Mroczny Nelu Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Witam. Dzisiaj na uczelni w ramach przedmiotu "Biotechnologia w przemyśle chemicznym" warzyliśmy piwo. Byłem ciekaw co nam przygotują - wymyślili warzenie Irish Red Ale i Marcowego. O ile zacieranie zrobione klasowo - przerwy, czas, temperatura OK to dalej katastrofa. Za dużo słodów (to marcowe będzie miało z 10% alko ale nie wiem ile na pewno bo... nie mierzyliśmy cukrów gdyż aerometr padł ), filtrowanie przez gazę (brak czasu na normalne) i za dużo chmielu (20 l marcowego i 120g chmielu ). Na koniec wlanie brzeczki do nieodkażonego(!) fermentora z chmielinami i wytrąconymi białkami. No i chodzi mi o to, że do fermentacji poszły drożdże Wyeast Urquell i Irish Ale (nie wiem czemu suchych nie kupili) - chciałem odzyskać gęstwę drożdżową ale jest jakiś sposób by to zrobić (zakładając, że piwo się nie zakazi)? Myślałem żeby zebrać gęstwę, potem przepłukać wodą i przefiltrować przez sterylną gazę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Bez sensu. Tyle zdupcone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grigor51 Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Ostatnio przy warzeniu piwa zdekantowałem brzeczkę z dużą liczbą osadu, powstałych w gotowaniu (ok 2 litry osadu wyjdą), jak oczyścić taką gęstwę?? piotr_rs 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Tylko płukanie. Mnie by sie nie chciało, drożdże dużo nie kosztują a to najważniejszy czynnik w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grigor51 Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Tylko ta warka miała być "starterem" przed mocniejszym piwkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Następnym razem bardziej się postarasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariucha Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 (edytowane) Ostatnio przy warzeniu piwa zdekantowałem brzeczkę z dużą liczbą osadu, powstałych w gotowaniu (ok 2 litry osadu wyjdą), jak oczyścić taką gęstwę?? A nie wpadłeś na to żeby zamieszać wszystko gwałtownie po gotowaniu celem zrobienia stożka ze śmieci na środku gara (patrz "whirpool"), po czym wężykiem zaopatrzonym w pończochę na końcu zdekantować to do fermentora pobierając brzeczkę przy ściance gara ? Metoda stara jak świat i rewelacyjnie się sprawdza a w fermentorze po fermentacji masz jedynie cieniutki dywan z drożdży z odrobiną syfu. Taką gęstwę przepłukujesz 2-3 razy i masz to co chciałeś. Edytowane 23 Kwietnia 2015 przez mariucha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 A na grzyba ta skarpeta na końcu rurki ?, chyba miałoby senstylko przy szyszce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 no ale sam napisałeś że wlali wszystko do nieodkażonego fermentora, więc się zastanów czy na pewno chcesz mieć tą gęstwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 lepiej pogadaj z opiekunem laboratorium - pewnie mają drożdży całą lodówkę, skoro sucharów po taniości nie używają do takiej kaszanki. obiecaj mu za to 4-pak tyskiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Mam nadzieję, że wam tej laborki nie zaliczą jak się zakazi. alechanted 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Może celowo piwko miało być spieprzone, żeby nie kusiło wypić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Albo miał być lambik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się