przemo70 Opublikowano 28 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 A w Brackim robią na kranówce i się nie przejmują Może mają bardzo dobra kranowke. To nic innego jak jechać po wodę do Cieszyna Teraz już wiem dlaczego Dori z Żywcu miała pudło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 28 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 wymieniacze jonowe mogą być tania alternatywą dla drogich, mało wydajnych filtrów odwróconej osmozy. Już dawno myślałem o złożeniu filtra do wody pitnej, można by go lekko zmodyfikować do wody do warzenia. Tylko nie wiem czy gra warta świeczki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 28 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 Wena warzy na kranówce z chyba tego samego ujęcia co ja, a u mnie jakoś wielkich kufli Paulanera nie widać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 28 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 A w Brackim robią na kranówce i się nie przejmują Może mają bardzo dobra kranowke. To nic innego jak jechać po wodę do Cieszyna Teraz już wiem dlaczego Dori z Żywcu miała pudło "Zamienię wodę na dobre piwo!!!" Muszę tylko odpowiedni przelicznik zastosować A tak serio nie znam parametrów swojej wody, ale na pewno jest bardzo miękka (kilka lat użytkowania czajnika i prawie brak kamienia), nie jest chlorowana i przede wszystkim jest bardzo smaczna Jak sobie przypomną wodę z mojego rodzinnego Buska czy z Krakowa to porównania nie ma żadnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 28 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 wymieniacze jonowe mogą być tania alternatywą dla drogich, mało wydajnych filtrów odwróconej osmozy. Już dawno myślałem o złożeniu filtra do wody pitnej, można by go lekko zmodyfikować do wody do warzenia. Tylko nie wiem czy gra warta świeczki ? Jeśli piwo warzysz wyśmienite piwo, bez znaczących błędów piwo może zyskać Ale nie naprawisz źle uwarzonego piwa poprzez modyfikację wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 28 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 Jeśli piwo warzysz wyśmienite piwo, bez znaczących błędów piwo może zyskać Eee... chyba wiem co chciałeś przekazać, ale hmm... trochę skomplikowanie to zabrzmiało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 28 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 Jeśli piwo warzysz wyśmienite piwo' date=' bez znaczących błędów piwo może zyskać [/quote']Eee... chyba wiem co chciałeś przekazać, ale hmm... trochę skomplikowanie to zabrzmiało. O kurde Faktycznie. Przepraszam za skrót myślowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 28 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 @Makaron Oczywista oczywistość chodzi mi o to, czy warto poświęcić czas i kasę na budowę filtra ? czy zauważę różnicę w smaku piwa ? tak naprawę ja się nie znam na ocenie organoleptycznej piwa dzielę piwa na : smakuje/nie smakuje oczywiście jeżeli mi nie smakuje (rzadko się zdarza) to też wypiję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 28 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 czy zauważę różnicę w smaku piwa ? tak naprawę ja się nie znam na ocenie organoleptycznej piwa dzielę piwa na : smakuje/nie smakuje Jeśli wiesz czego szukać w smaku to będziesz wiedział. Ja jestem w stanie wyczuć tylko mocno siarczanową wodę. Fajnie podkreśla chmielowe nuty. Ale nie każdemu te smaki odpowiadają. No ale nie wiem czego szukać w wodzie węglanowej, ponoć piwo jest słodsze i bardziej słodowe, ale musiałbym uwarzyć kilka -kilkanaście bardzo podobnych piw by wiedzieć dokładnie czego szukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 29 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2009 chodzi mi o to, czy warto poświęcić czas i kasę na budowę filtra ? czy zauważę różnicę w smaku piwa ? poprawa smaku jest subtelna, tak do 10% całą teorie masz tu: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Dostosowywanie_pH_i_sk%C5%82adu_wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 29 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2009 Jak ktoś jest ciekawy, to w Poznaniu mam taką wodę: Wszystko w mg/dm3: Arsen 0,001 Azotany 5,2 Cyjanki <0,01 Cynk <0,005 Fluorki 0,28 Magnez 12 Mangan 0,007 Miedż <0,003 Ołów <0,001 pH 7,6 Rtęć <0,0001 Siarczany 94 Twardość ogólna CaCO3 (dh) 270 (15) Żelazo <0,04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 29 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2009 Z tych raportów to nas interesuje tylko: Magnez 12 Siarczany 94 Twardość ogólna CaCO3 (dh) 270 (15) i ew. Wapń Chlorki Sód Dwuwęglany ew. Alkaliczność ogólna jako CaCO3 jeżeli są Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 4 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2009 (edytowane) Primavera (mg/litr): wapniowy - 52,10 magnezowy - 4,86 sodowy - 2,50 potasowy - 1,00 wodorowęglanowy - 173,00 siarczanowy - 14,00 chlorkowy - 3,20 fluorkowy - 0,08 Suma składników mineralnych - 262,69 mg/litr Edytowane 4 Listopada 2009 przez 2artur2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrowarmistrzNY Opublikowano 25 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 (edytowane) wpisalem sobie do beersmith-a narazie te wody: zywiec zdroj (niegazowany): calcium: 42.6 ppm magnesium: 5.5 ppm sodium: 9.7 ppm sulfate: 17.5 ppm chloride: 5.6 ppm bicarbonate: 136.2 ppm kropla beskidu (niegazowana): calcium: 38.1 ppm magnesium: 22.5 ppm sodium: 8.9 ppm sulfate: 37.2 ppm chloride: 3.5 ppm bicarbonate: 196.0 ppm informacja z internetu/emaila. EDIT: ppm = mg/l = mg/dm3 EDIT 2: jeszcze gorska natura (niegazowana): calcium: 25.2 ppm magnesium: 6.5 ppm sodium: 1.04 ppm sulfate: 25.0 ppm chloride: 5.0 ppm bicarbonate: 104.0 ppm Edytowane 25 Listopada 2010 przez BrowarmistrzNY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 25 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 Jeszcze podczas studiów prowadziliśmy badania nad wodami mineralnymi różnych producentów i pamiętam tylko jedno Primavera po posiewach wykazała największe skażenie ,łącznie z kałowymi... Było to jednakże 3 lata temu, więc wiele mogło się zmienić. Co do warzenia ja lece od początku na kranówce. Z kolei browary obecnie w większości przypadków warzą na wodzie miejskiej poddanej procesowi uzdatniania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 25 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 Jeszcze podczas studiów prowadziliśmy badania nad wodami mineralnymi różnych producentów i pamiętam tylko jedno Primavera po posiewach wykazała największe skażenie ,łącznie z kałowymi... Było to jednakże 3 lata temu, więc wiele mogło się zmienić.Co do warzenia ja lece od początku na kranówce. Z kolei browary obecnie w większości przypadków warzą na wodzie miejskiej poddanej procesowi uzdatniania. Nie tylko Primavera. Nawet w wodach uważanych za produkty najwyższej jakości można znaleźć bakterie z grupy coli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 25 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 Wcale tego nie neguję i tak jak napisałem to było dość dawno,ale pamiętam wielkie "burzany" jak nazywaliśmy wielkie i gęsto porośniete kolonie na płytce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 25 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 (edytowane) Jeszcze podczas studiów prowadziliśmy badania nad wodami mineralnymi różnych producentów i pamiętam tylko jedno Primavera po posiewach wykazała największe skażenie ,łącznie z kałowymi... Było to jednakże 3 lata temu, więc wiele mogło się zmienić.Co do warzenia ja lece od początku na kranówce. Z kolei browary obecnie w większości przypadków warzą na wodzie miejskiej poddanej procesowi uzdatniania. Jeśli chodzi o skażenie , pare słów jest w tym filmiku około- 10 minuty http://video.google.com/videoplay?docid=-5321908985475785474# . Edytowane 25 Listopada 2010 przez earl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 25 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 Wszytsko co jemy pijemy jest mniej lub bardziej skażone. I na pożywce zawsze coś urośnie Chodzi o to by to nie były to mordercze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 26 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 No tak, ale kupowanie wody za 2-2,50 za litr, która nie zawsze spełnia podstawowe wymagania to zwykłe wyrzucanie pieniędzy w błoto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrowarmistrzNY Opublikowano 29 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 a gdzie mogl bym kupic te ~20 litrowe wody co zazwyczaj widac w niektorych sklepach/urzedach? te co mazna sobie nalac w plastikowy kubek. mogl bym taka kupic jednorazowo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysmis Opublikowano 29 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 np. w http://www.makro.pl/pl/hale-makro/krakow. Tylko by cokolwiek tam kupić trzeba mieć specjalną kartę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się