Hans Klops Posted March 15, 2015 Share Posted March 15, 2015 (edited) Czy ktoś z szanownych kolegów próbował w praktyce takiego, bądź zbliżonego rozwiązania? http://forum.northernbrewer.com/viewtopic.php?f=29&t=109683 Edited March 16, 2015 by Hans Klops Sławek 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mamdobreklapki Posted March 16, 2015 Share Posted March 16, 2015 Bardzo ciekawy patent. Niecierpliwi mnie tylko połączenie klejem epoksydowym.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hans Klops Posted March 16, 2015 Author Share Posted March 16, 2015 Bardzo ciekawy patent. Niecierpliwi mnie tylko połączenie klejem epoksydowym.. To nie jest wielki problem. Nie trzeba przecież wcale nadbudowywać dolnej butli poprzez doklejenie wierzchu z wąską gardzielą. Uzysk dodatkowej pojemności nie jest znaczący. IMHO znacznie korzystniej jest wyciąć w dnie dolnej butli szeroki otwór - uzyskując w ten sposób fermentor szerokogardzielowy ze stożkowym dnem. Zasadniczym pytaniem/problemem jest to: czy stożkowe dno fermentora jest wystarczająco strome dla poprawnego działania fermentora tego typu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
b.dawid Posted March 16, 2015 Share Posted March 16, 2015 Raczej skupiłbym się na poszukiwaniu butli bez "uchwytu", moim zdaniem cały misterny plan wykorzystania butli jako stożkowy pojemnik, rozwalają te "półki" od uchwytu, na których zbiera się sporo gęstwy. Te butle które do tej pory widywałem, wszystkie miały ten uchwyt, możliwe że są dostępne i bez niego, tylko trzeb by namierzyć konkretnego producenta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hans Klops Posted March 16, 2015 Author Share Posted March 16, 2015 Mam na stanie dokładnie takie butle "bez półki". Wracając do meritum: czy stromizna stożka jest wystarczająca? Ktoś z osobistym doświadczeniem znajdzie się? Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelH Posted March 16, 2015 Share Posted March 16, 2015 Kąt rozwarcia stożka w browarnianych fermentorach stożkowych to 60*. Pewnie im "stromiej" (czytaj kąt rozwarcia mniejszy) tym lepiej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
indianin666 Posted March 16, 2015 Share Posted March 16, 2015 Jakiś czas temu natknąłem się na takie rozwiązanie DIY http://hickeybrewing.site40.net/conical%20diy.htm Tylko jak wygląda w praktyce sprawa klejenia tworzywa i czyszczenie okolic spoin to nie mam pojęcia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
leech Posted March 16, 2015 Share Posted March 16, 2015 Może takie cuś przerobić? http://www.hodowlany.pl/i63_Poidlo_zbiornikowe_syfon_30l_plastikowe_na_stojaku.html Lary 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mamdobreklapki Posted March 17, 2015 Share Posted March 17, 2015 Bardzo pomysłowe llech Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hans Klops Posted March 17, 2015 Author Share Posted March 17, 2015 Może takie cuś przerobić? http://www.hodowlany.pl/i63_Poidlo_zbiornikowe_syfon_30l_plastikowe_na_stojaku.html Bardzo fajny zbiornik - żal tylko, że nieprzezierny... To jest w zasadzie niemalże gotowiec - wystarczy pozakładać odpowiednie krany. Można by też odwrócić zbiornik poidła do góry nogami" co daje pewne dodatkowe możliwości, np. zastosowania nowego szerokogardzielowego wlotu i/lub włączenia i uszczelnienia za pomocą dławicy typowej armatury odprowadzającej w nagwintowaną tuleję otworu fabrycznie przewidzianego jako wlotowy. Armatura taka jest zwyczajowo wyposażona w śrubunki, które w połączeniu z np. kulowym zaworem odcinającym umożliwią łatwe odłączenie zbiornika odbiorczego osadów stałych. To jest bardzo ciekawy kierunek działania i wydaje mi się, że da się uzyskać ciekawe rezultaty idąc tą drogą - proponuję rozdzielić wątki, żeby zapewnić klarowność wypowiedzi w odniesieniu do właściwych typów zbiornika bez konieczności opatrywania wypowiedzi każdorazowymi wyjaśnieniami, do którego zbiornika się one odnoszą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hans Klops Posted March 17, 2015 Author Share Posted March 17, 2015 Jakiś czas temu natknąłem się na takie rozwiązanie DIY http://hickeybrewing.site40.net/conical%20diy.htm Tylko jak wygląda w praktyce sprawa klejenia tworzywa i czyszczenie okolic spoin to nie mam pojęcia. Fajny zbiornik, ładnie to sobie chłop obmyślił. Z tego co wynika z opisu, w podanym przykładzie tworzywo nie jest klejone, tylko jest łączone na gorąco lutownicą przy użyciu jako materiału łączącego - tworzywa tego samego typu pochodzącego ze ścinków (tzw. "spawanie tworzyw szt"). Ja osobiście nie mam zaufania do połączeń tego typu wykonanych w warunkach amatorskich. Podczas zabawy z nastawem obciążenie szwów zalanego zbiornika tego typu wykonanego w zaprezentowanej technologii jest znaczne i wolałbym nie musieć rozmyślać nad skutkami ew. rozszczelnienia układu... Osobną kwestią pozostaje sprawa realnych możliwości doczyszczenia nierównej powierzchni wewnętrznej "spawu" i ew. infekcji nastawów wchodzących z nią w kontakt... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted March 17, 2015 Share Posted March 17, 2015 (edited) Może takie cuś przerobić? Panie"wungel" to je BTW pewnie to, albo takie poidło, to nie to samo, ale różnica w cenie (CCC) Tochę burzy już na ten temat było. Edited March 17, 2015 by Dr2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lary Posted March 17, 2015 Share Posted March 17, 2015 Tochę burzy już na ten temat było. Możesz przybliżyć w którym wątku? Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted March 17, 2015 Share Posted March 17, 2015 O tu: http://www.piwo.org/topic/8971-domowybrowarekpl/page-6?hl=poid%C5%82o&do=findComment&comment=229160 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lusterko87 Posted March 17, 2015 Share Posted March 17, 2015 (edited) Było już ze dwa lata temu - też było ze te butle się nie nadają ze względu na kont stożka. EDIT camilos mnie uprzedził Edited March 17, 2015 by Lusterko87 Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted March 17, 2015 Share Posted March 17, 2015 Wrzucenie "poidło" w wyszukiwarkę zbyt wiele wyników nie wyrzuca Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hans Klops Posted March 17, 2015 Author Share Posted March 17, 2015 (edited) Hej! Zadanie z ZPT: Jak zmienić kąt stożka? [Od razu podpowiadam, że modelarze lotniczy (i nie tylko) wiedzą, jak się wpływa na kształt obiektów wykonanych z tworzyw termoplastycznych - na przynajmniej kilka sposobów... ] Było już ze dwa lata temu - też było ze te butle się nie nadają ze względu na kont stożka. EDIT camilos mnie uprzedził EDIT: Lusterko87 cuś mi się podwójnie zacytowało - usunąłem jedno lustrzane odbicie lusterka Edited March 18, 2015 by Hans Klops Link to comment Share on other sites More sharing options...
leech Posted March 17, 2015 Share Posted March 17, 2015 Tochę burzy już na ten temat było. Tak myślałem, że w którymś kościele już to grali Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted March 17, 2015 Share Posted March 17, 2015 w którymś kościele już to grali no, no Ty wiesz, że nadal obowiązuje ustawa o obrazie uczuć religijnych? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lusterko87 Posted March 18, 2015 Share Posted March 18, 2015 Szukajcie a znajdziecie http://www.piwo.org/topic/346-fermentator-stozkowy-warto-czy-nie/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hans Klops Posted March 18, 2015 Author Share Posted March 18, 2015 (edited) Wrzucenie "poidło" w wyszukiwarkę zbyt wiele wyników nie wyrzuca A tak na zdrowy rozum powinno wyrzucać - np pijane kury... Edited March 18, 2015 by Hans Klops Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hans Klops Posted March 18, 2015 Author Share Posted March 18, 2015 Szukajcie a znajdziecie http://www.piwo.org/topic/346-fermentator-stozkowy-warto-czy-nie/ [quot name=elroy' timestamp='1212134500' post='4229] Wesoly said Zły kąt stożka. Powinno być 65-70*. Do tego za mała pojemność. Moim zdaniem minimum to 70-100l. Nie warto. Fotki mojej warzelni gdzieś się walają na necie, mi na mojej picassa. No i jedziemy do przodu... Z powyżej cytowanego materiału (dzięki, Lusterko! ) wynika, że wszystko jest "very ok", jeśli tylko pojemność jest wystarczająca. Zatem: Nie butla 18,9 i nie wiadro 33L - tylko np. beczka spożywcza 60-100-200L... I nadal mamy do czynienia z tworzywem termoplastycznym... Czy któryś z kolegów zastosował już z powodzeniem do beczki spożywczej wyniesioną z modelarni lotniczej/szkutniczej wiedzę w zakresie formowania tworzyw termoplastycznych? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lusterko87 Posted March 18, 2015 Share Posted March 18, 2015 @Hans otwartych drzwi nie wyważysz. Albo kupujesz plastikowego stożka w cenie ponad 530 zł od domowybrowarek.pl albo kupujesz z nierdzewki i/lub robisz własnym nakładem środków. Możesz zrobić z tych baniaków po mineralce - tylko po co? Albo tak jak piszesz Czy któryś z kolegów zastosował już z powodzeniem do beczki spożywczej wyniesioną z modelarni lotniczej/szkutniczej wiedzę w zakresie formowania tworzyw termoplastycznych Spróbuj! czekamy na efekty :] Link to comment Share on other sites More sharing options...
panta_rei Posted March 18, 2015 Share Posted March 18, 2015 Jako szkutnik mogę powiedzieć tak, są żelkoty do kontaktu z żywnością, są żywice do kontaktu z żywnością i generalnie nic nie stoi na przeszkodzie, żeby takie stożki spróbowac robić, nawet mi to po głowie ostatnio chodziło, ale skoro jestem również spawaczem nierdzewki to jakoś plan odłożyłem na bok. Formę mógłbym zrobić, ale to niestety kosztuje ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hans Klops Posted March 18, 2015 Author Share Posted March 18, 2015 @Hans otwartych drzwi nie wyważysz. Albo kupujesz plastikowego stożka w cenie ponad 530 zł od domowybrowarek.pl albo kupujesz z nierdzewki i/lub robisz własnym nakładem środków. Możesz zrobić z tych baniaków po mineralce - tylko po co? Albo tak jak piszesz Czy któryś z kolegów zastosował już z powodzeniem do beczki spożywczej wyniesioną z modelarni lotniczej/szkutniczej wiedzę w zakresie formowania tworzyw termoplastycznych Spróbuj! czekamy na efekty :] Ajj, wajj...! ...a ja właśnie tak sobie myślę, że wszyscy tu wpadamy DOKŁADNIE w celu wyważania szeroko otwartych drzwi. Inaczej spotykalibyśmy się pod budką z "Harnasiem". Po co płynąć luksusowym eskimoskim kajakiem przez Atlantyk - skoro wszak są tanie linie lotnicze dla mas? Jako szkutnik mogę powiedzieć tak, są żelkoty do kontaktu z żywnością, są żywice do kontaktu z żywnością i generalnie nic nie stoi na przeszkodzie, żeby takie stożki spróbowac robić, nawet mi to po głowie ostatnio chodziło, ale skoro jestem również spawaczem nierdzewki to jakoś plan odłożyłem na bok. Formę mógłbym zrobić, ale to niestety kosztuje ;-) Jako spawacz możesz akurat z zrobić z nierdzewki galantą formę podciśnieniową do delikatnego termicznego przeformowania dna typowej spożywczej beczki... czyż nie? Cena nie gra roli... Spłacimy ci w skrzynkach piwa... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now