enty Posted March 9, 2015 Share Posted March 9, 2015 Przy okazji, że jest to mój pierwszy post na forum witam serdecznie wszystkich piwoszy Niedawno zainteresowałem się piwowarstwem i zdecydowałem się uwarzyć swoją pierwszą warkę. Na początku największym problemem jest sprzęt i między innymi odpowiedniej wielkości garnek do zacierania, ale byłem pewien, że w domu u rodziców leży gdzieś przyzwoity 30-litrowy garnek, co niejako ułatwiało sprawę. Okazało się, że 30-litrowego nie ma, za to jest stary nie pierwszej młodości 60-litrowy gar (na zdjęciu) oraz 20-litrowy nówka sztuka. Czy ten gar jest już do odstawki, czy da się go jakoś wyratować? Być może to głupie pytanie, patrząc na jego zdjęcie i stan, ale wolę się poradzić. Wydaje mi się, że 20 litrów nie będzie wystarczające dla 20-litrowej warki (mam rację?), a kupno nowego garnka niestety odpada. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kilus Posted March 9, 2015 Share Posted March 9, 2015 Jeżeli to co widzę to rdza/odpryski, to daruj sobie z tym ze zdjęcia Link to comment Share on other sites More sharing options...
nike21 Posted March 10, 2015 Share Posted March 10, 2015 (edited) garnek złom, 30L nowa emalia to jakieś 100zł http://allegro.pl/garnek-emaliowany-elo-pol-babuni-wysoki-30-l-i5136438147.html Edited March 10, 2015 by nike21 Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted March 10, 2015 Share Posted March 10, 2015 Enty, zerknij http://www.piwo.org/topic/10465-brasserie-lodzermensch/page-11?do=findComment&comment=338573 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mamdobreklapki Posted March 10, 2015 Share Posted March 10, 2015 Garnek to podstawa. Ten się do niczego nie nadaje. Jeśli zaczynasz to będzie za duży. Szybciej wypijesz 40 butelek słabego piwa niż 100 ;p Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted March 10, 2015 Share Posted March 10, 2015 E tam, "raciborski" piwa będą perfekcyjne wychodzić A tak serio to za dużo tych odprysków, choć jeśli gar zbędny to można próbować to pobielić np. cyną. (w celu cięcia kosztów i rozwijania kolejnego hobby ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
enty Posted March 10, 2015 Author Share Posted March 10, 2015 (edited) Ech, no cóż, myślałem, że w tych czasach można zdziałać jakieś cuda i wyratować garnek W takim razie na ten moment będę musiał sobie odpuścić aż nie dostanę zastrzyku gotówki, żeby sobie sprawić odpowiedni garnek. Zastanowię się jeszcze i może uwarzę jakąś małą warkę na początek. Dzięki za odpowiedzi! Edited March 10, 2015 by enty Link to comment Share on other sites More sharing options...
nike21 Posted March 10, 2015 Share Posted March 10, 2015 w tym garze 20L możesz coś uwarzyć na początek. 10-15L np i zobaczysz czy temat warzenia jest dla Ciebie. jak złapiesz bagcyla to kupisz porządny gar i resztę sprzętu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelH Posted March 10, 2015 Share Posted March 10, 2015 Ech, no cóż, myślałem, że w tych czasach można zdziałać jakieś cuda i wyratować garnek W takim razie na ten moment będę musiał sobie odpuścić aż nie dostanę zastrzyku gotówki, żeby sobie sprawić odpowiedni garnek. Zastanowię się jeszcze i może uwarzę jakąś małą warkę na początek. Dzięki za odpowiedzi! A skąd jesteś? Może w okolicy jest jakiś domowy piwowar, który z sentymentem zerka na swoją pierwszą emaliowaną kadź zacierno-filtracyjno-warzelną A która obecnie nie jest mu do niczego potrzebna bo przesiadł się na super gar z nierdzewki Gdybyś był z okolic Katowic to mógłbym Ci użyć swojego gara 40 litrowego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
enty Posted March 10, 2015 Author Share Posted March 10, 2015 Ech, no cóż, myślałem, że w tych czasach można zdziałać jakieś cuda i wyratować garnek W takim razie na ten moment będę musiał sobie odpuścić aż nie dostanę zastrzyku gotówki, żeby sobie sprawić odpowiedni garnek. Zastanowię się jeszcze i może uwarzę jakąś małą warkę na początek. Dzięki za odpowiedzi! A skąd jesteś? Może w okolicy jest jakiś domowy piwowar, który z sentymentem zerka na swoją pierwszą emaliowaną kadź zacierno-filtracyjno-warzelną A która obecnie nie jest mu do niczego potrzebna bo przesiadł się na super gar z nierdzewki Gdybyś był z okolic Katowic to mógłbym Ci użyć swojego gara 40 litrowego. No niestety, Warszawa. Ale bardzo miło z Twojej strony, dzięki za życzliwość! Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelH Posted March 10, 2015 Share Posted March 10, 2015 No niestety, Warszawa. No to nie wiem czy możesz liczyć na życzliwych w Warszawie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts