Karlos75 Opublikowano 3 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Witam W końcu popełniłem Barley wine. Blg początkowe 30. Drożdze uwodniłem w 28C zgodnie z instrukcją. Z początku coś się tam działo. I nagle zonk--po 24 godzinach drożdze ewidentnie umarły. Jak myślicie...co poszło nie tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 3 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 (edytowane) Umarły bo? Blg przestało spadać? Ile paczek tych drożdży i jakie? Na jaką ilość brzeczki? Edytowane 3 Marca 2015 przez camilos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karlos75 Opublikowano 3 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Dwie paczki drozdzy Gozdawa "pure ale yeast" na 14 litrów brzeczki Przestało bulkać...nawet pokrywa fermentora przestała się wybrzuszac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 3 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 (edytowane) A po czym stwierdziłeś że umarły? edit: pewnie gdzieś nieszczelność masz i tyle Edytowane 3 Marca 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 3 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Teraz się tylko zastanów, trumny, czy kremacja... Pun kOmora 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karlos75 Opublikowano 3 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Potraktuje calosc bayanusami...zobaczymy co z tego wyjdzie. Ale to była 1 i ostatnia przygoda z Gozdawą raczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 3 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Potraktuje calosc bayanusami...zobaczymy co z tego wyjdzie. Ale to była 1 i ostatnia przygoda z Gozdawą raczej. Ale po co? Zostaw w spokoju to wiadro! Bulkanie nie jest wyznacznikiem fermentacji, było wałkowane nie raz na forum. Drożdże pracują ale nie widać tego oznak, jedynie pomiar Blg da ci odpowiedź czy coś się dzieje, ale moim zdaniem nie grzeb w wiadrze, zapomnij o nim na 2-3 tygodnie i dopiero sprawdź. Tak jak pisali poprzednicy, możesz mieć gdzieś nie szczelne wiadro i gaz ucieka bokiem, nie znaczy to że w środku się nic nie dzieje. A Bayanusy zostaw do wina, bo piwa robią one jednowymiarowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 3 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Drożdze uwodniłem w 28C zgodnie z instrukcją. Byłem przekonany, że po zrobieniu kilku warek człowiek się jednak uczy i wie, że takiego czegoś się raczej nie robi, a instrukcje to jeden wielki bullshit. W moim przekonaniu należy drożdże zadawać w docelowej temperaturze fermentacji burzliwej, a wcześniej uwadniać je w temperaturze zbliżonej (powiedzmy do 5C różnicy). Napisz jeszcze jaką temperaturę miała brzeczka w momencie zadawania tych drożdży i w jakiej temp. fermentujesz. Ale to była 1 i ostatnia przygoda z Gozdawą raczej. Z całym szacunkiem, ale popełniasz kardynalne błędy i zganiasz całą winę na producenta... a przecież oni "tylko" napisali instrukcję do d*py. Trzeba być ponad to i samemu starać się zdobyć odpowiednią wiedzę - na tym forum jest jej wystarczająco dużo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karlos75 Opublikowano 3 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Panowie Nie chodzi o samo bulkanie. Po prostu tam kompletnie nic się nie dzieje. Mam już za sobą kilkanaście warek, wszystkie udane.Fakt, nigdy nie brałem się za piwo o tak dużym BLG. Najmocniejsze do tej pory to był RIS o blg początkowym 24, który zszedl do 9. Ale tu po początkowym starcie cos ewidentnie padło. Zastanawiam się czy winne były drożdze czy cos jeszcze zawiniło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karlos75 Opublikowano 3 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Uwadniałem w 28,8...brzeczka miała 28 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karlos75 Opublikowano 3 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Thorinie, dotychczas robiłem wlasnie tak jak wskazywala instrukcja i zawsze było ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 3 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Ile minęło od zadania drożdży? Rozumiem że 28C temperatura brzeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 3 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Byłem przekonany, że po zrobieniu kilku warek człowiek się jednak uczy i wie, że takiego czegoś się raczej nie robi, a instrukcje to jeden wielki bullshit. W moim przekonaniu należy drożdże zadawać w docelowej temperaturze fermentacji burzliwej, a wcześniej uwadniać je w temperaturze zbliżonej (powiedzmy do 5C różnicy). Akurat jeśli chodzi o uwadnianie to nie specjalnie się "producent" pomylił, więcej miałbym zastrzeżeń np. do instrukcji fermentisa który na równi traktuje uwadnianie w wodzie jak i w brzeczce http://www.fermentis.com/wp-content/uploads/2012/02/SFA_US05.pdftak dla przykładu. Mylisz z pewnością dwa pojęcia uwadnianie i zadanie drożdży, zadanie faktycznie nie powinno mieć zbyt dużej temperatury, ale uwadnianie przez te 15 do 30 minut w takiej objętości i tak spowoduje spadek temperatury. Kolega tutaj pisze że brzeczka miała 28 stopni... to chyba już dużo wyjaśnia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karlos75 Opublikowano 3 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Tak 28 to temperatura brzeczki a 28,8 to temperatura wody dla drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karlos75 Opublikowano 3 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 (edytowane) Dotychczas pracowałem wyłącznie na Fermentisie i nigdy nic się nie popierniczylo. Czyli Thorinie uwadniasz w góra 25 C, jeśli burzliwa ma przebiegac w 20C? Od zadania drożdży minęło 48 h. Tak jak pisałem z początku cos się tam działo. Tylko wczoraj nagle stop. Edytowane 3 Marca 2015 przez Karlos75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 3 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 i też na fermentisie fermentowałeś w 28 stopniach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karlos75 Opublikowano 3 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Zadawalem w takiej temperaturze, ale potem spadała do 20C.Tak w powiedzmy kilkanaście godzin po zadaniu, temperatura brzeczki wynosiła 20C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 3 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 (edytowane) a otoczenia też 20'C? (to tak już z ciekawości) Edytowane 3 Marca 2015 przez Pun kOmora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 3 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Przy takim ekstrakcie(30BLG) i temperaturze zadania 28°C obstawiam że temperatura fermentacji mogła dobić do górnej granicy podanej przez "producenta", nie dziwi mnie zatem że już jest pozamiatane... no może jeszcze coś tam towarzystwo dojada, ale bez sprawdzenia gęstości to i tak wróżby z fusów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 3 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 nie ma nawet pianki na wierzchu? Wg mnie panikujesz a blg jak miało spadać tak spada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 3 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Moim zdaniem za wcześnie na panikę, drożdże właśnie się namnażają. Jak mówisz że się coś działo to znaczy że drożdże działają poczekaj jeszcze dobę jak nic nie będzie się działo dodaj dopiero inne drożdże... Druga sprawa następnym razem takie piwa rób z gęstwy, szybszy start i łatwiej dozować odpowiednią ilość drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karlos75 Opublikowano 3 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Kompletnie nie ma pianki, chociaż była na początku i to spora, tak że resztki chmielin osadziła na brzegach fermentora. Jednym słowem radzicie olac instrukcje na etui. Czyli uwadnianie robicie w góra 25 C, by po powiedzmy pol godzinie temperatura drożdży z woda spadla do powiedzmy 23C, a temperatura brzeczki nie powinna być wyzsza niż 20C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 3 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Ja się zawsze bałem dłubać termometrem w wodzie do uwadniania i wsypywałem na oko. To że nie widzisz ruchu nie znaczy, że coś nie fermentuje w środku. Przy tak mocnych piwach polecam jednak świeżą gęstwę w odpowiedniej ilości i mnóstwo cierpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 3 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 http://blog.homebrewing.pl/?p=325tu masz odnośnie rehydracji, a fermentację proponuję prowadzić w dolnej temperaturze dla danego szczepu i stopniowo podnosić tę temperaturę wraz ze spadkiem intensywności fermentacji(o ile masz takie warunki). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karlos75 Opublikowano 3 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 a otoczenia też 20'C? (to tak już z ciekawości) Tak 20C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się