Wuuu Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 @Pan Łyżwapowinieneś zapytać raczej w tym temacie Prawdę mówiąc to nigdy dokładnie nie sprawdzałem, ale z moich zapisków wynika, że coś między 0,5l a 1l. Takie mniej więcej różnice wychodziły między brzeczką nastawną a zabutelkowanym piwem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Czyli pewnie w praktyce mniejw iecej, większosc osadu i drozdzy, gitara. Używałeś może tej dłuzdzej rurki 16cm? Używałeś tego przy chmieleniu na zimno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Jest jakaś dłuższa rurka niż ta w zestawie? Warto jednak nie żałować i odbić chociaż raz drożdże w trakcie fermentacji i tuż przed rozlewem. Czasem ten osad jest jednak ponad tymi dziurkami i zasysasz od początku ze wszystkim. Co do chmielenia na zimno, to od dłuższego czasu używam siatki nylonowej. Raz robiłem NEIPA i sypałem luzem, myśląc że po solidnym cold crashu spuszczę cały chmiel dołem i będzie git. Nie było Chmiel w pewnym momencie zatorował ten dolny zawór, a górna rurka wciąż była zatopiona w chmielinach (200g poszło na cichą). Ledwo leciało, ale całe szczęście, chmiel sam zadziałał jak filtr i ostatecznie otrzymałem klarowną brzeczkę, ale spuszczanie tego do tanku pośredniego trwało godzinę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Jest 16cm, ta standardowa ma 11. W sumie to zlewanie i tak nie brzmi źle. Myslę o zlewaniu bezpośrednio do kega szybkozłączką, więc mogę odkręcić zawór i wyjść. Czyli 200g na zimno to mniej wiecej pułap chmielu do tych 11cm. Czyli 16 powinna ładnie zadziałać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Pod ciśnieniem czy grawitacyjnie? I tak odkręcić i wyjść to chyba nie bardzo, bo musisz zostawić z 0,5 cm pod rurką od gazu Ja zlewam grawitacyjnie wężykiem silikonowym dołączonym do fermentora, przez wieko do kega przedmuchanego CO2. I przestawiam się powoli z warek 23-25l na 19-20l, żeby już nie bawić się w butelkowanie tych resztek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Grawitacyjnie. Jak wleje przez pin, to jak zaleje rurke to co mi się stanie? Inna sprawa że nie będe jej widziec przez zamknięte wieko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Widziałem patenty, że na wadze wlewali, żeby wiedzieć kiedy przestać A nie wiem czym to grozi, gdzieś czytałem, żeby tak zostawiać, że może coś tam zassać do instalacji CO2 czy coś. Może kłamali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 55 minut temu, Wuuu napisał: I przestawiam się powoli z warek 23-25l na 19-20l, żeby już nie bawić się w butelkowanie tych resztek. Dlatego ja przeszedłem na petainery. Warzę w założeniu 25 litrów (czasem wyjdzie więcej) i całość po fermentacji leję w petainera 30l zdezynfekowanego Starsanem i przedmuchanego CO2. Nagazowanie robię 5 strzałów po 2 bary i stoi to w piwnicy w temp ok 20+. Jak chcę się takiego piwka napić to podpinam kega pod moje PYGMY20 i po 5 minutach delektuję się zimnym piwkiem (keg stoi w temp pokojowej). Szczerze polecam takie rozwiązanie. Nie trzeba kegeratora, a schładzarka jest zajeb***. OxyMoLot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 2 minuty temu, nike21 napisał: Nie trzeba kegeratora, a schładzarka jest zajeb***. Hmm, dopłacasz 6-7 stówek i masz nowiutki kegerator na 3 krany Jeden ruch ręką i masz nalane, a przy schładzarce chyba dużo roboty. Przepinanie instalacji, mycie jej pewnie po każdym użyciu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 nie no grawitacyjnie to jak ma sie zassac? zleci i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 2 minuty temu, Pan Łyżwa napisał: nie no grawitacyjnie to jak ma sie zassac? zleci i tyle. Chodziło o moment podłączania szybkozłączki CO2, bez ciśnienia z butli. Że niby do wężyka z gazem może zassać. Raz dużo nalałem i chciałem wymusić wysycenie, wstrzeliłem z 2 bary i trząchałem kegiem to mi trochę wleciało piwa do rurki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Trzeba pod ciśnieniem zapiąć i nie bujać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Teraz już wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 (edytowane) 21 minut temu, Wuuu napisał: Hmm, dopłacasz 6-7 stówek i masz nowiutki kegerator na 3 krany Jeden ruch ręką i masz nalane, a przy schładzarce chyba dużo roboty. Przepinanie instalacji, mycie jej pewnie po każdym użyciu? Na kegerator musisz mieć miejsce, ja nie mam. Na raz mam podpiętego jednego kega, jakbym chciał mieć dwa czy ileś tam to tylko przepinam głowicę pomiędzy nimi i piję to co chcę. Możesz też kupić schładzarkę z dwoma kranami i mieć na raz 2 piwa z dwóch kegów. Mycie robię co kilka kegów dla pewności, że kran jest czysty i zajmuje to również chwilę. Leję w kega wodę z kranu i ją podpinam pod schładzarkę żeby przepłukać układ. Potem przedmuchuję i tyle. Na prawdę lepsze to niż chłodzenie kegów w lodówce i wyszynk zimnego piwa, przynajmniej dla mnie. EDIT: w załączeniu foto i film jak to jest u mnie podłączone. IMG_1221.MOV Edytowane 21 Kwietnia 2020 przez nike21 OxyMoLot i Wuuu 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Czy ktoś miał może styczność z używanymi grainfatherami z Amazon.de? W polskiej dystrybucji cena z niewyjaśnionych przyczyn poszybowała o kilkaset złotych w górę, a na Amazonie można wyrwać używkę niby w idealnym stanie za ~2300zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Siemieniuk Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Dlatego ja przeszedłem na petainery. Warzę w założeniu 25 litrów (czasem wyjdzie więcej) i całość po fermentacji leję w petainera 30l zdezynfekowanego Starsanem i przedmuchanego CO2. Nagazowanie robię 5 strzałów po 2 bary i stoi to w piwnicy w temp ok 20+. Jak chcę się takiego piwka napić to podpinam kega pod moje PYGMY20 i po 5 minutach delektuję się zimnym piwkiem (keg stoi w temp pokojowej). Szczerze polecam takie rozwiązanie. Nie trzeba kegeratora, a schładzarka jest zajeb***. Zgadzam się - to świetny patent! Mam bardzo podobne rozwiązanie tylko z metalowym kegiem i innym producentem schładzarki. Sprawdza się rewelacyjnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2020 49 minut temu, Hary86 napisał: Czy ktoś miał może styczność z używanymi grainfatherami z Amazon.de? W polskiej dystrybucji cena z niewyjaśnionych przyczyn poszybowała o kilkaset złotych w górę, a na Amazonie można wyrwać używkę niby w idealnym stanie za ~2300zł. Co z tego że za tyle, skoro nie wysyłają do Polski? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Widzę że kolega nowy w internetach więc tłumaczę: są firmy które zajmują się odbieraniem przesyłek na terenie Niemiec i wysyłaniem ich do Polski. Po uwzględnieniu kosztów obsługi i dostawy i tak wychodzi sporo korzystniej niż w Polsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2020 1 godzinę temu, Hary86 napisał: Widzę że kolega nowy w internetach więc tłumaczę: są firmy które zajmują się odbieraniem przesyłek na terenie Niemiec i wysyłaniem ich do Polski. Po uwzględnieniu kosztów obsługi i dostawy i tak wychodzi sporo korzystniej niż w Polsce. Kolega nowy w internetach wie, że jak jakiś handlarz sprzedaje używanego grainfathera w idealnym stanie za 490 euro, a kolejny sprzedawca za taki sam stan woła sobie 735 euro, to coś jest podejrzane. Do tego oprócz oferty za 490 euro, ma też drugą ofertę za 735 euro, stan również idealny, gdzie tutaj sens? Sam sprzedawca też pewniak, ma całe 70% pozytywnych opinii, co na standardy Amazonu jest po prostu śmieszne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Siemieniuk Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2020 (edytowane) Dzięki pomocy @nike21 udało mi się pomyślnie zrobić upgrade mojego sprzętu: zamontowałem cam lock'i a do środka trafiło fałszywe dno. Było trochę zabawy z montażem, ale się udało Camlocki działają i rzeczywiście mocno ułatwiają użytkowanie. Natomiast to fałszywe dno pozwoliło mi wyeliminować hopspiderda. Chmiele sypię prosto do gara i dzięki temu mają lepszy kontakt z brzeczką. A przy tym nic się nie zapycha i chmieliny bardzo ładnie zostają na tym sicie. Jedyny mały minus to taki, że musiałem zrezygnować z takiego małego uchwytu wkręcanego w środek sita bo kolidował z koszem zaciernym i przez to wyjmowanie sita jest lekko upierdliwe. Podsumowując: polecam obydwa ulepszenia! Edytowane 26 Kwietnia 2020 przez Igor Siemieniuk wojtas40 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2020 @Igor Siemieniuk camlocki kupowales w pl ? moglbys podac link do tych co masz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 @Igor Siemieniuk A take fajnie fałszywe dno gdzie dorwałeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
war3333 Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Mam identyczne fałszywe dno, w środek wkręciłem śrubę z kwasiaka i sito wyjmuje się wygodnie a kosz zacierny nie opiera się na sicie. Igor Siemieniuk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Siemieniuk Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 21 godzin temu, leonzn napisał: @Igor Siemieniuk camlocki kupowales w pl ? moglbys podac link do tych co masz? Temat Camlock'ów i fałszywego dna wiele razy przewijał się w tym wątku. Przeróbki zrobiłem bazując na materiałach z kanału David'a Heath'a: camlock i fałszywe dno a pisał o tym m.in. @nike21 Wszystkie elementy zamawiałem na Ali - linki poniżej: https://www.aliexpress.com/item/32948208246.html https://www.aliexpress.com/item/32671509955.html https://www.aliexpress.com/item/32671733043.html https://www.aliexpress.com/item/32976204881.html https://www.aliexpress.com/item/32950864591.html https://www.aliexpress.com/item/32973873134.html leonzn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 3 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2020 czy mozna podczas gotowania zmienic moc grzalki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się