pepe11 Opublikowano 6 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 Nawiązując jeszcze do "grzania" to przez kilka następnych dni scenariusz jest ustalony . Nie da się za wiele zrobić w takim garażu. szacun ! pozdrowienia z Bydgoszczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 6 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 szacun ! pozdrowienia z Bydgoszczy. ee to przecież nie moje było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 6 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 ee to przecież nie moje było przyszłość stawia przed nami codziennie nowe wyzwania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 7 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 AIPA uwarzona, blg początkowe 14,7 Upss wymianka kegów przewidziana na Wrocław szukaj, tfuu szykuj G pilsa My maluczcy to się wymieniamy pojedynczymi butelkami, a niektórzy jak widać całymi kegami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 9 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 AIPA uwarzona, blg początkowe 14,7 Upss wymianka kegów przewidziana na Wrocław szukaj, tfuu szykuj G pilsa masz jak w banku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 12 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 Golden strong ale, warka 153 z 04-02-2011 zakegowana/zabutelkowana. Blg początkowe 15,6 blg końcowe 2,8o zaw. alk. 7,2%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 12 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 Warka 154 przelana zakegowana/zabutelkowana DSA 22o -> 7,6o blg 8,4% GSA 18,6o - > 3o blg . 8,8% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 12 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 (edytowane) AIPA na drożdżach us-05 przelana na cichą blg 2,8. Dodano 100g Citry w szyszkach, 50g chmielu Warrior w granulacie i 50g Sorachi Ace w granulacie. Drugi fermentator z nieszczęsnymi drożdżami od Witka w pełni burzliwej, blg ok. 6o Edytowane 12 Marca 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 12 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 a jak pachnie na sucho warrior ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 12 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 a jak pachnie na sucho warrior ? Podobnie jak większość "US hopsów" cytrusowo, może nie aż tak intensywnie jak citra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2012 Warka 155 Aipa na drożdżach witkowych przelana na cichą przy okazji dodałem wyciągu z curacao i kolendry. Zeszło coś około 3blg Warka 156 również przelana na cichą pomiar blg ok. 2o do jednego z fermentatorów dodano Citra w szyszkach 100g Warrior granulat 50g Cascade granulat 100g Drugi fermentator otrzymał Cascade w szyszce 100g citra granulat 100g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 20 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 My maluczcy to się wymieniamy pojedynczymi butelkami, a niektórzy jak widać całymi kegami Ooo, podobna myśl mi zaświtała, ale zupełnie bez żadnych podtekstów - ot, każdemu wg potrzeb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 20 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 Ooo, podobna myśl mi zaświtała, ale zupełnie bez żadnych podtekstów - ot, każdemu wg potrzeb. Nie ma tu żadnych podtekstów, w tym sezonie który szybko dobiega końca zostały mi może 4-5 warek do zrobienia, wyspecjalizowałem sie w produkcji piw belgijskich ale wiadomo że mimo tej różnorodności jakaś odmiana jest mile widziana. Nie uwarzyłem i już nie zdążę zrobić żadnego lagera w sezonie , więc taka zamiana jest dla mnie pożądana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 22 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 (edytowane) warka 157 Witbier skład pilzneński - 4kg pale ale - 2kg pszeniczny - 3kg monachijski - 0,2kg orkisz ziarno kleikowane - 3kg płatki orkiszowe - 1,6kg płatki ryżowe - 0,5kg płatki jęczmienne - 0,4kg Zacieranie Zasyp 45°C dodanie skleikowanego ziarna orkiszowego 48°C - 15 min. 67°C - 40 min. 72°C - 10 min. podgrzanie do 78°C chmielenie/dodatki 50 g Hallertau Hersbrucker (3,5%) - added during boil, boiled 60 m 20 g Motueka (8,1%) - added during boil, boiled 60 m 20 g Hallertau Hersbrucker (3,5%) - added during boil, boiled 30 m 20 g Saaz (4%) - added during boil, boiled 15 m 20 g Motueka (8,1%) - added during boil, boiled 5 m 25 g nasiona kolendry - added during boil, boiled 15 m 25 g nasiona kolendry - added during boil, boiled 5 m 90 g curacao - added during boil, boiled 0 m drożdże wlp-400 Blg 12,9 Edytowane 22 Marca 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 22 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Wituś zrobiony. Mała korekta receptury - przy gotowaniu, zapomniałem dodać curacao w zakładanym czasie. Wrzuciłem już przy zgaszonym palniku. Chciałem jeszcze jutro zrobić stouta, bo po weekendowej imprezie może być ciężko z mobilizacją ale raczej czasowo się nie wyrobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 22 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Na jutro zaplanuj sobie mycie butelek i mały trening Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 22 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Na jutro zaplanuj sobie mycie butelek i mały trening Trzeba sumiennie trenować cały rok, wtedy są efekty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 27 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2012 warka 155 AIPA zakegowana, zabutelkowana blg końcowe 2,8 zaw. alk. ok. 8,6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 27 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2012 (edytowane) Były w nowym roku problemy z dostępem do kamery, a to przez to że DYNDNS przestał już być darmowy. Można teraz logować się do strony wpisując bezpośrednio adres 87.248.76.208 będzie chwila czasu to do jakieś ładnej staropipowej domeny przypiszę. Edytowane 27 Marca 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 30 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Warka 155 Aipa na drożdżach witkowych przelana na cichą przy okazji dodałem wyciągu z curacao i kolendry. Zeszło coś około 3blg Warka 156 również przelana na cichą pomiar blg ok. 2o do jednego z fermentatorów dodano Citra w szyszkach 100g Warrior granulat 50g Cascade granulat 100g Drugi fermentator otrzymał Cascade w szyszce 100g citra granulat 100g W poniedziałek robię rozlew tych AIPek, na ostatnie 3 dni dorzucę jeszcze ostatnią dawkę chmielu. 50g citry + 50g cascade do pierwszego fermentatora i 50g centennial + 50g cascade do drugiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 30 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 (edytowane) warka 158 Dry Stout receptura na podstawie "stout wołomiński" Zgody skład pilzneński - 5,3kg pale ale - 6,6kg jęczmień palony - 1,6kg płatki jęczmienne błyskawiczne - 2,8 Zacieranie 66°C - 90 min. podgrzanie do 77°C chmielenie/dodatki East Kent - 140g 60 min. Drożdże Wyeast 1084 WLP 001 blg12,7/11 Edytowane 31 Marca 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 30 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Po robocie, brzeczkę z jednego z fermentatorów rozcieńczyłem do 11blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 warka 157 witbier - odfermentowała do ok.1blg Witek w Fermentatorze stożkowym więc spuściłem gęstwę do kolejnej warki, przy okazji dorzucając 80g Motueki w szyszkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 (edytowane) Gdzie dostałeś ten rodzaj chmielu? Motuekę? Edit: Już widzę, jest w TB Edytowane 1 Kwietnia 2012 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Gdzie dostałeś ten rodzaj chmielu? Motuekę? Edit: Już widzę, jest w TB Tak od wczoraj w TB w wersji granulowanej, mi się udało załatwić szyszki, można powiedzieć że z importu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się