Swiezy Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Witam piwowarzy, Ostatnio warzyłem Saison na drożdżach płynnych Belgian Saison i po 2 tygodniach fermentacji z 14 blg zeszło tylko do 10. Startera nie robiłem bo stwierdziłem ze nie ma potrzeby ( ostatnio robiłem Apa na 1056 bez startera i ruszyło normalnie ). Co sie dzieje i czy da sie to jakoś uratować? Narazie zrobiłem tak ze zebrałem gęstwę, napowietrzylem to co niedofermentowalo i zadałem jeszcze raz. Pomoże ? Da sie tu coś jeszcze zrobić żeby to uratować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 1. Czym robiłeś pomiar cukru? Jesteś pewny że dobrze pokazuje wynik? 2. Jak wyglądała fermentacja, kontrolowałeś ją, piana była? Jak w smaku i zapachu po tych dwóch tygodniach? 3. Jeśli to było 20l i 14Blg to świetne stwierdzenie że startera nie potrzebujesz.... 4. Może i pomoże, ale efekty utlenienia są tu raczej nieuniknione. Źle zrobiłeś napowietrzając, trzeba było zadać nowe inne drożdże. 5. Poda jeszcze schemat zacierania i ilość słodów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiezy Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 1. Balingometrem. Na kranowce pokazywał 0 wiec powinno być ok. 2. Piana była co2 sie wydzielało, fermentacja ruszyła szybko, po 6-8 godzinach gdzieś. 3. Nie mam mieszadła temu odpuściłem . 5. 44c - 30min 64c - 60min 72c - 15min Pilzneński 3,8 kg Pszeniczny 0,75 Monachijski 0,5 Cukier 0,4 Cara gold 0,2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 3. Jeśli to było 20l i 14Blg to świetne stwierdzenie że startera nie potrzebujesz.... zawsze zalecają robienie startera z płynnych ,może do 8-9 blg bym się pokusił bez to że raz się udało nie znaczy że zawsze tak będzie ,tak na prawdę nie wiadomo w jakich warunkach były trzymane drożdże wcześniej (może w kontenerze na morzu +50C było) to że wcześniej przefermentowało nie znaczy że poprawnie ,do poprawnej fermentacji jest potrzebna odpowiednia ilość drożdży w b.dobrej kondycji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Ale jaką gęstwę zebrałeś, i jak smakowała ta niby nieprzerobiona brzeczka. Jak nie zastartowało to pogratulować sterylności, że przez 2 tygodnie się w tym nic nie zalęgło..., szacunek . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Te drożdże tak mają. Mi z 15 zjechały do 8,5°Blg. Podnieś temperaturę, ale znacznie tak do 26-27°C. Dojedzą. Zeszły do 1,5°Blg. GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Te drożdże tak mają. Mi z 15 zjechały do 8,5°Blg. Podnieś temperaturę, ale znacznie tak do 26-27°C. Dojedzą. Zeszły do 1,5°Blg. Dori na blogu coś pisała o tym stylu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 (edytowane) 3. Jeśli to było 20l i 14Blg to świetne stwierdzenie że startera nie potrzebujesz.... zawsze zalecają robienie startera z płynnych ,może do 8-9 blg bym się pokusił bez to że raz się udało nie znaczy że zawsze tak będzie ,tak na prawdę nie wiadomo w jakich warunkach były trzymane drożdże wcześniej (może w kontenerze na morzu +50C było) to że wcześniej przefermentowało nie znaczy że poprawnie ,do poprawnej fermentacji jest potrzebna odpowiednia ilość drożdży w b.dobrej kondycji To była ironia edyt. Tak na przyszłość. Jak nie masz mieszadła to możesz ewentualnie w słoiku sobie starter zrobić. Edytowane 18 Kwietnia 2015 przez dzeju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 (edytowane) Pomyliłem temat. Przepraszam . Edytowane 18 Kwietnia 2015 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariucha Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Weź spławik i sprawdź to BLG spławikiem, wówczas odczytasz prawidłową wartość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Przecież mierzy ballingometrem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiezy Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 A jak zbiorę z tego gęstwę, zrobię starter około 8 blg namnożą się ? I kolejne pytanie, czy faktycznie może to być temperatura ? Mam 20C a wszyscy wiemy, że te te drożdże lubią cieplej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Wyżej przecież masz napisane, że to może być temperatura. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Zakres działania tych drożdży to 21-35°C. Podnieś temperaturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 http://blog.homebrewing.pl/?p=483 Fajna recepturka, wszystko opisane. Lenistwo i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się