Pinhead Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Pytanie takie jak w tytule. Czy są jakieś przeciwwskazania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Pytanie do Ciebie: czy będziesz zbierał drożdże? Jeśli nie będziesz ich zbierał to możesz sypać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Nie oczywiście nie będę jakbym zbierał nie było by pytania. Kwestia jest taka czy chmiel jak opadnie zanim odda to co ma oddać do piwa ugrzęźnie w gęstwie. Tego się boje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Chmiel chcesz ponownie wykorzystać ? Jak się boisz że ci ugrzęźnie to daj go w jakiś woreczek. Tylko nie foliowy Ale powinno być okej. A jak chcesz mieć pewność na 1000% to zlej na cichą i wtedy dodaj chmiel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Nie, boje się że odda aromat do gęstwy, albo w ogóle nie odda. A to, że praktycznie od razu opadnie to mam pewne też praktycznie za każdym razem. Już mi się nie chce przelewać na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 jak ci się nie chce przelewać na cichą, to już sobie sam odpowiedziałeś na pytanie Ja nie widzę przeciw wskazań na twoje postawione pytanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Nie oczywiście nie będę jakbym zbierał nie było by pytania. Kwestia jest taka czy chmiel jak opadnie zanim odda to co ma oddać do piwa ugrzęźnie w gęstwie. Tego się boje. Chmielisz, jak już masz piwo odfermentowane, które już się w sklarowało - większość drożdży na dnie. Chmiel zazwyczaj i tak pływa dość długo na powierzchni, więc zanim osiądzie na dnie to powinien oddać to co miał oddać, przy okazji większość drożdży opadła przed dodaniem chmielu, więc chmiel nie powinien być oblepiony drożdżami tylko w większości na nich spoczywać. W sumie to zdarzyło mi się w ramach eksperymentu zbierać gęstwę z piwa chmielonego na zimno i drożdże kolejne piwo zrobiły wzorowo - starałem się jedynie odrzucić większość chmielu, na tyle na ile byłem w stanie. Co prawda raczej do stałej praktyki takiej metody nie wprowadzę, bo na wszelki wypadek wolę nie zanieczyszczać gęstwy, ale... jak nie mamy innych drożdży, to czemu nie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 jak ci się nie chce przelewać na cichą, to już sobie sam odpowiedziałeś na pytanie Chcieć czy nie chcieć to jedno ale jak trzeba to trzeba Chmiel zazwyczaj i tak pływa dość długo na powierzchni Ja mam system taki, że fermentuje w niższej temp., pod koniec podnoszę temp. Po czym przelewam na cichą jednocześnie wsypując chmiel, następnie przenoszę w jak najniższą temp. i podczas tego transportu chmiel ląduje na dnie. przy okazji większość drożdży opadła przed dodaniem chmielu, więc chmiel nie powinien być oblepiony drożdżami tylko w większości na nich spoczywać. To brzmi nawet przekonująco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Chmielę na zimno w czasie cichej fermentacji ale bez przelewania, tzn w tym samym wiadrze co burzliwa. O ile fermentacja jest już zakończona(stałe Blg) można chmielić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Chmielę na zimno w czasie cichej fermentacji ale bez przelewania, tzn w tym samym wiadrze co burzliwa. O ile fermentacja jest już zakończona(stałe Blg) można chmielić. Jakie są efekty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Rzekłbym że normalne, czyli takie jak oczekiwane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Ja mam system taki, że fermentuje w niższej temp., pod koniec podnoszę temp. Po czym przelewam na cichą jednocześnie wsypując chmiel, następnie przenoszę w jak najniższą temp. i podczas tego transportu chmiel ląduje na dnie. A no chyba, że tak. U mnie wiadro stoi w miejscu, specjalnie nim lekko potrząsam rano i wieczorem, aby odrobinę więcej chmielu opadło. Proponuję rozważyć małą modyfikację - przenieść do chłodniejszego miejsca i chmiel sypać x dni przed rozlewem. Przy obniżeniu temp. więcej drożdży opadnie na dno i w zależności od tego, w związku z czym mniej będzie opadało na dno po wrzuceniu chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Generalnie dobre podejście. Chmielenie na zimno w niższej temp. daje też lepsze efekty, ponieważ do piwa przedostaje się mniej aromatów, których chcemy uniknąć np. trawiastych. W niższych temp. chmielenie przebiega mniej efektywnie, ale coś za coś. Staram się nie trzymać chmielu w piwie więcej niż tydzień. Czasami to tylko 3 dni a czasami równo tydzień. Efekty dobre i nie muszę sypać chmielu garściami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Ja swoje pierwsze piwo chmieliłem bez przelewania na cichą. U mnie chmiel pływał na powierzchni przez tydzień, pewnie z racji ilości bo było to 100g. Nie chciałem dłużej czekać aż opadnie więc przelałem przez pończochę, wszystko odbyło się sprawnie i bez problemów. Kolejną warkę zaczynam chmielić na zimno dzisiaj, razem 150g w porcjach po 50g co 2 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Kolejną warkę zaczynam chmielić na zimno dzisiaj, razem 150g w porcjach po 50g co 2 dni. Po co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 (edytowane) Nie rozumiem, że tak zapytam - co po co? Jeśli chodzi o rozdzielenie na porcje to dosyć częsta praktyka, z tego co czytałem jest to zalecane przy większej ilości chmielu. edit: A czy rzeczywiście wyczuję jakąś różnicę to zobaczę dopiero w gotowym piwie niemniej chcę wypróbować ten schemat chociaż trochę sceptycznie podchodzę do tych różnic. Edytowane 16 Kwietnia 2015 przez udarr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 No bo toż to efektu lepszego nie da. Częsta praktyka? No nie wiem. Lepiej wszystko wrzucić na raz a nie certolić się z tym IMO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Udarr nie wiem u kogo to wyczytałeś, że częsta praktyka... Ja sypię prawie od zawsze wszystko od początku na cichą przez 5 dni w jak najniższej możliwej temperaturze i efekty mam bardzo dobre. Polecam też poczytać: http://www.piwo.org/topic/12437-chmielenie-na-burzliwej/ http://www.piwo.org/topic/13986-chmielenie-na-zimno-na-cicha-czy-na-burzliwa/ http://www.piwo.org/topic/11826-dodatek-chmielu-na-zimno-do-burzliwej-czy-cichej/ http://www.piwo.org/topic/410-chmielenie-na-zimno/ Tu wszystko jest wyłożone jak kawa na ławę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morten Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Chmiel chcesz ponownie wykorzystać ? Jak się boisz że ci ugrzęźnie to daj go w jakiś woreczek. Tylko nie foliowy Ale powinno być okej. A jak chcesz mieć pewność na 1000% to zlej na cichą i wtedy dodaj chmiel Mógłbyś podzielić się informacją na temat ponownego wykorzystania chmielu, brzmi to ciekawie? Rozumiem, ze zbieramy z cichej a później wrzucamy do gotowania przy kolejnej warce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Tu masz temat: http://www.piwo.org/topic/9022-ponowne-wykorzystanie-chmieli-z-chmielenia-na-zimno-na-goryczkowe-z-blogu-kopyra/ Niby któreś piwo kooperacyjne Kopyra z Wojtkiem było tak chmielone Efekty nie są do końca znane ale za wodą widziałem, że robią czasem tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Można chmielić na zimno w woreczku, po chmieleniu woreczek do zamrażarki i można użyć na goryczkę do nastepnego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Chmiel chcesz ponownie wykorzystać ? Jak się boisz że ci ugrzęźnie to daj go w jakiś woreczek. Tylko nie foliowy Ale powinno być okej. A jak chcesz mieć pewność na 1000% to zlej na cichą i wtedy dodaj chmiel Mógłbyś podzielić się informacją na temat ponownego wykorzystania chmielu, brzmi to ciekawie? Rozumiem, ze zbieramy z cichej a później wrzucamy do gotowania przy kolejnej warce? Piwo chmielone tą metodą: http://www.piwo.org/topic/16270-kordas-warzy/?do=findComment&comment=324503 recenzja http://www.piwo.org/topic/10949-piwny-depozyt-szczecin-elysium/page-7?do=findComment&comment=334679 Używałem tej metody 2 razy i dała dobre efekty. Zamierzam dalej stosować w wypadku chmielenia na zimno odmianami o wysokiej zaw. aa, które dają przyjemną goryczkę - no np. takiego Galaxy o zawartości aa ok. 15-16% szkoda wyrzucać po cichej . Przy zbieraniu z cichej dobrze jest odstawić piwo w chłodniejsze miejsce, aby więcej drożdży opadło na dno, przelać na cichą i dopiero wtedy chmielić, dzięki czemu z chmielem zbierzemy mniej drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się