Skocz do zawartości

sziszi warzy !


sziszi

Rekomendowane odpowiedzi

Browar ciągle w rozbudowie, aktualna wersja raczej mocno przejściowa.

Docelowo armatura będzie nierdzewna, szybkozłączki, lepsza pompa i takie tam duperele.

Taboret będzie też wyspawany bo ten jest nieco mało stabilny :)

 

Kadź warzelna jest z kega 50l, grzałka 4000W - od kolegi Maryusha

Hop stopper - od kolegi lewatywa8

wymiennik 40 płytowy.

 

Jako kadź zacierna została moja stara dobra lodówka turystyczna Colemana. Ale także tutaj są też wielkie plany, choć raczej nie w najbliższym czasie.

 

kadź warzelna

nowy browar

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 130 Weizen

 

3,0kg słód pilzneński

2,0kg słód pszeniczny

2,0kg słód pszeniczny ciemny

40g chmiel Lubelski 60min

Zacieranie

44°C 60min

64°C 60min

76°C 10min

 

Drożdże Safbrew WB-06

 

12°Blg, 35l

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 131 Bière brut

 

5,5kg słód pilzneński

1,0kg pszenica

1,0kg cukier

30g Magnum 60min

20g Lublin 15min

30g Lublin 0min

 

Zacieranie

62°C 120min

76°C 15min

 

Drożdże szampańskie Lalvin EC-1118

 

20°Blg, 23l

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piłem Deus Brut des Flandres, w sumie to chyba jedyne w miarę łatwo dostępne piwo w tym stylu w Polsce.

Wysoko nagazowane, wytrawne, alkoholowe, bardzo jasne.

Moje nie będzie aż tak alkoholowe, ale mam nadzieję, wytrawne będzie.

 

Drożdże szampańskie mają wysoką tolerancje na alkohol, co akurat u mnie chyba nie jest konieczne. Mocno odfermetowują.

Efekty będą za kilka miesięcy, będę raportował.

Poza tym ma być szampańskie to są drożdże szampańskie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piłem Deus Brut des Flandres, w sumie to chyba jedyne w miarę łatwo dostępne piwo w tym stylu w Polsce.

Wysoko nagazowane, wytrawne, alkoholowe, bardzo jasne.

Moje nie będzie aż tak alkoholowe, ale mam nadzieję, wytrawne będzie.

 

Drożdże szampańskie mają wysoką tolerancje na alkohol, co akurat u mnie chyba nie jest konieczne. Mocno odfermetowują.

Efekty będą za kilka miesięcy, będę raportował.

Poza tym ma być szampańskie to są drożdże szampańskie :)

Chodzi mi po łbie od jakiegoś czasu uwarzenie piwka na drożdżach szampańskich.

Możesz podrzucić jakieś źródło. Z czym, co gdzie jak?

Myślałem, żeby najpierw dać piwne, a następnie szampańskie, ma to sens?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

oj koledzy, jeśli do mnie te pytania to ja taki mądry nie jestem :)

killer factor - czyli przeciwdziałanie dzikim drożdżom?

czyli jeśli w moim braggocie wrzucę bretty na cichą to może się okazać coś innego niż planuje :) ?

 

ale w szampańskim piwie to nie problem, bo ono nie jest dzikie

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja to bardziej tak na głos się zastanawiałem :)

Killer factor, czy killer yeast - chodzi o to, że niektóre szczepy drożdży winnych potrafią produkować toksyny, które są zabójcze dla innych drożdży. Nie wiem czy to dzikich, ale piwowarskie mogą być nieodporne. Tonsmeire wspominał o tym tutaj - drożdże winne doprowadziły do autolizy drożdży piwowarskich i dopiero Bretty posprzątały cały ten bałagan.

Nie mam pojęcia jak to wygląda z drożdżami szampańskimi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

z tą autolizą to by się zgadzało, bo kiedyś refermentowałem jakieś piwo drożdżami winnymi i był smak spalonej gumy

to faktycznie mógłby być problem, ale z drugiej strony w szampanie smaki z autolizy są porządane

choć musiałby się wypowiedzieć jakiś specjalista od win musujących

 

Ja to bardziej tak na głos się zastanawiałem :)

Killer factor, czy killer yeast - chodzi o to, że niektóre szczepy drożdży winnych potrafią produkować toksyny, które są zabójcze dla innych drożdży. Nie wiem czy to dzikich, ale piwowarskie mogą być nieodporne. Tonsmeire wspominał o tym tutaj - drożdże winne doprowadziły do autolizy drożdży piwowarskich i dopiero Bretty posprzątały cały ten bałagan.

Nie mam pojęcia jak to wygląda z drożdżami szampańskimi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 132 Złoty Lager

 

6,0kg słód pilzneński

0,6kg słód tostowy

0,4kg słód karmelowy 128EBC

0,2kg słód melanoidowy

15g Magnum 60min

40g Perle 60min

 

Zacieranie

64°C 50min

76°C 15min

 

Drożdże Saflager S-23

 

12°Blg, 40l

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka 133 Lager Noworoczny

 

6,5kg słód pilzneński

0,95kg płatki błyskawiczne ryżowe

15g Marynka (zacieranie)

35g Marynka 60min

40g Perle 60min

20g Perle 0min

 

Zacieranie

65°C 120min

76°C 15min

 

Drożdże Saflager S-23

 

13°Blg, 34l

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 134 Saison

 

6,0kg słód pilzneński

0,15kg Special B

0,02kg Carafa II Special

1,0 kg cukier

50g Sybilla 60min

50g Sybilla 30min

50g Sybilla 5min

 

Zacieranie

64°C 60min

76°C 20min

 

14°Blg, 35l

 

Drożdże Wyeast 3724 Belgian Saison

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 135 Saison

 

3,0kg słód pilzneński

3,0kg słód pale ale

1,0kg słód monachijski

0,04kg Carafa II Special

1,0 kg cukier

50g Sybilla 60min

50g Sybilla 20min

20g Perle 20min

50g Sybilla 5min

skórki 4 pomarańczy 5min

Zacieranie

64°C 2h

76°C 20min

 

14°Blg, 38l

 

Drożdże Wyeast 3724 Belgian Saison

Edytowane przez sziszi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Około miesiąca, cicha jeszcze z 2 tygodnie, nie prowadzę dokładnych zapisków.

Fermentacja zastopowała na około 10°.

Przelewałem wtedy mojego bragotta na cichą i dodałem z niego całą gęstwę, z bardzo dobrym efektem.

Skoro fermentacja ruszyła dodałem jeszcze 1kg cukru :)

Piwo mimo, że wyszło dość dobrze odfermentowało (1°Blg) w odczucie jest dość słodkawe, no i słabo coś klaruje w butelkach.

Ale to chyba wina pszenicy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.