enty Opublikowano 9 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Przy okazji, że jest to mój pierwszy post na forum witam serdecznie wszystkich piwoszy Niedawno zainteresowałem się piwowarstwem i zdecydowałem się uwarzyć swoją pierwszą warkę. Na początku największym problemem jest sprzęt i między innymi odpowiedniej wielkości garnek do zacierania, ale byłem pewien, że w domu u rodziców leży gdzieś przyzwoity 30-litrowy garnek, co niejako ułatwiało sprawę. Okazało się, że 30-litrowego nie ma, za to jest stary nie pierwszej młodości 60-litrowy gar (na zdjęciu) oraz 20-litrowy nówka sztuka. Czy ten gar jest już do odstawki, czy da się go jakoś wyratować? Być może to głupie pytanie, patrząc na jego zdjęcie i stan, ale wolę się poradzić. Wydaje mi się, że 20 litrów nie będzie wystarczające dla 20-litrowej warki (mam rację?), a kupno nowego garnka niestety odpada. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 9 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Jeżeli to co widzę to rdza/odpryski, to daruj sobie z tym ze zdjęcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 (edytowane) garnek złom, 30L nowa emalia to jakieś 100zł http://allegro.pl/garnek-emaliowany-elo-pol-babuni-wysoki-30-l-i5136438147.html Edytowane 10 Marca 2015 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Enty, zerknij http://www.piwo.org/topic/10465-brasserie-lodzermensch/page-11?do=findComment&comment=338573 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Garnek to podstawa. Ten się do niczego nie nadaje. Jeśli zaczynasz to będzie za duży. Szybciej wypijesz 40 butelek słabego piwa niż 100 ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 E tam, "raciborski" piwa będą perfekcyjne wychodzić A tak serio to za dużo tych odprysków, choć jeśli gar zbędny to można próbować to pobielić np. cyną. (w celu cięcia kosztów i rozwijania kolejnego hobby ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enty Opublikowano 10 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 (edytowane) Ech, no cóż, myślałem, że w tych czasach można zdziałać jakieś cuda i wyratować garnek W takim razie na ten moment będę musiał sobie odpuścić aż nie dostanę zastrzyku gotówki, żeby sobie sprawić odpowiedni garnek. Zastanowię się jeszcze i może uwarzę jakąś małą warkę na początek. Dzięki za odpowiedzi! Edytowane 10 Marca 2015 przez enty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 w tym garze 20L możesz coś uwarzyć na początek. 10-15L np i zobaczysz czy temat warzenia jest dla Ciebie. jak złapiesz bagcyla to kupisz porządny gar i resztę sprzętu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Ech, no cóż, myślałem, że w tych czasach można zdziałać jakieś cuda i wyratować garnek W takim razie na ten moment będę musiał sobie odpuścić aż nie dostanę zastrzyku gotówki, żeby sobie sprawić odpowiedni garnek. Zastanowię się jeszcze i może uwarzę jakąś małą warkę na początek. Dzięki za odpowiedzi! A skąd jesteś? Może w okolicy jest jakiś domowy piwowar, który z sentymentem zerka na swoją pierwszą emaliowaną kadź zacierno-filtracyjno-warzelną A która obecnie nie jest mu do niczego potrzebna bo przesiadł się na super gar z nierdzewki Gdybyś był z okolic Katowic to mógłbym Ci użyć swojego gara 40 litrowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enty Opublikowano 10 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Ech, no cóż, myślałem, że w tych czasach można zdziałać jakieś cuda i wyratować garnek W takim razie na ten moment będę musiał sobie odpuścić aż nie dostanę zastrzyku gotówki, żeby sobie sprawić odpowiedni garnek. Zastanowię się jeszcze i może uwarzę jakąś małą warkę na początek. Dzięki za odpowiedzi! A skąd jesteś? Może w okolicy jest jakiś domowy piwowar, który z sentymentem zerka na swoją pierwszą emaliowaną kadź zacierno-filtracyjno-warzelną A która obecnie nie jest mu do niczego potrzebna bo przesiadł się na super gar z nierdzewki Gdybyś był z okolic Katowic to mógłbym Ci użyć swojego gara 40 litrowego. No niestety, Warszawa. Ale bardzo miło z Twojej strony, dzięki za życzliwość! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 No niestety, Warszawa. No to nie wiem czy możesz liczyć na życzliwych w Warszawie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi