Pinhead Posted April 15, 2015 Share Posted April 15, 2015 Pytanie takie jak w tytule. Czy są jakieś przeciwwskazania? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolf83 Posted April 15, 2015 Share Posted April 15, 2015 Pytanie do Ciebie: czy będziesz zbierał drożdże? Jeśli nie będziesz ich zbierał to możesz sypać Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pinhead Posted April 15, 2015 Author Share Posted April 15, 2015 Nie oczywiście nie będę jakbym zbierał nie było by pytania. Kwestia jest taka czy chmiel jak opadnie zanim odda to co ma oddać do piwa ugrzęźnie w gęstwie. Tego się boje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolf83 Posted April 15, 2015 Share Posted April 15, 2015 Chmiel chcesz ponownie wykorzystać ? Jak się boisz że ci ugrzęźnie to daj go w jakiś woreczek. Tylko nie foliowy Ale powinno być okej. A jak chcesz mieć pewność na 1000% to zlej na cichą i wtedy dodaj chmiel Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pinhead Posted April 15, 2015 Author Share Posted April 15, 2015 Nie, boje się że odda aromat do gęstwy, albo w ogóle nie odda. A to, że praktycznie od razu opadnie to mam pewne też praktycznie za każdym razem. Już mi się nie chce przelewać na cichą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolf83 Posted April 15, 2015 Share Posted April 15, 2015 jak ci się nie chce przelewać na cichą, to już sobie sam odpowiedziałeś na pytanie Ja nie widzę przeciw wskazań na twoje postawione pytanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordas Posted April 15, 2015 Share Posted April 15, 2015 Nie oczywiście nie będę jakbym zbierał nie było by pytania. Kwestia jest taka czy chmiel jak opadnie zanim odda to co ma oddać do piwa ugrzęźnie w gęstwie. Tego się boje. Chmielisz, jak już masz piwo odfermentowane, które już się w sklarowało - większość drożdży na dnie. Chmiel zazwyczaj i tak pływa dość długo na powierzchni, więc zanim osiądzie na dnie to powinien oddać to co miał oddać, przy okazji większość drożdży opadła przed dodaniem chmielu, więc chmiel nie powinien być oblepiony drożdżami tylko w większości na nich spoczywać. W sumie to zdarzyło mi się w ramach eksperymentu zbierać gęstwę z piwa chmielonego na zimno i drożdże kolejne piwo zrobiły wzorowo - starałem się jedynie odrzucić większość chmielu, na tyle na ile byłem w stanie. Co prawda raczej do stałej praktyki takiej metody nie wprowadzę, bo na wszelki wypadek wolę nie zanieczyszczać gęstwy, ale... jak nie mamy innych drożdży, to czemu nie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pinhead Posted April 15, 2015 Author Share Posted April 15, 2015 jak ci się nie chce przelewać na cichą, to już sobie sam odpowiedziałeś na pytanie Chcieć czy nie chcieć to jedno ale jak trzeba to trzeba Chmiel zazwyczaj i tak pływa dość długo na powierzchni Ja mam system taki, że fermentuje w niższej temp., pod koniec podnoszę temp. Po czym przelewam na cichą jednocześnie wsypując chmiel, następnie przenoszę w jak najniższą temp. i podczas tego transportu chmiel ląduje na dnie. przy okazji większość drożdży opadła przed dodaniem chmielu, więc chmiel nie powinien być oblepiony drożdżami tylko w większości na nich spoczywać. To brzmi nawet przekonująco. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted April 15, 2015 Share Posted April 15, 2015 Chmielę na zimno w czasie cichej fermentacji ale bez przelewania, tzn w tym samym wiadrze co burzliwa. O ile fermentacja jest już zakończona(stałe Blg) można chmielić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted April 15, 2015 Share Posted April 15, 2015 Chmielę na zimno w czasie cichej fermentacji ale bez przelewania, tzn w tym samym wiadrze co burzliwa. O ile fermentacja jest już zakończona(stałe Blg) można chmielić. Jakie są efekty? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted April 15, 2015 Share Posted April 15, 2015 Rzekłbym że normalne, czyli takie jak oczekiwane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordas Posted April 15, 2015 Share Posted April 15, 2015 Ja mam system taki, że fermentuje w niższej temp., pod koniec podnoszę temp. Po czym przelewam na cichą jednocześnie wsypując chmiel, następnie przenoszę w jak najniższą temp. i podczas tego transportu chmiel ląduje na dnie. A no chyba, że tak. U mnie wiadro stoi w miejscu, specjalnie nim lekko potrząsam rano i wieczorem, aby odrobinę więcej chmielu opadło. Proponuję rozważyć małą modyfikację - przenieść do chłodniejszego miejsca i chmiel sypać x dni przed rozlewem. Przy obniżeniu temp. więcej drożdży opadnie na dno i w zależności od tego, w związku z czym mniej będzie opadało na dno po wrzuceniu chmielu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
19Mateusz87 Posted April 16, 2015 Share Posted April 16, 2015 Generalnie dobre podejście. Chmielenie na zimno w niższej temp. daje też lepsze efekty, ponieważ do piwa przedostaje się mniej aromatów, których chcemy uniknąć np. trawiastych. W niższych temp. chmielenie przebiega mniej efektywnie, ale coś za coś. Staram się nie trzymać chmielu w piwie więcej niż tydzień. Czasami to tylko 3 dni a czasami równo tydzień. Efekty dobre i nie muszę sypać chmielu garściami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted April 16, 2015 Share Posted April 16, 2015 Ja swoje pierwsze piwo chmieliłem bez przelewania na cichą. U mnie chmiel pływał na powierzchni przez tydzień, pewnie z racji ilości bo było to 100g. Nie chciałem dłużej czekać aż opadnie więc przelałem przez pończochę, wszystko odbyło się sprawnie i bez problemów. Kolejną warkę zaczynam chmielić na zimno dzisiaj, razem 150g w porcjach po 50g co 2 dni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pinhead Posted April 16, 2015 Author Share Posted April 16, 2015 Kolejną warkę zaczynam chmielić na zimno dzisiaj, razem 150g w porcjach po 50g co 2 dni. Po co? Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted April 16, 2015 Share Posted April 16, 2015 (edited) Nie rozumiem, że tak zapytam - co po co? Jeśli chodzi o rozdzielenie na porcje to dosyć częsta praktyka, z tego co czytałem jest to zalecane przy większej ilości chmielu. edit: A czy rzeczywiście wyczuję jakąś różnicę to zobaczę dopiero w gotowym piwie niemniej chcę wypróbować ten schemat chociaż trochę sceptycznie podchodzę do tych różnic. Edited April 16, 2015 by udarr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pinhead Posted April 16, 2015 Author Share Posted April 16, 2015 No bo toż to efektu lepszego nie da. Częsta praktyka? No nie wiem. Lepiej wszystko wrzucić na raz a nie certolić się z tym IMO. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted April 16, 2015 Share Posted April 16, 2015 Udarr nie wiem u kogo to wyczytałeś, że częsta praktyka... Ja sypię prawie od zawsze wszystko od początku na cichą przez 5 dni w jak najniższej możliwej temperaturze i efekty mam bardzo dobre. Polecam też poczytać: http://www.piwo.org/topic/12437-chmielenie-na-burzliwej/ http://www.piwo.org/topic/13986-chmielenie-na-zimno-na-cicha-czy-na-burzliwa/ http://www.piwo.org/topic/11826-dodatek-chmielu-na-zimno-do-burzliwej-czy-cichej/ http://www.piwo.org/topic/410-chmielenie-na-zimno/ Tu wszystko jest wyłożone jak kawa na ławę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morten Posted April 16, 2015 Share Posted April 16, 2015 Chmiel chcesz ponownie wykorzystać ? Jak się boisz że ci ugrzęźnie to daj go w jakiś woreczek. Tylko nie foliowy Ale powinno być okej. A jak chcesz mieć pewność na 1000% to zlej na cichą i wtedy dodaj chmiel Mógłbyś podzielić się informacją na temat ponownego wykorzystania chmielu, brzmi to ciekawie? Rozumiem, ze zbieramy z cichej a później wrzucamy do gotowania przy kolejnej warce? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted April 16, 2015 Share Posted April 16, 2015 Tu masz temat: http://www.piwo.org/topic/9022-ponowne-wykorzystanie-chmieli-z-chmielenia-na-zimno-na-goryczkowe-z-blogu-kopyra/ Niby któreś piwo kooperacyjne Kopyra z Wojtkiem było tak chmielone Efekty nie są do końca znane ale za wodą widziałem, że robią czasem tak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted April 16, 2015 Share Posted April 16, 2015 Można chmielić na zimno w woreczku, po chmieleniu woreczek do zamrażarki i można użyć na goryczkę do nastepnego piwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordas Posted April 16, 2015 Share Posted April 16, 2015 Chmiel chcesz ponownie wykorzystać ? Jak się boisz że ci ugrzęźnie to daj go w jakiś woreczek. Tylko nie foliowy Ale powinno być okej. A jak chcesz mieć pewność na 1000% to zlej na cichą i wtedy dodaj chmiel Mógłbyś podzielić się informacją na temat ponownego wykorzystania chmielu, brzmi to ciekawie? Rozumiem, ze zbieramy z cichej a później wrzucamy do gotowania przy kolejnej warce? Piwo chmielone tą metodą: http://www.piwo.org/topic/16270-kordas-warzy/?do=findComment&comment=324503 recenzja http://www.piwo.org/topic/10949-piwny-depozyt-szczecin-elysium/page-7?do=findComment&comment=334679 Używałem tej metody 2 razy i dała dobre efekty. Zamierzam dalej stosować w wypadku chmielenia na zimno odmianami o wysokiej zaw. aa, które dają przyjemną goryczkę - no np. takiego Galaxy o zawartości aa ok. 15-16% szkoda wyrzucać po cichej . Przy zbieraniu z cichej dobrze jest odstawić piwo w chłodniejsze miejsce, aby więcej drożdży opadło na dno, przelać na cichą i dopiero wtedy chmielić, dzięki czemu z chmielem zbierzemy mniej drożdży. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now