quhcik Posted March 8, 2015 Share Posted March 8, 2015 Szanowni koledzy zacząłem ten temat bo na forum nie udało mi się nic znależć. Kupiłem takie złote błyszczące kapsle 26mm i moja Greta żle je zaciska. Dodam że mam jeszcze takie złote ale matowe i te zaciska do pełnego zagięcia a te są tak jakby niedociśnięte, do tego stopnia że na upartego otwieram je palcami. Wygląda to tak jakby kapsle były za płyto wytłoczone, bo dosłownie łapią za sam rant butelki. Pytanie zmienić kapslownice czy reklamować kapsle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robler Posted March 8, 2015 Share Posted March 8, 2015 Poprostu są wykonane z twardszej stali. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted March 8, 2015 Share Posted March 8, 2015 Butelki: wysoki czy niski kołnierz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
quhcik Posted March 8, 2015 Author Share Posted March 8, 2015 butelki sprawdzone w kilku parunastu warkach do nich nie mam zastrzeżeń 1400 kapslowań tylko w zeszłym roku gretą. Butelki różne a te złote błyszczące jeszcze do tego wyginają sie na butelce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted March 8, 2015 Share Posted March 8, 2015 Kup gdzie indziej, jedyna porada. Greta najbardziej (u mnie) lubi typ 'łomża, pinta itp'. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pogo Posted March 8, 2015 Share Posted March 8, 2015 W jaki sposób wyginają się na butelce? Nie umiem sobie tego wyobrazić. Brzmi to trochę jakby ta falista część kapsla miała za delikatne wygięcia, albo właśnie to wygięcie wszystko psuje. Na szybko to bym poradził aby owinąć czymś kapsel i zacisnąć gretą z tą dodatkową "nakładką" na obwodzie. Proste to nie będzie, ale jeśli masz kryzysową sytuację, to może coś da... Link to comment Share on other sites More sharing options...
rubezahl Posted March 8, 2015 Share Posted March 8, 2015 (edited) Pytanie zmienić kapslownice... Zmienić. Warzysz już trochę i raczej nie zanosi się, żeby miało Ci szybko przejść. Miej z tego coraz więcej frajdy - choćby przez pozbycie się problemów: wysoki/niski kołnierz, miękkie/twarde kapsle, dociśnie/nie... , zgilotynuje/nie... ... Edited March 8, 2015 by rubezahl Link to comment Share on other sites More sharing options...
quhcik Posted March 9, 2015 Author Share Posted March 9, 2015 Po lewej butelka zaciśnięta prawidłowo kapsle matowe. Natomiast 2-e po prawej kapsle błyszczące wyrażnie widać że nie dociśnięte. Zdjęcia od góry widać lekkie wyoblenie kapsla na rancie szyjki butelki. Jak się przespałem z problemem wg.mnie to wina za płytko wytłocznych kapsli. Dodam jeszcze że chcąc docisnąć prawidłowo urwałem jedną szyjkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grigor51 Posted March 9, 2015 Share Posted March 9, 2015 Moim zdaniem te kapsle są po prostu z twardszego metalu i twoja kapslownica nie dała rady. Po zdjęciach widać, że wytłoczone są tak samo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
quhcik Posted March 9, 2015 Author Share Posted March 9, 2015 Wiem że muszę zmienić kapslownice, ale z tymi kapslami jest akurat odwrotnie błyszczące są miększe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted March 9, 2015 Share Posted March 9, 2015 Greta wyrobiona + niski kołnierz = Link to comment Share on other sites More sharing options...
ASadam Posted March 9, 2015 Share Posted March 9, 2015 Ja bym zmierzył średnicę kapsli, czy aby na pewno są 26mm? Link to comment Share on other sites More sharing options...
muniek123 Posted March 9, 2015 Share Posted March 9, 2015 Ewidentnie wina grety. U mnie było tak samo. Szlifierką odciąłem głowice od kapslownicy i zamontowałem ją w statywie do wiertarki. Problem z kapslowaniem zniknął. beu 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
psh0 Posted March 9, 2015 Share Posted March 9, 2015 te złote błyszczące kapsle są do niczego, miałem taki sam problem dodam że używam kapslownicy Emily. W porównaniu do tych ciemniejszych matowych są bardziej miękkie i jakby miały odrobinę krótszą pofalowaną powierzchnie która się zaciska. Nie pasują na wszystkie butelki a u mnie na niektórych nawet puściły. Link to comment Share on other sites More sharing options...
quhcik Posted March 9, 2015 Author Share Posted March 9, 2015 Ewidentnie wina grety. I tak kupie nową kapslownice, ale kapsle z innej dostawy zaciska bez problemu. Tak jak pisałem na upartego otwieram to palcami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordas Posted March 9, 2015 Share Posted March 9, 2015 U mnie greta też w pewnym momencie zaczęła tak kapslować, chyba też miało to miejsce w okresie, gdy zmieniałem kapsle, jednak takie kapslowanie miało miejsce jedynie w wypadku niektórych butelek z niskim kołnierzem. Kapslowałem na kilka podejść, próbowałem owijać czymś szyjkę i czasami pomagało. Później spróbowałem podgiąć lekko blaszki, które się chyba lekko odkształciły i wystąpiła delikatna poprawa. Spróbuj też pomajstrować przy blaszkach, owiń czymś szyjkę i próbuj poprawiać takie nie do końca zakapslowane butelki, a w międzyczasie zamawiaj nową kapslownicę. U mnie problemy z kapslowaniem gretą zacząły się nasilać w okolicach 10 warki. Po dwóch takich kapslowaniach zakupiłem Eternę i problem się skończył. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pun kOmora Posted March 9, 2015 Share Posted March 9, 2015 moja greta już w drugiej warce nie brała tak płytkich kołnierzy jak na zdjęciu :-( Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz Nowakowski Posted March 9, 2015 Share Posted March 9, 2015 Koledzy podepnę się: Mam - wydaje mi się, problem z Gretą: Kapsle słabo się trzymają: mogę je obrócić ręką dookoła osi butelki, otwieraczem otwieram bez trudu. Wizualnie siedzą prawidłowo ale jakby były "za płytkie" Butelki mam po Żywcu, Kasztelanie. Greta - pożyczona od kolegi - przebieg około 8 warek Kapsle- jakieś zwykłe - Starowar http://allegro.pl/kapsle-do-butelek-do-piwa-los-100szt-butelkowanie-i5092474235.html W związku z tym, że to moja pierwsza Warka, nie mam praktyki kapslowniczej Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordas Posted March 9, 2015 Share Posted March 9, 2015 Koledzy podepnę się: Mam - wydaje mi się, problem z Gretą: Kapsle słabo się trzymają: mogę je obrócić ręką dookoła osi butelki, otwieraczem otwieram bez trudu. Wizualnie siedzą prawidłowo ale jakby były "za płytkie" Butelki mam po Żywcu, Kasztelanie. Greta - pożyczona od kolegi - przebieg około 8 warek Kapsle- jakieś zwykłe - Starowar http://allegro.pl/kapsle-do-butelek-do-piwa-los-100szt-butelkowanie-i5092474235.html W związku z tym, że to moja pierwsza Warka, nie mam praktyki kapslowniczej Czy kapsle wyglądają tak jak ta po lewej, czy prawa i środkowa na zdjęciu zamieszczonym przez quhcika? U mnie greta po kilku warkach nie chciała dociskać kapsli w niektórych butelkach z niskim kołnierzem - nie wiem dokładnie po jakich piwach, bo miałem miksy głównie pod ciechanie, okocimiu, kasztelanie i bosmanie. I kilku butelek nie chciała za nic poprawnie docisnąć, musiałem robić kilka podejść i stosować różne patenty, aby dobrze zakapslowała. Jeśli wygląda podobnie jak w wypadku prawej i środkowej butelki to po prostu kapslownica nie dociska kapsla. Przynajmniej tak by wynikało z moich doświadczeń. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted March 9, 2015 Share Posted March 9, 2015 Greta wyrobiona + niski kołnierz = Link to comment Share on other sites More sharing options...
fan_s-c Posted March 9, 2015 Share Posted March 9, 2015 Greta wyrobiona + niski kołnierz = Nawet nie musi być wyrobiona. U mnie od nowości nie brała niektórych rodzajów butelek z niskim kołnierzem. Skończyło się wymianą na stołową. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tdzip Posted March 9, 2015 Share Posted March 9, 2015 Ja twarde kapsle zaciskałem wyjmując je bezpośrednio z gorącej wody to był jedyny patent , ale w końcu zainwestowałem w stołową swoją drogą bajka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz Nowakowski Posted March 9, 2015 Share Posted March 9, 2015 (edited) Dzięki za odzew. Kapsel wygląda jak nr 1 od lewej ----> ale zastanawia mnie czemu mogę go obrócić dookoła. Gołą ręką zdjąć mi się go nie udało ale dale mnie męczy temat. Zrobiłem małą modernizację kapslownicy- na metalowych zaciskach przykleiłem po 2 warstwy taśmy izolacyjnej (na każdą stronę), zaciska jakby lepiej. Zakupiłem także inne kapsle - Marxam-enology pl i jest znacznie lepiej, jednakże otwiera się butelkę znacznie łatwiej niż od piwa przemysłowego- to normalne? Wydaje mi się, że metodę zmodernizuję o zakładanie gorących kapsli (wg tdzip'a) - w sumie i tak trzeba je odkazić ps. Cukru zasypujecie przed czy po zalaniu butelki? Ile zostawiacie wolnego miejsca na gaz w butelce? ps2. Robię teraz Dark Ale od gazdowy z ciemnym ekstraktem słodowym- wystarczy standardowa miarka cukru na 0,5l do refermentacji? Edited March 9, 2015 by Tomasz Nowakowski Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordas Posted March 9, 2015 Share Posted March 9, 2015 ps. Cukru zasypujecie przed czy po zalaniu butelki? Ile zostawiacie wolnego miejsca na gaz w butelce? ps2. Robię teraz Dark Ale od gazdowy z ciemnym ekstraktem słodowym- wystarczy standardowa miarka cukru na 0,5l do refermentacji? Po jakichś 7 warkach przestałem sypać cukier bezpośrednio do butelek, zbyt mało dokładne to było jak dla mnie, dodatkowo upierdliwe było mieszanie butelkami, by rozpuścił mi się cukier - pewnie ostatecznie sam by się rozpuścił, ale nie chciałem ryzykować, że będzie się bardzo długo rozpuszczał, a może wcale się nie rozpuści. Wygodniej dla mnie jest przygotować syrop cukrowy i rozmieszać go z piwem przed rozlewem. Nie wiem ile dokładnie ma pojemności ta miarka, ale zakładam że wchodzi tam 4g cukru. Co daje 160g cukru na 20L warkę, co daje bardzo mocne nagazowanie, ja do większości ale na 20L daję od 75 do 110g, więc osobiście dawałbym mniejszą ilość. Najlepiej sobie wszystko wyliczyć w kalkulatorze http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.htmli dodać cukier w postaci syropu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz Nowakowski Posted March 9, 2015 Share Posted March 9, 2015 akładam że wchodzi tam 4g cukru. Co daje 160g cukru na 20L warkę Racja. to jest 4g miarka. Korzystam z jednego fermentora - od razu z kranem, zatem dla mnie lepiej niestety dosypać do butli 4g cukru. daje bardzo mocne nagazowanie Właśnie obawiam się że do Dark Ale 4g cukru może być przesadzone zwłaszcza że mam niepewną kapslownicę, z drugiej strony Gazdowa podaje aby zadać 4g cukru, teraz nie wiem co robić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now