dziedzicpruski Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 (edytowane) kupiłem butle, no i coś dziwnego się dzieje, na początku gasły palniki, ogień nierównomierny, jak już trochę się gazu zużyło to płomień stabilny, ale jakiś taki rachityczny, powiedzmy 2/3 mocy w porównaniu do innych butli. To wina butli czy kuchenki, czyściłem ją, kupiłem nowy reduktor. Edytowane 4 Kwietnia 2015 przez dziedzicpruski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erikos Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Używałem ostatnio butli napełnianej na stacji. Miałem stracha bo po odpaleniu palnika to też płomień był dziwny ale u mnie był inny powód. Butla była nalana do pełna i na początku po odpaleniu taboretu zamarzł reduktor. Polewałem go zimną i później letnią wodą, dopiero się ustabilizowało. Po kilkunastu minutach grzania wszystko się unormowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avicena Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Według mnie winny jest gaz. Najprostszym sprawdzianem będzie podłączenie butli do innej kuchenki dla porównania. Gdyby w kuchence zostały przemieszczone blaszane przesłony regulujące dopływ powietrza, to mogą być "sensacje" z płomieniem (żółty, kopcący, itp.). Mamy w butlach mieszaninę propanu z butanem. w zależności od pory roku proporcje są zmieniane, aby zachodziło parowanie w niższych temperaturach (propan wrze przy ciśnieniu atmosferycznym już w -42°C, dla butanu w tych samych warunkach temperatura wrzenia -0,5°C.). Być może trafiła się butla napełniona butanem z niewielką ilością propanu. Nie wiem jak to jest obecnie, ale kiedyś były rozlewnie, które same mieszały gazy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Może masz sam propan a nie propan butan? Inne palniki wtedy sie stosuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 (edytowane) Używałem ostatnio butli napełnianej na stacj Nie pisz na której, bo obawiam się że to nielegalne Edytowane 4 Kwietnia 2015 przez Aziz1926 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Może masz sam propan a nie propan butan? Inne palniki wtedy sie stosuje. Przed tą ostatnią użyłem butli z czystym propanem (paliło się b.dobrze), pytałem 3 razy czy mogę podłączyć o do kuchenki, powiedzieli, że tak, więc podłączyłem. Teraz nie wiem co robić, kupić propan, czy mieszankę ale od innego producenta (teraz mam zieloną) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avicena Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Kolor butli jest bez znaczenia, bo one wędrują w ramach wymiany. Z czystym propanem, to mnie bardzo chce mi się wierzyć, ponieważ do celów grzewczych (domowe kuchenki) jest w obrocie mieszanka propan-butan). W dodatku, oba gazy mają inna cenę. Zapewne trafiłeś na dobry gaz. W mojej miejscowości jest rozlewnia gazu, ale ich produktu nie kupuję. Śmierdzi, kopci i starcza na krócej niż np. Shell, czy BP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Zielone butle BP napełniane są propanem. Używa się go m.in. do grilli gazowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Był droższy, kolo zareklamował go jako gaz o lepszej wydajności więc kupiłem na probe, czyli ten czysty propan mógł mi coś z kuchenką porobić, czy to po prostu jakaś słaba partia gazu ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avicena Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Oczywiście! Tak samo, jak lepsza benzyna silnikowi zaszkodzi. Jeżeli ten lepszy gaz nie tłukł młotkiem w kuchenkę i nie darł pilnikiem zaworów, to na pewno jej nie uszkodził. Nawet ten "zły" niczego nie zepsuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Używałem ostatnio butli napełnianej na stacjNie pisz na której, bo obawiam się że to nielegalne Dlaczego nielegalne? Używa się tej samej końcówki do butli z auta. Dość często jest to wyposażenie niektórych aut. Mam nówkę butlę zawsze i jest tylko moja . Dodam, że jest to conajmniej połowa kasy (auta=butle) albo i więcej butli na stacji. Każdy kto by podpierd... gazownika to jest zwykłym chamem albo gorzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Używałem ostatnio butli napełnianej na stacji. Miałem stracha bo po odpaleniu palnika to też płomień był dziwny ale u mnie był inny powód. Butla była nalana do pełna i na początku po odpaleniu taboretu zamarzł reduktor. Polewałem go zimną i później letnią wodą, dopiero się ustabilizowało. Po kilkunastu minutach grzania wszystko się unormowało. To była próba morderstwa, TO NIE ŻART mogło rozsadzić butlę Według mnie winny jest gaz. Najprostszym sprawdzianem będzie podłączenie butli do innej kuchenki dla porównania. Gdyby w kuchence zostały przemieszczone blaszane przesłony regulujące dopływ powietrza, to mogą być "sensacje" z płomieniem (żółty, kopcący, itp.). Mamy w butlach mieszaninę propanu z butanem. w zależności od pory roku proporcje są zmieniane, aby zachodziło parowanie w niższych temperaturach (propan wrze przy ciśnieniu atmosferycznym już w -42°C, dla butanu w tych samych warunkach temperatura wrzenia -0,5°C.). Być może trafiła się butla napełniona butanem z niewielką ilością propanu. Nie wiem jak to jest obecnie, ale kiedyś były rozlewnie, które same mieszały gazy. Różne mieszanki w zależności od pory roku stosuję sie w autogazie Zielone butle BP napełniane są propanem. Używa się go m.in. do grilli gazowych. Ale chyba te lekkie, one maja inny reduktor Był droższy, kolo zareklamował go jako gaz o lepszej wydajności więc kupiłem na probe, czyli ten czysty propan mógł mi coś z kuchenką porobić, czy to po prostu jakaś słaba partia gazu ?. ściemniał Używałem ostatnio butli napełnianej na stacjNie pisz na której, bo obawiam się że to nielegalne Dlaczego nielegalne? Używa się tej samej końcówki do butli z auta. Dość często jest to wyposażenie niektórych aut. Mam nówkę butlę zawsze i jest tylko moja . Dodam, że jest to conajmniej połowa kasy (auta=butle) albo i więcej butli na stacji. Każdy kto by podpierd... gazownika to jest zwykłym chamem albo gorzej. Napełnianie butli na stacji jest nielegalne. Taniej o jakieś 10-20zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Anteks, wszyscy wiedzą o tabliczkach 'stacja nie napełnia butli' i zakazie. W piątek napełniałem butlę, była kolejka i butli było ok 10szt. Jest nielegalne ale dla swoich dozwolone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erikos Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 To była próba morderstwa, TO NIE ŻART mogło rozsadzić butlę Nie wiedziałem, że była tak mocno napełniona ale to nie pierwszy już raz odkąd gaz na stacjach staniał. Pocieszeniem jest to, że to nie zwykła butla tylko jakaś wzmocniona, do przyczep campingowych, pisze na niej chyba 10,4kg. Wagowo jest dużo cięższa od zwykłych i w zaworze ma coś jakby zabezpieczenie takie jak w zaworach butlo CO2. Jutro jak nie zapomnę to cyknę fotki i wrzucę na forum jako ciekawostkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Nie wiedziałem, że była tak mocno napełniona ale to nie pierwszy już raz odkąd gaz na stacjach staniał. Pocieszeniem jest to, że to nie zwykła butla tylko jakaś wzmocniona, do przyczep campingowych, pisze na niej chyba 10,4kg. Wagowo jest dużo cięższa od zwykłych i w zaworze ma coś jakby zabezpieczenie takie jak w zaworach butlo CO2. Jutro jak nie zapomnę to cyknę fotki i wrzucę na forum jako ciekawostkę A świstak.... 10,4 to waga pustej butli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erikos Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 A świstak.... Przykro czytać jak niektórym się wydaje, że posiedli wszechwiedzę. Zrobiłem fotki bo wiem co mam, może komuś z forum się przyda. Na 2 pierwszych fotach porównanie "naszej" butli z tą Austriacką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Austriacką "musisz" nabijać bo nikt Tobie jej nie wymieni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2015 GB napisz jeszcze na której stacji nabijają tak. Będzie to Twoje ostanie nabijanie na niej Ciszej jedziesz dalej zajedziesz 'Zadupie dolne', przed lasem trzeba skręcić w prawo, ostatni dom ze stacją LPG po lewej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Austriacką "musisz" nabijać bo nikt Tobie jej nie wymieni Tara 14.4 kg, solidna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2015 kupiłem butle, no i coś dziwnego się dzieje, na początku gasły palniki, ogień nierównomierny, jak już trochę się gazu zużyło to płomień stabilny, ale jakiś taki rachityczny, powiedzmy 2/3 mocy w porównaniu do innych butli. To wina butli czy kuchenki, czyściłem ją, kupiłem nowy reduktor. A sprawdzałeś dyszę w palniku? czasami potrafi się przybrudzić i przepływ ograniczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Tak, odkręciłem jedną, była idealnie czysta (do innych się nie dostałem,nie miałem odpowiedniego klucza), to nowa kuchenka w miarę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaroM6 Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2015 kupiłem butle, no i coś dziwnego się dzieje, na początku gasły palniki, ogień nierównomierny, jak już trochę się gazu zużyło to płomień stabilny, ale jakiś taki rachityczny, powiedzmy 2/3 mocy w porównaniu do innych butli. To wina butli czy kuchenki, czyściłem ją, kupiłem nowy reduktor. A sprawdzałeś dyszę w palniku? czasami potrafi się przybrudzić i przepływ ograniczyć Z butlami czasem tak jest,mieszanka jest niewłaściwa (za dużo butanu) przy zakupie na pewno Wyczułeś że butla jest cięższa niż normalnie. Taką butlę powinieneś bez problemu wymienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi