x-pac Posted March 26, 2015 Share Posted March 26, 2015 Witam, nastawiłem tydzień temu brewkit gozdawy PALE ALE wszystko zrobiłem jak trzeba, zamiast cukru dałem glukozę. Piwo na początku miało 11blg wyniosłem je na tydzień do piwnicy gdzie jest 20 stopni, po tygodniu sprawdzam a cukromierz rośnie do 15 20 blg, nie wiem o co chodzi. Cukromierz jest dobry na wodzie pokazuje 0, w rurce bulczało teraz już trochę mniej, piany nie było wogóle (ostatnio też przez całą fermentacje nie miałem piany a cukier spadł do 2) zakażenia nie widać. O co chodzi czy to jakiś gaz podnosi mi cukromierz czy co ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted March 26, 2015 Share Posted March 26, 2015 Zanurzasz go "do góry nogami" amorph, leech and dirk gently 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DGB Posted March 26, 2015 Share Posted March 26, 2015 Jeżeli cukromierz faktycznie jest sprawny, to ja bym powiedział, że przy pierwszym pomiarze brzeczka miała inną temperaturę, co spowodowało różnicę w pomiarze. Zakładając, że w tej samej temperaturze pomiary byłby identyczne, to fermentacja ewidentnie nie ruszyła. Link to comment Share on other sites More sharing options...
x-pac Posted March 26, 2015 Author Share Posted March 26, 2015 Aż tak różnica by była przy pomiarze w różnych temp. ? I czy z kilograma cukru wyszło aż 15 blg ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted March 26, 2015 Share Posted March 26, 2015 Jeżeli cukromierz faktycznie jest sprawny, to ja bym powiedział, że przy pierwszym pomiarze brzeczka miała inną temperaturę, co spowodowało różnicę w pomiarze. Zakładając, że w tej samej temperaturze pomiary byłby identyczne, to fermentacja ewidentnie nie ruszyła. To pojechałeś Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamsky Posted March 26, 2015 Share Posted March 26, 2015 Żeby była różnica 10 blg, to pierwszy pomiar musiałby być robiony w okolicach 100°C. Poza uwalonym spławikiem nic mi nie przychodzi do głowy. CO2 może odrobinę podnieść spławik do góry, ale nie aż tak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DGB Posted March 26, 2015 Share Posted March 26, 2015 (edited) W sumie macie racje, za duża ta różnica dobrze, że czuwają tu bardziej doświadczeni, bo mi nic innego do głowy nie przychodziło Edited March 26, 2015 by DGB Link to comment Share on other sites More sharing options...
x-pac Posted March 26, 2015 Author Share Posted March 26, 2015 Cukromierz jest biowinu, ma takie delikatne peknięcia przy przewężeniu na całym obwodzie, nie pamiętam czy tak było od nowości mam go jakiś miesiąc, na wodzie pokazuje 0, wino wczoraj mierzyłem pokazywał 1,5 wiec wyglada na sprawny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamsky Posted March 26, 2015 Share Posted March 26, 2015 (edited) Jeśli cukromierz jest sprawny, to prawdopodobnie masz w domu perpetum mobile. Edited March 26, 2015 by adamsky Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz_CH Posted March 26, 2015 Share Posted March 26, 2015 Papierek ze skalą w cukromierzu lata. A jak nie to Kana Galilejska. Link to comment Share on other sites More sharing options...
x-pac Posted March 26, 2015 Author Share Posted March 26, 2015 Cukromierz sprawny, nie wiem o co tu chodzi jutro wrzucę go do piwa na dłużej, może coś oprócz cukru go podbija, jak chwile potrzymam go w piwie to się ustabilizuje. Zaraz po włożeniu cukromierza wokół niego pojawiają się bąbelki, może jakiś gaz (CO2) podnosi go do góry? Czy to możliwe ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbynieks Posted March 27, 2015 Share Posted March 27, 2015 jednemu brzeczka wybucha, drugiemu bailing rośnie...To kara Boska za pijanctwo w Poście. Skaranie... krzychu_72, janisz87 and jacer 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
marbelka Posted March 27, 2015 Share Posted March 27, 2015 ciekawe co będzie 01.04 Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted March 27, 2015 Share Posted March 27, 2015 Poczekaj az dojdzie do 30Blg i zadaj porzadne drozdze. Bedziesz mial Barley Wine. (Sorry za brak polskich liter...) dirk gently 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted March 27, 2015 Share Posted March 27, 2015 no to HGB Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted March 27, 2015 Share Posted March 27, 2015 Może ktoś Ci cukier dosypuje? Jeśli cukromierz jest sprawny, to innej przyczyny nie widzę Link to comment Share on other sites More sharing options...
dżazder Posted March 27, 2015 Share Posted March 27, 2015 Może cukromierz opada na dno naczynia i nie może się głębiej zanurzyć? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat Posted March 27, 2015 Share Posted March 27, 2015 No jak dla mnie to kandydatem do nagrody Nobla jestes Link to comment Share on other sites More sharing options...
x-pac Posted March 27, 2015 Author Share Posted March 27, 2015 Panowie, dzisiaj zrobiłem kolejny pomiar odczekałem jakieś 10 min. Cukromierz najpierw wzniósł się na 15 i powoli spadał aż zatrzymał się na stałe na 5 blg. Ponieważ to moja 3 warka nie wiedziałem co się dzieje, ale z każdą warką nabiera się doświadczenia Cieszy mnie to że mój drobny problem dostarczył trochę humoru i przy okazji sam się rozwiązał dirk gently 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted March 27, 2015 Share Posted March 27, 2015 Cieszy mnie to że mój drobny problem dostarczył trochę humoru i przy okazji sam się rozwiązał no popatrz człowiek całe życie się uczy ... i umiera głupi ale co tam, ważne żeby piwo było dobre Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted March 28, 2015 Share Posted March 28, 2015 wkładając belingometr przy pomiarze warto nim zakręcić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now