Jump to content

BLG po tygodniu fermentacji zamiast spadać, rośnie, o co chodzi ?


Recommended Posts

Witam,

 

nastawiłem tydzień temu brewkit gozdawy PALE ALE wszystko zrobiłem jak trzeba, zamiast cukru dałem glukozę. Piwo na początku miało 11blg wyniosłem je na tydzień do piwnicy gdzie jest 20 stopni, po tygodniu sprawdzam a cukromierz rośnie do 15 20 blg, nie wiem o co chodzi. Cukromierz jest dobry na wodzie pokazuje 0, w rurce bulczało teraz już trochę mniej, piany nie było wogóle (ostatnio też przez całą fermentacje nie miałem piany a cukier spadł do 2) zakażenia nie widać. O co chodzi czy to jakiś gaz podnosi mi cukromierz czy co ?

Link to comment
Share on other sites

Jeżeli cukromierz faktycznie jest sprawny, to  ja bym powiedział, że przy pierwszym pomiarze brzeczka miała inną temperaturę, co spowodowało różnicę w pomiarze. Zakładając, że w tej samej temperaturze pomiary byłby identyczne, to fermentacja ewidentnie nie ruszyła. 

Link to comment
Share on other sites

Jeżeli cukromierz faktycznie jest sprawny, to  ja bym powiedział, że przy pierwszym pomiarze brzeczka miała inną temperaturę, co spowodowało różnicę w pomiarze. Zakładając, że w tej samej temperaturze pomiary byłby identyczne, to fermentacja ewidentnie nie ruszyła. 

To pojechałeś :smilies:

Link to comment
Share on other sites

Żeby była różnica 10 blg, to pierwszy pomiar musiałby być robiony w okolicach 100°C. :)

 

Poza uwalonym spławikiem nic mi nie przychodzi do głowy. CO2 może odrobinę podnieść spławik do góry, ale nie aż tak.

Link to comment
Share on other sites

W sumie macie racje, za duża ta różnica   ;)  dobrze, że czuwają tu bardziej doświadczeni, bo mi nic innego do głowy nie przychodziło

Edited by DGB
Link to comment
Share on other sites

Cukromierz jest biowinu, ma takie delikatne peknięcia przy przewężeniu na całym obwodzie, nie pamiętam czy tak było od nowości mam go jakiś miesiąc, na wodzie pokazuje 0, wino wczoraj mierzyłem pokazywał 1,5 wiec wyglada na sprawny.

Link to comment
Share on other sites

Cukromierz sprawny, nie wiem o co tu chodzi jutro wrzucę go do piwa na dłużej, może coś oprócz cukru go podbija, jak chwile potrzymam go w piwie to się ustabilizuje. Zaraz po włożeniu cukromierza wokół niego pojawiają się bąbelki, może jakiś gaz (CO2) podnosi go do góry? Czy to możliwe ?

Link to comment
Share on other sites

Panowie, dzisiaj zrobiłem kolejny pomiar odczekałem jakieś 10 min. Cukromierz najpierw wzniósł się na 15 i powoli spadał aż zatrzymał się na stałe na 5 blg. Ponieważ to moja 3 warka nie wiedziałem co się dzieje, ale z każdą warką nabiera się doświadczenia :) Cieszy mnie to że mój drobny problem dostarczył trochę humoru i przy okazji sam się rozwiązał :) 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Cieszy mnie to że mój drobny problem dostarczył trochę humoru i przy okazji sam się rozwiązał

no popatrz człowiek całe życie się uczy ... i umiera głupi :smilies:

 

ale co tam, ważne żeby piwo było dobre :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.