Jump to content

Każda warka jak pszeniczniak


ZIC

Recommended Posts

Koniec entuzjazmu... Powolutku i sukcesywnie zniechęcam się do mojego piwowarstwa. Powiedziałbym, ze wprost proporcjonalnie do inwestycji w sprzęt i ilości warek. Każde piwo smakuje jak pszeniczne (no możne na wyjątkiem stout'a). Jeszcze spróbuję kilka warek "zagazować" CO2, może to coś zmieni?? Może jednak gdzieś popełniam błąd? Zaznaczę, że żadnych zakażeń nigdy nie było. Wszystko klarowne i aromatyczne. Poczęstowałem kilka osób i za każdym razem usłyszałem słowa uznania: "dobry pszeniczniak". To tylko potwierdza moje odczucia. Toż to się idzie załamać...

Link to comment
Share on other sites

Co dokładnie z tym piwem jest nie tak? Piszesz, że wszystkie piwa są klarowne i aromatyczne, ale dokładnie jaki mają zapach? Pachną bananami i goździkami?

Jakie stosujesz przerwy podczas zacierania?

W jakiej temperaturze fermentujesz?

Czy problem dotyczy tylko piw górnej fermentacji, czy również dolnej?

Link to comment
Share on other sites

Cześć :

 

ZIC wygląda na to że będziesz musiał rozesłąć swoje piwa do oceny :smilies:

Tak jak pisali poprzednicy pszenica to banan i goździki, i to głownie jest zasługa drożdży.

Jak pisal Erloy wrzuc receptury - popatrzymy. Bor rozumiem żedrożdzy używasz różnych do swoich warek?

Link to comment
Share on other sites

Koniec entuzjazmu... Powolutku i sukcesywnie zniechęcam się do mojego piwowarstwa. Powiedziałbym, ze wprost proporcjonalnie do inwestycji w sprzęt i ilości warek. Każde piwo smakuje jak pszeniczne (no możne na wyjątkiem stout'a). Jeszcze spróbuję kilka warek "zagazować" CO2, może to coś zmieni?? Może jednak gdzieś popełniam błąd? Zaznaczę, że żadnych zakażeń nigdy nie było. Wszystko klarowne i aromatyczne. Poczęstowałem kilka osób i za każdym razem usłyszałem słowa uznania: "dobry pszeniczniak". To tylko potwierdza moje odczucia. Toż to się idzie załamać...

Moim zdaniem to infekcja dzikimi drożdżami. Za smak piw pszenicznych odpowiadają fenole i infekcja też się może objawiać podobnie. Też chyba tak miałem:)

Link to comment
Share on other sites

Trzeba by też ustalić w jakich temperaturach fermentujesz (produkcja estrów, fenoli), jak dezynfekujesz (zakażenie dzikimi drożdżami), czy robisz cichą fermentację (mentność, posmaki drożdżowe).

Z drugiej strony myślałem, że częściej jest tak, że robi się pszeniczniaka a wychodzi zwykłe piwo górnej fermentacji.

Link to comment
Share on other sites

Cześć :D

 

I już się chyba nic nie dowiemy, wystraszył się ;)

no jak się mógł wystraszyć skoro go nie było na forum od czasu jak pisał swojego posta ;)

Link to comment
Share on other sites

Dziękuję za odpowiedzi. Nie mogłem wcześniej odpowiedzieć więc przepraszam. Sprawa dotyczy piw górnej fermentacji. Warzyłem piwa górnej fermentacji (m.in. Bitter, Ale) z gotowych ześrutowanych zestawów (tych od monopolisty:P). Wszystko zgodnie z załączoną procedurą. Z drożdżami nigdy nie eksperymentuję. Zawsze suche, dołączone do zestawu lub Safale US-05 (tych miałem zapas). Niestety nie mam porównania z produktami innych browarów domowych, a nie wykluczam, że cały ten problem, to tylko moje wygórowane oczekiwania.

Goździk czy banan nie jest tak zdecydowanie wyczuwalny ale ta końcówka smaku, to jakbym do piwa dolał np. Paulanera. Ostatnio mi się zdarzyło i efekt był trochę podobny.

Co do dezynfekcji, to jest podwójna - wybielacz chlorowy, płukanie, a następnie piro.

Edited by ZIC
Link to comment
Share on other sites

Jest kilku monopolistów więc nie wiemy o którym mówisz :)

 

 

Myślę, że to są twoje nie wprawione odczucia.

 

Najlepiej przejdź się do Czeskiego Raju gdy bedzie szkółka niedzielna, weź ze soba piwo niech inni spróbują. Tam też spróbujesz inne piwa domowych piwowarów.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.