Jump to content

Pierwsze zacieranie - czy trzeba zlewać na cichą?


Recommended Posts

Na pierwszą warkę z zacieraniem wybrałem Milk Stout'a. Mam łącznie 3 fermentory pełne, w które chciałbym zatrzeć następne style, żeby wykrzystać jeszcze temperaturę w pokoju (ok. 20-21 st.). Nie zależy mi na super klarownym piwie, bo w butelkach w piwnicy i tak się ułoży. Z gara, po wystudzeniu dekantowałem brzeczkę do fermentora, więc poszło praktycznie bez chmielin. Czy koniecznym jest zlewanie brzeczki na cichą fermentację, czy mogę ją trzymać 2-3 tygodnie w tym jednym fermentorze? Przed rozlewem i tak dekantuję do fermentora z kranem.

Link to comment
Share on other sites

Jeżeli chcesz dorzucić jakieś dodatki (chmiel lub inne przyprawy), lub na szybko potrzebujesz gęstwę to zlewaj na cichą. W przeciwnym razie nie ma takiej potrzeby a tylko tracisz czas i ryzykujesz infekcje.

Link to comment
Share on other sites

Jest potrzeba zlewania na cichą. Zbyt długi kontakt brzeczki z drożdżami nie wpływa korzystanie na końcowy profil piwa. Wyjątek stanowią piwa pszeniczne.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Zbyt długi kontakt brzeczki z drożdżami nie wpływa korzystanie na końcowy profil piwa

A ja czytałem zupełnie co innego, drożdże jeszcze po fermentacji muszą po sobie "posprzątać" i tylko kontakt brzeczki z drożdżami może zapewnić prawidłowe "posprzątanie", nie piszę tu oczywiście o trzymaniu nad trupami miesiącami czy nawet tygodniami, ale po stwierdzeniu zakończenia fermentacji przetrzymaniu ze 2-3 dni. Sama ilość drożdży z refermentacji może nie wystarczyć - zarówno do drastycznej zmiany profilu jak i do sprzątnięcia produktów ubocznych fermentacji.

Link to comment
Share on other sites

Jest potrzeba zlewania na cichą. Zbyt długi kontakt brzeczki z drożdżami nie wpływa korzystanie na końcowy profil piwa. Wyjątek stanowią piwa pszeniczne.

2 - 3 po zakończonej burzliwej nic nie zmieni. Miałem na myśli okres powyżej tygodnia.

 

Nie wierzę. Po prostu nie wierzę, że tydzień "w te czy we wte" jest w stanie aż tak bardzo wpłynąć na profil piwa. No i jak to się ma do artykułów poniżej?

 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Zbyt długi kontakt brzeczki z drożdżami nie wpływa korzystanie na końcowy profil piwa.

To prawda. Jednak chodzi tu o kontakt piwa z drożdżami przynajmniej przez miesiąc. Może wtedy pojawić się zjawisko autolizy (pieczony ziemniak, przypalone mleko). Bez szkolenia sensorycznego małe są jednak szanse na wykrycie tych aromatów. 

Link to comment
Share on other sites

Jeżeli chcesz dorzucić jakieś dodatki (chmiel lub inne przyprawy), lub na szybko potrzebujesz gęstwę to zlewaj na cichą. W przeciwnym razie nie ma takiej potrzeby a tylko tracisz czas i ryzykujesz infekcje.

Spokojnie możesz chmielić na zimno nawet bez przelewania na zimną do osobnego fermentora.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Jeżeli chcesz dorzucić jakieś dodatki (chmiel lub inne przyprawy), lub na szybko potrzebujesz gęstwę to zlewaj na cichą. W przeciwnym razie nie ma takiej potrzeby a tylko tracisz czas i ryzykujesz infekcje.

Spokojnie możesz chmielić na zimno nawet bez przelewania na zimną do osobnego fermentora.
Na zimno to może chmielić 20 warkę a nie piewszą. 8~10 dni i koniec. Potem następne warzenie itd...
Link to comment
Share on other sites

Syp syp, nie słuchaj teorii jakoby któraś tam warka predysponowała piwowara do stosowania konkretnej techniki. Masz tutaj na forum mnóstwo materiału nt. chmielenia na zimno, to tylko kwestia czy dobrze to zinterpretujesz i czy dobrze wyciągniesz wnioski z pierwszej warki chmielonej na zimno.

 

EDIT: to oczywiście nie dotyczy planowanej warki :) żeby nie było że sugeruję milk stouta na zimno chmielić :D

Edited by b.dawid
Link to comment
Share on other sites

Dzięki za odpowiedzi, nie zamierzam na razie dochmielać na zimno, gdyż chcę zobaczyć co z tego wyjdzie. W sumie w tamtym tygodniu zrobiłem 3 warki w odstępach dwudniowych: Milk Stouta, IPA, Wee Heavy. Okazało się, że po zamknięciu drzwi w pokoju, w którym mam fermentory udało mi się utrzymać temperaturę pomiędzy 18-19 st. C. Chciałem czekać te 3 tygodnie, a widzę, że niektórzy piszą, że po ok. 10 dniach mogą iść w butelki? Nie byłoby to złe, bo w planach mam kolejnych kilka warek..., oczywiście ewentualny rozlew poprzedzę pomiarami blg w odstępach 2-3 dniowych.

Edited by ajc333
Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

 

Zbyt długi kontakt brzeczki z drożdżami nie wpływa korzystanie na końcowy profil piwa.

To prawda. Jednak chodzi tu o kontakt piwa z drożdżami przynajmniej przez miesiąc. Może wtedy pojawić się zjawisko autolizy (pieczony ziemniak, przypalone mleko). Bez szkolenia sensorycznego małe są jednak szanse na wykrycie tych aromatów. 

 

Zatem pytanie: czy można uznać, że przetrzymanie piwa przez 2 tyg na cichej bez przelewania po 2 tygodniach burzliwej nie wpłynie negatywnie na smak i aromat piwa domowego? Używam sucharów, więc nie zbieram gęstwy, a zależy mi na minimalizowaniu ryzyka infekcji (no i względy czasowe też nie pozostają bez znaczenia).

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.