LukaszU Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Cześć ! Mam nie lada problem - boję się, że moje pierwsze zabutelkowane piwo przemieni się w granaty i zacznie wybuchać stojąc w piwnicy. Zastanawiam się nad tym jak sprawdzić grubość szkła w butelkach. Mam 2 skrzynki butelek, które dostałem od znajomego prowadzącego knajpę. Butelki są po piwie z Browaru Ninkasi. Czy ktoś z Was może rozlewał do tych butelek swoje piwo ? Nie wiem czym mam się sugerować sprawdzając grubość szkła czy też jego wytrzymałość. Na wszelki wypadek zbieram też butelki po Miłosławach (głównie Pilzner i Marcowe). Może ktoś z Was korzysta z tego szkła ? Widziałem kiedyś w necie filmik gdzie ktoś ważył te butelki i sugerował się ich wagą. Może to jest metoda ? Będę wdzięczny za podpowiedzi, pozdr, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 wagą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Każdy jest do około 3.5 vol cisnienie. Niemieckie troche lepszy. Belgiskie lepszy niz Niemieckie. Po szampana najlepszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 No własnie wagą, nie mam pojęcia o co mu chodziło Każdy jest do około 3.5 vol cisnienie. Niemieckie troche lepszy. Belgiskie lepszy niz Niemieckie. Po szampana najlepszy Nie do końca rozumiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 (edytowane) Właśnie wagą trzeba się sugerować i butelkami zwrotnymi. Bretowi chodzi o to że każda butelka wytrzyma nagazowanie 3.5vol, po szampanie są najmocniejsze. Edytowane 19 Kwietnia 2015 przez leech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 A jaką mniej więcej powinny mieć wagę ? te z Ninkasi nie maja żadnego info czy są zwrotne czy bezzwrotne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 (edytowane) Większą niż takiego samego typu zwrotne. To czuć jak się weźmie do ręki, że jest z cienkiego szkła. Edytowane 19 Kwietnia 2015 przez jacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 (edytowane) Czyli tak - najlepiej zwrotne, na dodatek z grubego szkła. Jacer, BretBeermann, leech, a jakich wy używacie ? ps - wybaczcie moje laickie podejście. Edytowane 19 Kwietnia 2015 przez LukaszU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Ale piwo już stanowczo wychodzi z butelki po otwarciu, że się tak granatów obawiasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Nie ma oddzielnych norm wytrzymałości dla opakowań zwrotnych i niezwrotnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Ja używam czeskich po np. Primatorze, bo mi się podobają oraz euro no i oczywiście bączki ale tylko te grube. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Ale piwo już stanowczo wychodzi z butelki po otwarciu, że się tak granatów obawiasz? nie, jeszcze nie. ja się do tego rozlewu dopiero zabierać będę. jednak wole mieć już pewność na starcie, że od strony butelek, granatów nie będzie. Nie ma oddzielnych norm wytrzymałości dla opakowań zwrotnych i niezwrotnych. Tak też myślałem. Ja używam czeskich po np. Primatorze, bo mi się podobają oraz euro no i oczywiście bączki ale tylko te grube. Sprawdzę sobie zatem te primatory, wrzucę to na wagę i będę wiedział. te miłosławskie butelki też dobrze wyglądają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mates Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Najlepiej nie produkować granatów, wtedy można stosować dowolne butelki ;P Cienkie butelki z pinty ważą 250 g a mówi się że są ok, grube np. z primatora ok 350 g czyli wszystko inne pewnie gdzieś tak pomiędzy. Sławek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Na wagę: Łomża versus czeskie lub niemieckie. Najcięższe to chyba ma kampania: piwo Lech. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 (edytowane) Jak granaty to szkło za słabe proponuję może metalowe pojemniki po gaśnicach ps Butelkujemy odfermentowane piwo i dodajemy z glową środka do refermeentacji Edytowane 19 Kwietnia 2015 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Ja tylko Okocim i krótki 330. Ale jak zrobie przeniczne albo cos duzo gazowany, mam butelka zamknięcie patentowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 4g cukru na butelkę 0,5l daje bezpieczny poziom nagazowania na każdą butelkę. A jest to już ilość zbyt duża dla większości stylów. Ważne aby piwo było dobrze odfermentowane przed butelkowaniem i już nie spadało mu dalej Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 4g cukru na butelkę 0,5l daje bezpieczny poziom nagazowania na każdą butelkę. A jest to już ilość zbyt duża dla większości stylów. Ważne aby piwo było dobrze odfermentowane przed butelkowaniem i już nie spadało mu dalej Blg. Nachodzi pytanie ile z tego 0,5 l będzie zalewane do butelki, bo pewnie też bezpiecznie będzie nie zalewać na maksa. ja zamierzam lać tak do 1/3 szyjki max. Fermentacji będę bardzo pilnował, wiem, że ma to dużo przełożenie na gazowanie się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 4g cukru na butelkę 0,5l daje bezpieczny poziom nagazowania na każdą butelkę. A jest to już ilość zbyt duża dla większości stylów. Ważne aby piwo było dobrze odfermentowane przed butelkowaniem i już nie spadało mu dalej Blg. Nachodzi pytanie ile z tego 0,5 l będzie zalewane do butelki, bo pewnie też bezpiecznie będzie nie zalewać na maksa. ja zamierzam lać tak do 1/3 szyjki max. Fermentacji będę bardzo pilnował, wiem, że ma to dużo przełożenie na gazowanie się. A były dzisiaj w Poznaniu Warsztaty Piwowarskie, trzeba było przyjść i popytać lajf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Pytanie w temacie jest do dupy postawione, nie chodzi o dobry stopień nagazowania do wytrzymałości butelki tylko chodzi o przyjemność picia czyli nie gazowanie na maksa. MOIM! zdaniem gazowanie domowego piwa powyżej 2,2 jest pomyłką. Niechcę pić co2 tylko piwo. I dotego dochodzi standartowy błąd młodego piwowara czyli niedofermentowanie = fuj Bogi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Uzyj tego: http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/kraniki-syfony/181-zaworek-grawitacyjny.html Kiedy butelka jest pelna, wyciagnij ja i bedzie dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Uzyj tego: http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/kraniki-syfony/181-zaworek-grawitacyjny.html Kiedy butelka jest pelna, wyciagnij ja i bedzie dobrze Potwierdzam, lać tym pod korek i jak wyjmiesz rurkę to poziom piwa opadnie dokładnie tyle co powinien Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Pytanie w temacie jest do dupy postawione, nie chodzi o dobry stopień nagazowania do wytrzymałości butelki tylko chodzi o przyjemność picia czyli nie gazowanie na maksa. MOIM! zdaniem gazowanie domowego piwa powyżej 2,2 jest pomyłką. Niechcę pić co2 tylko piwo. I dotego dochodzi standartowy błąd młodego piwowara czyli niedofermentowanie = fuj Ale jak to zmierzyć ? Zmniejszyć ilość cukru ? A były dzisiaj w Poznaniu Warsztaty Piwowarskie, trzeba było przyjść i popytać lajf Przyznam się szczerze, że nie wiedziałem. gdzie takie info można zdobyć wcześniej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Może tu https://www.facebook.com/groups/setkowe.warzenie/426107570900221/?notif_t=group_activity za tydzień podobno w Szreniawie będą piwowarzy domowi http://www.muzeum-szreniawa.pl/imuzeum/web/app.php/vortal/v_festiwal_piwa.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Pytanie w temacie jest do dupy postawione, nie chodzi o dobry stopień nagazowania do wytrzymałości butelki tylko chodzi o przyjemność picia czyli nie gazowanie na maksa. MOIM! zdaniem gazowanie domowego piwa powyżej 2,2 jest pomyłką. Niechcę pić co2 tylko piwo. I dotego dochodzi standartowy błąd młodego piwowara czyli niedofermentowanie = fuj Ale jak to zmierzyć ? Zmniejszyć ilość cukru ? Chyba nie czytałeś http://www.wiki.piwo.org/Rozlew To + program do obliczania ilości cukru potrzebnego do refermentacji (do pobrania w plikowni) twoim kluczem do sukcesu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi