DeltaYeti Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Siemka, otóż chcemy dodać glukozy do refermentacji lekkiego Bittera 10,5BLG -> odfermentowało do 3BLG w 20oC, niestety nie będzie możliwości schłodzenia piwa przed podaniem więc serwowany będzie w temperaturze pokojowej (w czerwcu może nawet wyższej niż 20oC),problem jest taki, że zastanawiamy się jaką dawkę glukozy dodać, aby piwo po otwarciu w takiej temperaturze "nie wychodziło z butelki", wiadomo, że rozpuszczalność Co2 maleje wraz ze wzrostem temperatury... Czy ktoś ma może doświadczenie w podobnych sutuacjach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 piwo wychodzi z butelki w głównie z dwóch powodów, zakażenie albo przegazowania, bitter z swej brytyjskiej natury jest nisko nasycony więc nie powinno być problemu z otwarciem w temperaturze pokojowej jeśli refermentacja będzie przeprowadzona w granicach nagazowania dla stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeltaYeti Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 No dobrze ale co z tą rozpuszczalnością? Dla przykładu: W lodówce leży sobie kilku tygodniowy Milk Stout, po otwarciu przyjemnie się pieni a gaz nie doskwiera (9oC)Po wyjęciu z lodówki i odczekaniu kilku godzin w celu wyrównania do temp. pokojowej piwa po prostu nie da się nalać do szkła - sama piana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Po wyjęciu z lodówki i odczekaniu kilku godzin w celu wyrównania do temp. pokojowej piwa po prostu nie da się nalać do szkła - sama piana. Bo jest przegazowane! Piwo domowe to nie piwo filtrowane i w tym wypadku gazowanie do takich wartości jak w browarach niema sensu. Piana budowana jest na tym co zostało w piwie a nie na CO2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 pewnie użył kalkulatora... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeltaYeti Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 A co jeżeli nie użył? Wszystkie warki gazujemy doświadczeniem z poprzednich zakładając oczywiście, że piwo będzie dobrze schłodzone przed podaniem, bzdurą jest pisanie tekstów w stylu "jest przegazowane" - gdyby glukozy było mniej, cały gaz rozpuściłby się w zimnym piwie, 0 piany, 0 bąbelków dopiero po ogrzaniu wróciłoby do "normalności" chemia a nie żadne kalkulatory.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 jesteś pewien, że odfermentowujesz swoje piwa do końca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeltaYeti Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 (edytowane) 99% zazwyczaj są to 3 tygodnie i BLG zawsze spada do zakładanego poziomu (oopis drożdży itd) Wszystkie piwa zachowują się tak samo więc raczej jest ok. Edytowane 26 Kwietnia 2015 przez DeltaYeti Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 (edytowane) sugeruję nagazować bittera w dolnym zakresie dla stylu: 0,8-1,0 v/v Edit.: przy całkowitym odfermentowaniu nawet do 1,3 v/v Edytowane 26 Kwietnia 2015 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeltaYeti Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Na początku obstawaliśmy przy 4g glukozy na litr Przy założeniu 1,3v/v wychodzi ~2,5g/l Czy to aby nie za mało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeltaYeti Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 wg tak uwielbianych przez niektórych kalkulatorów jest to 32,6g na 18,5l piwa 1,76g glukozy na litr... no to już w ogóle jest ultra mało [może się nie znam?] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Pamiętaj, że w piwie jest już rozpuszczone co2 z fermentacji i dlatego kalkulator podaje tak małe wartości. Wpisz, że piwo ma temperaturę 10 stopni to kalkulator każe Ci to piwo odgazować jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeltaYeti Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 (edytowane) dlatego kalkulatory są do dupy. przy bardzo mocnych piwach rozumiem minimalne (lub żadne) ilości glukozy ale tu jest całe 10,5BLG -> bardzo lekkie piwo a mimo to, butelka nie dostanie nawet grama glukozy... dlatego wolałbym się oprzeć na Waszym doświadczeniu aniżeli na jakimś liczydle pana xińskiego.. przy w/w Stoucie (13,6BLG) poszło 5,7g/l teraz w myślach rodziło się 3,5 - 4g co sądzicie o takiej ilości? Edytowane 26 Kwietnia 2015 przez DeltaYeti Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Ale te kalkulatory są robione w oparciu o doświadczenie piwowarów i uważam że są bardzo skuteczne. Fizyki się nie oszuka. A co do pytania głównego to polecam gazować bittera na minimum i będzie dobry. Jak niczym go nie zakazisz to nie będzie wychodzić z butelki. AGR 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 będę dziś rozlewał bittera - dodam do niego 40g cukru na 24l zielonego piwa jak wynika z moich doświadczeń takie nagazowanie dla angielskiego piwa jest dla mnie odpowiednie - nie wiem ile to vol zakładam, że moje piwo może nie być odfermentowane do końca mimo 3 tygodni fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoBombel Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 dlatego kalkulatory są do dupy. Dziwne, u mnie działają. Może butelkuję dupy, a nie piwo? Bittery mają nagazowanie poniżej 2, cask ale ponoć schodzą poniżej 1. Czy to za mało? Kwestia gustu - mi próbki stoutów pobrane przy butelkowaniu smakowały, a miały pewnie coś poniżej 1v/v nagazowania (15C). AGR 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 wg tak uwielbianych przez niektórych kalkulatorów jest to 32,6g na 18,5l piwa 1,76g glukozy na litr... no to już w ogóle jest ultra mało [może się nie znam?] o to to... Pomijając już fakt degustowania milk stouta w 90C... A bitterek 0,8v/v jest super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeltaYeti Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Skoro bardziej smakuje mi w 9 niż 14 to pewnie jestem głupszy od reszty - spoko Dzięki za pomoc, może coś się z tego urodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Skoro bardziej smakuje mi w 9 niż 14 to pewnie jestem głupszy od reszty - spoko Może po prostu robisz piwo na tyle złe, że w 14 stopniach nie da się tego pić, a w 9 jeszcze nie czuć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeltaYeti Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Wypowiedź poniżej krytyki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Pytałeś o moje doświadczenia z niskim nagazowaniem. Niewielkie. Ale np. mam Milda nagazowanego około 1,4 v/v. Wyjęty z lodówki nalewa się bez gazu i smakuje wodniście, przyniesiony prosto z piwnicy (17°C) nalewa się z ładną pianką i smakuje dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Wypowiedź poniżej krytyki zwykle pierwsze konkursy lub doświadczeni, rzetelni koledzy wyprowadzają z tego błędu. to tak z własnego doświadczenia... cml 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się