josefik Opublikowano 9 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 (edytowane) Była już taka warka w browarze WBD pozazdrościłem warka 168 Unfall Blond Lambic skład pilzneński - 15kg pale ale - 2kg monachijski - 1kg biscuit - 0,5kg kaszka kukurydziana - 0,8kg płatki owsiane 0,4kg Zacieranie 67-68°C - 60 min. podgrzanie do 78°C chmielenie/dodatki 10 g Orange Peel - added during boil, boiled 10 min. 10 g skórka cytrynowa 10 min. 5 g Curacao - added during boil, boiled 10 min. 10 g kolendra 10min. 5 g pieprz guinea 15 m 1 fasolka tonka 5 m szczypta trawy cytrynowej 40 g (25,8%) Aurora Super Styrian (9,5%) - added during boil, boiled 60 m 25 g (16,1%) Pilgrim (10,0%) - added during boil, boiled 60 m 50 g (32,3%) EKG (5,1%) - [added during boil, boiled 15 m 40 g (25,8%) first gold (8%) - added during boil, boiled 5 m drożdże Wyeast 3538 - Leuven Pale Ale blg początkowe 16,8 brzeczka schłodzona do 20C temp.ferm. burzliwej 20-24C przelano na fermentacje cichą 2012-11-24 blg 2,8 Edytowane 1 Grudnia 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 9 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 Josefik a obroty na mieszadle to dość wysokie widzę masz. U mnie wolniej się to kręci, ale może przez to że podpięty mam silniczek od wycieraczek na 24V pod 12 V zasilacz od kompa. Nie wiem kiedy patrzyłeś, jak się grzała kaszka i zaraz po zasypie obroty były wyższe teraz są niższe, reguluję to zakresem w zasilaczu od 12V /wolniej/ do 24V /bardzo szybko/ . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 9 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 No to było podczas mieszania kaszki. Udanej warki życzę. Ja już zakończyłem. Teraz kufelek i na spacerek. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 9 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 (edytowane) warka 169 Witbier skład pilzneński - 8kg pale ale - 2kg pszeniczny - 3,5kg orkisz ziarno kleikowane - 2kg płatki ryżowe - 0,6kg płatki jęczmienne - 1,2kg płatki owsiane - 0,8kg Zacieranie Zasyp 45°C dodanie skleikowanego ziarna orkiszowego 66-67°C - 50 min. 72°C - 10 min. podgrzanie do 78°C chmielenie/dodatki 30 g (25,0%) Pride of Ringwood (9%) - added during boil, boiled 60 m 40 g (50,0%) East Kent Goldings (5,1%) - added during boil, boiled 25 m 60 g corriander seed (crushed) - added during boil, boiled 10 m 30 g curacao - added during boil, boiled 10 m 20 g skórka pomarańczy suszona - added during boil, boiled 10 m 20 g skórka cytryny suszona - added during boil, boiled 10 m 5 g pieprz guinea 10 m 60 g corriander seed (crushed) - added during boil, boiled 5 m 20 g (25,0%) Liberty (4,5%) - added during boil, boiled 5 m szczypta trawy cytrynowej blg początkowe 13,3 drożdże zadano w temp. 19C temp. ferm. 20-24 zakegowano 2012-11-24 blg końcowe 1,9 Edytowane 24 Listopada 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 9 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 Była już taka warka w browarze WBD pozazdrościłem warka 168 Unfall Blonde Z tego co mi wiadomo nie wpłynęła prowizja za prawa autorskie co do pierwszego człona nazwy, ale będzie okazja naprawić ten błąd już jutro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 9 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 Poproszę ubezpieczyciela żeby poszło z AC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 9 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 Muszę zatrudnić biegłego co by oszacował wartość i odpowiednio zawyżył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 9 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 Nadmienię jeszcze że po miesiącu zakegowałem i troszkę zabutelkowałem dubelka ignacowego, fermentacja tego piwa pokrywa się z moją chorobą, na szczęście piwo miało się lepiej ode mnie przez ten czas i wygląda na to że będzie cieszyć przy spożyciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 17 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 (edytowane) Zapomniałem się przez ten zgiełk pochwalić że kolejne pokolenie przyszło na świat, jakoś stało się tradycją że nikt do niczego się nie przyznaje, tak było po zeszłorocznej wizycie Macieja, w tym roku podobnie. Myślę że tym razem wątpliwości być nie może, chociaż Szwed coś tam przebąkiwał że mu się terminy nie zgadzają . Tak wiec po lewej Ignac a po prawej Szwed tadam Edytowane 17 Listopada 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 17 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Kurde, wykapani ojcowie chrzestni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 17 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Cześć. Niezła była impreza ;-) To znaczy ze ja jak spałem u Ciebie to było grzecznie i kulturalnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 17 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Ignac ma minę nie tengą jakby kaca miał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 21 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemczysław Opublikowano 21 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 (edytowane) O tym razem przyłączę się do warzenia online:) jednocześnie warząc u siebie:) Edytowane 21 Listopada 2012 przez Przemczysław Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 25 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 (edytowane) warka 170 Orval klon skład pilzneński - 3kg pale ale - 10kg monachijski - 3,5kg caraamber - 0,3kg carablond- 0,8kg płatki jęczmienne 0,96kg cukier biały kryształ- 2kg Zacieranie 67°C - 60 min. podgrzanie do 78°C chmielenie/dodatki 15 g pieprz guinea 15 m 50 g (3,5%) Hallertauer Hersbrucker 60 m 50 g (8%) first gold added during boil, boiled 60 m 50 g (4,3%) styrian goldings (5,1%) - [added during boil, boiled 15 m 50 g (4,3%) styrian goldings fermentacja cicha drożdże Bastogne Belgian Ale WLP510 blg wyszło idealnie wg kalkulatora 14,7 syropu nie zdążyłem zrobić dodałem na sucho 1,9 kg cukru i 2 łyżeczki DAP wody już nie dolewałem temp. fermentacji burzliwej 21-22 04-12-2012 przelano na cichą 24-01-2013 chmielenie na zimno 30g hallertauer spalter 30g, styrian goldings 70g, cascade 14g 28-01-2013 Zakegowano Edytowane 28 Stycznia 2013 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemczysław Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 No juz myślałem że zaspałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 Zmotywowałeś mnie, Josefik Wymiotłem resztki magazynowe i za 2-3 godziny zacznę warzyć blonda. Plan jest taki, że podzielę warkę na 2 fermentory i zadam dwoma szczepami drożdży: Belgian Strongami i Ardennsami. Tym razem zacieranie na słodko i wysoka temperatura burzliwej. Udanej niedzieli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 25 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 Proponuje Zmotywowałeś mnie, Josefik Wymiotłem resztki magazynowe i za 2-3 godziny zacznę warzyć blonda. Plan jest taki, że podzielę warkę na 2 fermentory i zadam dwoma szczepami drożdży: Belgian Strongami i Ardennsami. Tym razem zacieranie na słodko i wysoka temperatura burzliwej. Udanej niedzieli Wpiszę sobie na listę dobrych uczynków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati87 Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 szkoda że nie można mieć kontaktu głosowego z browarnikiem w czasie onlajnu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 25 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 zawsze można gg, w kamerkach są mikrofony ale jeszcze tematu nie rozgryzłem, pewnie po sezonie będę sie nudził to zobaczę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati87 Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 ja tylko skype ewentualnie bo gg nie mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KasiaZ Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 a warto pomyśleć o mikrofonie bo Jadwisia śpiewa w tle :):) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 25 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 Jak przystało na warkę robioną w popapranym dniu i z popapraną nazwą unfall blonde, nie zawiódł. Infekcja. Pół biedy że to chyba coś z dzikusów weszło / zawsze o tym marzyłem ;)/ i będziem robić z tego lambica. Pierwsza infekcja od półtora roku, kiedyś musiało się to stać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 I mnie zmotywowałeś miałem potwornego kaca i myślałem że nie dam rady ale jednak tmave już nastawione na zacieranie oj szkoda blonda, ale czy lambik z tego wyjdzie? masz jakieś zdjęcie tej infekcji bo tu ludzie zawsze ciekawi takich rzeczy są Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 Z portera nawet wychodzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się