PCzachor Opublikowano 5 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 Ile myślicie dodać chmielu do zimną do White IPA? Warka ma w teraz na cichej obj. 11l. Piwo ma 15BLG 57IBU. Na zimno zamierzałem dodać 10g Equinox 13.1% alfa, ale myślę czy nie dodać jeszcze z 5-10g. Przy zlewaniu z burzliwej spróbowałem i piwo jest dobre, kolendrowe, ale coś właśnie chmielu mało czuję (była Citra i Equinox w trakcie gotowania). Dzięki z góry za podpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 5 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 Jak dla mnie dla dodania 10g chmielu to szkoda otwierać fermentor Albo dałbym co najmniej 20-30g albo sobie darował, możesz też cześć rozlać bez, dodać chmiel i za 2 dni zabutelkować resztę, będziesz miał porównanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariucha Opublikowano 5 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 Przedmówca mądrze prawi, polać mu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 5 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 jak ma to być IPA to przedział 50-150g chmielu na zimno jest właściwy. Weź pod uwagę, że belgijskie drożdże wnoszą sporo aromatów, które trzeba "zwalczyć" chmielem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 5 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 (edytowane) Weź pod uwagę, że belgijskie drożdże wnoszą sporo aromatów, które trzeba "zwalczyć" chmielem No nie bardzo. Cała sztuka polega na tym, żeby zaznaczyć i jedno i drugie. Jak "zwalczysz" chmielami resztę to po co zabawa? Po co to nazywać White IPA? Edytowane 5 Marca 2015 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 6 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 jak ma to być IPA to przedział 50-150g chmielu na zimno jest właściwy Na 11 litrów? Tyle to do Imperiala nie sypię, a co dopiero do White IPA gdzie trzeba zbalansować chmiel z przyprawami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 6 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 nie zauważyłem, że warka 11l, 50-150g miałem na myśli na 22l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 1 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2015 A stosował ktoś z Was Equinox'a na zimno?. Jakie daje aromaty?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 1 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2015 A stosował ktoś z Was Equinox'a na zimno?. Jakie daje aromaty?. Jak dla mnie equinox to papaja. Sam robiłem tylko mixy z innymi chmielami, ale po degustacjach single hopów na tym chmielu mam wrażenie, że generalnie jest fajny, ale na sh się tak sobie nadaje. Piwa chmielone tylko equinoxem kojarzyły mi się z niedojrzałą papją kupioną w polskim markecie, momentami przechodzące w lekko mydlany. Natomiast w mieszance z chmielem dającym słodkie owoce wyszło świetnie - przynajmniej takie mam wrażenie z butelkowania piwa chmielonego głównie equinoxem i galaxy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się