Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!
Mamy już drugą połowę kwietnia, ciepłe dni coraz bliżej, grille idą w ruch. Wiadomo na takie dni najlepsze będą piwa orzeźwiające, dlatego też planuję uwarzyć Weizena. Jako, że lubię zaskakiwać znajomych ( i siebie :) ) chciałbym zmierzyć się z tym piwem trochę pod innym kątem - stworzyć wersje Kristall. Tutaj zaczynają się moje rozterki i pytania do bardziej doświadczonych piwowarów:
Jaki sposób na klarowanie będzie idealny - nie chcę stracić tego co w tych piwach najcenniejsze - aromatu, czy wystarczy fermentacja cicha? jak tak, to jak długo ją przeprowadzić? czy zabawa z dodawaniem mchu irlandzkiego bądź żelatyny może znacząco wpłynąć na minus w tym stylu? wykonywał ktoś takie doświadczenia?
Z góry dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Każde pozbycie się osadu z pszenicznego będzie miało wpływ na jego smak, tego nie unikniesz. Jednak jeśli wszystko dobrze zrobisz, to charakter pszenicy zostanie i tak wyraźny. Użycie mchu czy żelatyny nie ma znaczenia, coś wybrać musisz. Ja użyłbym mchu (bo go mam). Po burzliwej zlej na cichą, potrzymaj w maksymalnie niskiej temperaturze i lej w butelki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.