watson Opublikowano 9 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Opinie o instrukcjach Gozdawy są ... kiepskie. Skorzystaj z kalkulatora, który podał kolega kordas. Zrobiony syrop cukrowy do refermentacji możesz dodać strzykawką bezpośrednio do butelek przed rozlewem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 9 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Korzystam z jednego fermentora - od razu z kranem, zatem dla mnie lepiej niestety dosypać do butli 4g cukru. Rozrób sobie 250ml syropu, użyj strzykawki 5ml (żeby nie patrzeć na skalę wciągasz pełną - będzie 6ml), syropu wystarczy na 40 butelek, wlewasz do każdej taką ilość i jest git. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Nowakowski Opublikowano 9 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 (edytowane) Dzięki wielkie koledzy za pomoc! ASadam: Mądre rozwiązanie ze strzykawką, Myślałem o tym i to jest wygodniejsze od cukromierza:) Wasze zdrowie! Edytowane 9 Marca 2015 przez Tomasz Nowakowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Nowakowski Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Moje Gozdawa Dark Ale z koncentratem słodowym ciemnym (także Gozdawa) rozlane. Fermentacja 10 dni (4 ostatnie BLG ok 5 i stoi) Rozlałem do butelek po Żywcu i Kasztelanie Cukier wg ASadam'a - zadany syrop cukrowy odmierzany strzykawką - użyłem 1:1 cukru białego i brązowego w ilości wg przepisu - 4g/0,5l - wiem troszkę dużo ale tak piszą tak zrobiłem Problemy z Gretą rozwiązane wg uwag kolegów: Zmieniłem kapsle na normalne - od Marxam-Enology - bo mam ich pod nosem Kapsle wymoczone we wrzątku Greta na kleszczach stalowych miała położone dwie warstwy taśmy izolacyjne - nie ślisgała się i ładnie kapslowała Butle po kilku godzinnym wymoczeniu w detergentach i gorącej wodzie oraz dobrym wypłukaniu odkażone pirosiarczanem ok 40g/l przelewanym z butelki do butelki z ilości 0,5l Teraz mam nadzieję że nie będzie granatów bo przepis zakłada 3-5 dni leżakowania w temp pokojowej Tu pytanie czy nie za długo? Jeszcze raz dziękuję koledzy za pomoc i rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakos Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 może nawet za krótko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Nowakowski Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 A ile polecasz trzymać w temp pokojowej? Nie ukrywam że boję się granatów, później chcę piwo wynieść do piwnicy - tam jest temp około 12-15oC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Trzymanie w temp pokojowej nie produkuje granatów! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Granaty powoduje przestrzeganie instrukcji Gozdawy, np. tygodniowa fermentacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 A ile polecasz trzymać w temp pokojowej? Polecam ok. 2 tygodnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Teraz mam nadzieję że nie będzie granatów bo przepis zakłada 3-5 dni leżakowania w temp pokojowej Tu pytanie czy nie za długo? Nie ma żadnego związku - nagazowanie przeprowadza się do momentu przerobienia przez drożdże całego cukru dodanego na refermentację. Piwo przetrzymuje się w zimnie, ponieważ wolniej się utlenia. Pewnie jest jeszcze kilka innych zalet. Jeżeli nie masz chłodniejszego pomieszczenia, to równie dobrze możesz to piwo trzymać w cieple przez np. pół roku. Jeśli tylko odpowiednio odfermentowało, dałeś odpowiednią ilość cukru do refermentacji i uniknąłeś infekcji, to po prostu nie ma możliwości aby naprodukować granatów. Osobiście górniaki nagazowuję 10-14 dni, a lagery 3-4 tygodnie - w temperaturze fermentacji burzliwej. Potem piwka idą do zimna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Nowakowski Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Granaty powoduje przestrzeganie instrukcji Gozdawy, np. tygodniowa fermentacja Piwo trzymałem w fermentorze 10 dni z czego 3 ostatnie mierzyłem BLG i było na poziomie 5 dla tego zdecydowałem się rozlać do butelek Polecam ok. 2 tygodnie Osobiście górniaki nagazowuję 10-14 dni To ile potrzymać w temp pokojowej ~20C? Przetrzymać wspomniane przez Was 2 tygodnie? Gozdawa podaje 3-5 dni Granaty powoduje przestrzeganie instrukcji Gozdawy, np. tygodniowa fermentacja Sławek przestrzega przed ich recepturą.... Jest to już kolejna opinia o Gozdawie i podanych przez nich czasach. Jakie Wy koledzy polecacie i z czego to wynika? z doświadczenia? Niektóre przepisy zalecają odstawienie po 1 dobie do ciemnego i chłodnego miejsca. Wydaje się że szukam problemów i przysłowiowej dziury w całym ale nie chcę swojego pierwszego piwa zwyczajnie spitolić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 (edytowane) Jest to już kolejna opinia o Gozdawie i podanych przez nich czasach. Jakie Wy koledzy polecacie i z czego to wynika? z doświadczenia? To nie do końca kwestia Gozdawy - większość brewkitów ma spieprzoną instrukcję - a może nie tyle spieprzoną, co "bezpieczną" dla producentów. Piszą żeby fermentować w ponad 20C, pomijają wyliczenie/zawyżają ilość cukru przy butelkowaniu czy też dziwnie piszą o czasie nagazowania. Z pomocą przychodzi właśnie forum. Tak, wynika to z doświadczenia wielu osób. Polecamy tak jak wyżej - potrzymaj w cieple 2 tygodnie i już - piwu to pewno nie zaszkodzi Edytowane 13 Marca 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Nowakowski Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Z pomocą przychodzi właśnie forum. Tak, wynika to z doświadczenia wielu osób. Polecamy tak jak wyżej - potrzymaj w cieple 2 tygodnie i już - piwu to pewno nie zaszkodzi. Dzięki. Tak też zrobię (chyba że żona mi powie :albo Ty albo Butelki, ktoś się na pewno wyprowadzi do piwnicy") Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 19 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 KAPSLOWNICA STOŁOWA HEAVY 26 mm zakupiona jutro poprawki po Grecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Nowakowski Opublikowano 19 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Gratulacje! Ja zauważyłem że Greta - którą pracowałem po około 10 warkach się nieznacznie wyrabia- może to być spowodowane rozsunięciem stalowych blach i słabszym trzymaniem butelki. Ja założyłem na dociski stalowe po dwie warstwy taśmy izolacyjnej. Poszło bez problemów - dwie warki zakapslowane. Nie rozstawaj się z nią. Zawsze możesz ją sprzedać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 20 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Sprzedać, to tak jak bym sprzedawał samochód który, chyba jest sprawny. Wina ze złym kapslowaniem była w połowie po stronie tych złotych błyszczących kapsli a w połowie Grety. Niech leży. Podociskałem te złote błyszczące kapsle, innych nie było potrzeby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 23 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 KAPSLOWNICA STOŁOWA HEAVY nazwałem ją MORDERCA KAPSLI. Gretą łacznie z porwanymi szyjkami tyle kapsli nie zniszczyłem co nią. Wystarczy lekko nietrafić i kapsel do wyrzucenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Nowakowski Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 MORDERCA KAPSLI Trafna uwaga. zapamiętam ją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Ja mam HD i już spokojnie z 10 warek nią zabutelkowałem bez problemów. Pewnie krzywo kapsle podkładasz że Ci je gnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 23 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Generalnie jestem z niej zadowolony, ale cholernie trza uważać przy nakładaniu kapsli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Ja po prostu celuję dobrze głowicą, i nie mam takiego problemu. Czasem magnes podniósł kapsel i jak butelka stała krzywo to potrafiło zgiąć, ale to może dwa przypadki takie miałem... A tak jak pisałem już trochę jej używam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 nazwałem ją MORDERCA KAPSLI. na podobnej konstrukcji - reginie - zrobiłem 10 warek i ani jeden kapsel nie został zmarnowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 24 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Zależy co koledzy rozumieją pod pojęciem 1-a warka. U mnie to 80 butelek 0,5l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 u mnie standard fermentatora - ok. 50 butelek. wielkość nie ma znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Liczy się technika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się