Jump to content

Altbier receptura


Guest franc

Recommended Posts

Guest franc

Dostałem taką recepturę na Altbier-a czy w niej jest wszystko ok?

Pytam jako początkujący.

Altbier 12,0 Blg

Skład:

Zestaw surowców na 20 litrów piwa.

Słód monachijski 3,5 kg

Słód karmelowy 150 0,25 kg

Słód barwiący 0,05 kg

Chmiel goryczkowy Iunga 15 g

Chmiel aromatyczny Tradition 45 g

Drożdże SABREW S-33 Fermentis

Warzenie:
Woda 15 litrów

Zasyp 65C - słód barwiący dodam przy temperaturze 72C

62-63C przerwa 30 minut

72-73C przerwa 30 minut lub do negatywnej próby jodowej

72 wrzucam słód barwiący

76 filtracja

Wysładzam wodą w temperaturze 76 do uzyskania 23 litrów 10,5Blg

Chmielenie:

Gotuję 60 minut dodając:

Chmiel Iunga 15 g na 60 minut

Chmiel Tradition 30 g na 30 minut

Chmiel Tradition 15 g na 15 minut

Drożdże dodaję po schłodzeniu do 18-25

Link to comment
Share on other sites

 

 

Dostał w sklepie

Slkepy gratis nie rozdają, więc raczej może kupił.

Tylko pytanie , dlaczego teraz pyta jak już zapłacił :smilies:

 

Jakoś tego nie rozumiem, ale ja się nie znam, ja tylko lubię dobre piwo.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Temat zawiera lokowanie produktu.

jak najbardziej ... MOJEGO

i nie czuję się winnym ;)

 

BTW. Panowie jeśli macie jakieś problemy w tym temacie to proszę pisać do mnie osobiście.

Uprzedzając nowe wpisy informuję. że sklep PIWOWIN darzę jednakowym szacunkiem i poważaniem, jednak w tym temacie nie ja kopiowałem we wpisie skład zestawu i nie ja zakładałem ten wątek :smilies:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Odkopie po 3 latach, może akurat ktoś zauważy. Jutro chcę warzyc również Albier-a z zestawu:

- Strzegom słód Monachijski Typ I - 2,3 kg
- Strzegom słód karmelowy 300 - 0,1kg 
- chmiel Chmiel Hallertau Spalt Select (DE) - granulat 20g

 

Na stronie sklepu jest również propozycja zacierania w kilku temperaturach. 53c, 63c, 73c

Jeśli zrobię to jednotemperaturowo, przykładowo w 72C to wpłynie to na zmianę smaku czy cokolwiek?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.