zasada Opublikowano 19 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 Pierwsza warka na nowej warzelni. Zdjęcia i opis wkrótce. Kierowniku, czemprędzej! Gawiedź się niecierpliwi! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 20 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 Browar ciągle w rozbudowie, aktualna wersja raczej mocno przejściowa. Docelowo armatura będzie nierdzewna, szybkozłączki, lepsza pompa i takie tam duperele. Taboret będzie też wyspawany bo ten jest nieco mało stabilny Kadź warzelna jest z kega 50l, grzałka 4000W - od kolegi Maryusha Hop stopper - od kolegi lewatywa8 wymiennik 40 płytowy. Jako kadź zacierna została moja stara dobra lodówka turystyczna Colemana. Ale także tutaj są też wielkie plany, choć raczej nie w najbliższym czasie. zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 22 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 (edytowane) Warka 130 Weizen 3,0kg słód pilzneński 2,0kg słód pszeniczny 2,0kg słód pszeniczny ciemny 40g chmiel Lubelski 60min Zacieranie 44°C 60min 64°C 60min 76°C 10min Drożdże Safbrew WB-06 12°Blg, 35l Edytowane 23 Listopada 2014 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 To najdłuższa przerwa ferulikowa o jakiej słyszałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 23 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 trochę tak wyszło, bo przysnąłem ale: http://www.piwo.org/topic/861-dominus-tecum-mikrobrowar-codera/page__st__60?do=findComment&comment=20229 http://www.wiki.piwo.org/Hefe-Weizen_(Cat_in_the_wheat)_Krzysztof_Juszczak_(josefik) http://www.wiki.piwo.org/Hefe-Weizen_Krzysztof_Juszczak_(josefik) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 (edytowane) trochę tak wyszło, bo przysnąłem Zacieranie 44°C 60h Ale żeby przysnąć na tak długo to chyba niezwykłe Edytowane 23 Listopada 2014 przez polter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 23 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Nie takie niezwykłe, zacieranie rozpocząłem o 7 rano i z powrotem do łóżka na krótką drzemkę. Także, zaznaczam, że z upojeniem alkoholowym nic to nie miało wspólnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 60h rzeczywiście krótka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 23 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Oj faktycznie ja coś jakiś niejarzący, już poprawiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 30 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 (edytowane) Warka 131 Bière brut 5,5kg słód pilzneński 1,0kg pszenica 1,0kg cukier 30g Magnum 60min 20g Lublin 15min 30g Lublin 0min Zacieranie 62°C 120min 76°C 15min Drożdże szampańskie Lalvin EC-1118 20°Blg, 23l Edytowane 30 Listopada 2014 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 Jak smakuje takie piwo, co daja drozdze szampanskie? Pewnie bedziesz bardzo mocno nagazowywal? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 30 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 Piłem Deus Brut des Flandres, w sumie to chyba jedyne w miarę łatwo dostępne piwo w tym stylu w Polsce. Wysoko nagazowane, wytrawne, alkoholowe, bardzo jasne. Moje nie będzie aż tak alkoholowe, ale mam nadzieję, wytrawne będzie. Drożdże szampańskie mają wysoką tolerancje na alkohol, co akurat u mnie chyba nie jest konieczne. Mocno odfermetowują. Efekty będą za kilka miesięcy, będę raportował. Poza tym ma być szampańskie to są drożdże szampańskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Piłem Deus Brut des Flandres, w sumie to chyba jedyne w miarę łatwo dostępne piwo w tym stylu w Polsce. Wysoko nagazowane, wytrawne, alkoholowe, bardzo jasne. Moje nie będzie aż tak alkoholowe, ale mam nadzieję, wytrawne będzie. Drożdże szampańskie mają wysoką tolerancje na alkohol, co akurat u mnie chyba nie jest konieczne. Mocno odfermetowują. Efekty będą za kilka miesięcy, będę raportował. Poza tym ma być szampańskie to są drożdże szampańskie Chodzi mi po łbie od jakiegoś czasu uwarzenie piwka na drożdżach szampańskich. Możesz podrzucić jakieś źródło. Z czym, co gdzie jak? Myślałem, żeby najpierw dać piwne, a następnie szampańskie, ma to sens? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 1 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 http://archive.maltosefalcons.com/tech/methode_champenoise/ tu jest fajnie opisane pewnie można dać piwne, kiedyś dawałem szampańskie do refermetnacji do mocnego piwa, ale nie zauważyłem jakiś specjalnych efektów ich pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 A czy dając szampańskie na cichą nie będzie problemu z "killer factor"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 1 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 (edytowane) oj koledzy, jeśli do mnie te pytania to ja taki mądry nie jestem killer factor - czyli przeciwdziałanie dzikim drożdżom? czyli jeśli w moim braggocie wrzucę bretty na cichą to może się okazać coś innego niż planuje ? ale w szampańskim piwie to nie problem, bo ono nie jest dzikie Edytowane 1 Grudnia 2014 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Ja to bardziej tak na głos się zastanawiałem Killer factor, czy killer yeast - chodzi o to, że niektóre szczepy drożdży winnych potrafią produkować toksyny, które są zabójcze dla innych drożdży. Nie wiem czy to dzikich, ale piwowarskie mogą być nieodporne. Tonsmeire wspominał o tym tutaj - drożdże winne doprowadziły do autolizy drożdży piwowarskich i dopiero Bretty posprzątały cały ten bałagan. Nie mam pojęcia jak to wygląda z drożdżami szampańskimi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 1 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 z tą autolizą to by się zgadzało, bo kiedyś refermentowałem jakieś piwo drożdżami winnymi i był smak spalonej gumy to faktycznie mógłby być problem, ale z drugiej strony w szampanie smaki z autolizy są porządane choć musiałby się wypowiedzieć jakiś specjalista od win musujących Ja to bardziej tak na głos się zastanawiałem Killer factor, czy killer yeast - chodzi o to, że niektóre szczepy drożdży winnych potrafią produkować toksyny, które są zabójcze dla innych drożdży. Nie wiem czy to dzikich, ale piwowarskie mogą być nieodporne. Tonsmeire wspominał o tym tutaj - drożdże winne doprowadziły do autolizy drożdży piwowarskich i dopiero Bretty posprzątały cały ten bałagan. Nie mam pojęcia jak to wygląda z drożdżami szampańskimi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 (edytowane) Warka 132 Złoty Lager 6,0kg słód pilzneński 0,6kg słód tostowy 0,4kg słód karmelowy 128EBC 0,2kg słód melanoidowy 15g Magnum 60min 40g Perle 60min Zacieranie 64°C 50min 76°C 15min Drożdże Saflager S-23 12°Blg, 40l Edytowane 7 Grudnia 2014 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 1 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 (edytowane) Warka 133 Lager Noworoczny 6,5kg słód pilzneński 0,95kg płatki błyskawiczne ryżowe 15g Marynka (zacieranie) 35g Marynka 60min 40g Perle 60min 20g Perle 0min Zacieranie 65°C 120min 76°C 15min Drożdże Saflager S-23 13°Blg, 34l Edytowane 3 Stycznia 2015 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 3 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 (edytowane) Warka 134 Saison 6,0kg słód pilzneński 0,15kg Special B 0,02kg Carafa II Special 1,0 kg cukier 50g Sybilla 60min 50g Sybilla 30min 50g Sybilla 5min Zacieranie 64°C 60min 76°C 20min 14°Blg, 35l Drożdże Wyeast 3724 Belgian Saison Edytowane 3 Lutego 2015 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 19 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 (edytowane) Warka 135 Saison 3,0kg słód pilzneński 3,0kg słód pale ale 1,0kg słód monachijski 0,04kg Carafa II Special 1,0 kg cukier 50g Sybilla 60min 50g Sybilla 20min 20g Perle 20min 50g Sybilla 5min skórki 4 pomarańczy 5min Zacieranie 64°C 2h 76°C 20min 14°Blg, 38l Drożdże Wyeast 3724 Belgian Saison Edytowane 19 Lutego 2015 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 20 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 Warka 131 Bière brut Jak długo trwała fermentacja? Zanjduję różne czasy fermentacji, od 2 tygodni do 6 miesięcy, a warzenie już w przyszły weekend i muszę to jakoś rozplanować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 20 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 Około miesiąca, cicha jeszcze z 2 tygodnie, nie prowadzę dokładnych zapisków. Fermentacja zastopowała na około 10°. Przelewałem wtedy mojego bragotta na cichą i dodałem z niego całą gęstwę, z bardzo dobrym efektem. Skoro fermentacja ruszyła dodałem jeszcze 1kg cukru Piwo mimo, że wyszło dość dobrze odfermentowało (1°Blg) w odczucie jest dość słodkawe, no i słabo coś klaruje w butelkach. Ale to chyba wina pszenicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 20 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 Fermentacja zastopowała na około 10°. A to się zdziwiłem. Myślałem, że zeżrą niemal wszystko bez dodawania innych drożdży. Coraz więcej zagadek, coraz mniej czasu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się