war3333 Opublikowano 12 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2019 Co myślicie o takim rozwiązaniu - kupno worka biab o pojemności powiedzmy 25l i przymocowaniu go np. spinaczami/klamrami do grainfathera a następnie gotowaniu w nim chmielu. Testował ktoś z Was już takie rozwiązanie ? Sprawdzi się w piwach z bardzo dużymi ilościami chmielu ? Przed wczoraj warzyłem NEIPA, posiadam hop spider i zwykle się sprawdza ale w tym wypadku było bardzo dużo chmielu w tym dodawany podczas chłodzenia więc stwierdziłem że zrezygnuję z hop spidera. Oczywiście pomimo whirlpoola pompa się zapchała a przelewanie ogólnie trwało wieki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HoppySailor Opublikowano 12 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2019 28 minut temu, war3333 napisał: Co myślicie o takim rozwiązaniu - kupno worka biab o pojemności powiedzmy 25l i przymocowaniu go np. spinaczami/klamrami do grainfathera a następnie gotowaniu w nim chmielu. Testował ktoś z Was już takie rozwiązanie ? Sprawdzi się w piwach z bardzo dużymi ilościami chmielu ? Przed wczoraj warzyłem NEIPA, posiadam hop spider i zwykle się sprawdza ale w tym wypadku było bardzo dużo chmielu w tym dodawany podczas chłodzenia więc stwierdziłem że zrezygnuję z hop spidera. Oczywiście pomimo whirlpoola pompa się zapchała a przelewanie ogólnie trwało wieki. Powinno dać rade. Ja korzystam z czegoś takiego. https://www.piwnykraft.pl/pl/p/Worek-filtracyjny-10-cm-x-36-cm-z-obrecza-300-mikronow/426 Wieszam to na tym pręcie na który odstawia się kosz do zacierania, przy bardziej chmielowych piwach wrzucam dwa takie worki, na wszelki wypadek obciążam je szklanymi kulkami. Nigdy nie miałem z tym żadnych problemów. Dodam tylko, że używałem i hop spidera i hop stopera i to rozwiązanie jest dla mnie najlepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
namfuae Opublikowano 12 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2019 https://m.pl.aliexpress.com/item/32974188557.html?trace=storeDetail2msiteDetail&spider=yNa świecie z powodzeniem używają tego z linka, stawiasz to na dnie GF, pięknie filtruje chmieliny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wariat Opublikowano 12 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2019 wierzę, że działa skoro stosują… ale to nie jest też tak, że coś się jednak przedostaje pod podwójne dno (bokami) i wtedy leży na grzałce i się przypala? Sam używam standardowego zestawu, za pompą mam filtry ok czasem leci wolno, ale bez przesady. Jeśli się naprawdę przytka to kupiłem na alledrogo pompkę do balonów i smucham w wężyk w przeciwnym kierunku. Zawsze pomaga i tyle. No ale ja wciąż nowy jestem… można przyjąć, że jeszcze nie wszystko widziałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
war3333 Opublikowano 15 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2019 Cytat https://m.pl.aliexpress.com/item/32974188557.html?trace=storeDetail2msiteDetail&spider=yNa świecie z powodzeniem używają tego z linka, stawiasz to na dnie GF, pięknie filtruje chmieliny W sumie mógłbym dla mojego grainfathera sprawić taką zabawkę ale musiałbym być pewien jak to się sprawdza. Czy ktoś z Was stosuje takie rozwiązanie i mógłby się podzielić swoimi doświadczeniami ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 15 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2019 Opinie srednie... Poza tym - filtracja chmielin z takimi otworami ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
namfuae Opublikowano 15 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2019 nie wiem gdzie czytałeś opinie ale na Grainfather Users Group ( https://www.facebook.com/groups/grainfather/?ref=br_rs ) widzę raczej same pozytywne i to ze zdjęciami. Ja nie używam nic po za standardowym filtrem GF, robie whirpool i nie mam problemu z zasysaniem chmielin. Kiedyś używałem hopstoppera ale strasznie ograniczał on przepływ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 15 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2019 A ja mam hopstopera i hopspidera. Oba sprzęty od lewatywy i jestem zadowolony. Rurka w hopstoperze jest z zagięciem który ustawiam w dół w garze tak że po wypompowaniu brzeczki zostaje sam osad i chmieliny. Hopspidera używam jak dużo chmielę, tak powyżej 100g na warkę. Jeszcze mi się nie zdarzyło żeby stanęła filtracja brzeczki po gotowaniu. Czasami tylko hopspider się przytka od chmielin i długo z niego brzeczka ścieka ale po dobrym czyszczeniu w NAOH starcza na kilka warek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr A. Gun Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Cześć, Dołączyłem do grona użytkowników śrutownika od Patryk77; proszę o informację na jaką szerokość ustawić rozstaw wałków zgodnie z Waszym doświadczeniem. W temacie widziałem od 0.9 do 1.1; pewnie z biegiem czasu sprawdziliście która szerokość jest optymalna. Dziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2019 u mnie zostało 1,1 mm i w zasadzie mam powtarzalne warki po ok 80% wydajności wg BS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2019 ja mam 0,8 - 0,9 i mam 72% na kotle automatycznym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Siemieniuk Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2019 A w jaki sposób mierzycie wielkość szczeliny? Próbowałem suwmiarką ale nie bardzo jest jak podejść... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr A. Gun Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2019 9 minut temu, Igor Siemieniuk napisał: A w jaki sposób mierzycie wielkość szczeliny? Próbowałem suwmiarką ale nie bardzo jest jak podejść... W Castoramie kupiłem szczelinomierz, około 17 zeta. Pewnie są prostsze sposoby jak znalezienie noża o zadanej grubości - mierząc go wcześniej wspomnianą suwmiarką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Szczelinomierz https://www.bricoman.pl/warsztat-otoczenie-domu/warsztat/akcesoria-samochodowe/szczelinomierz-20-listkow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Witam Posiadam Grainfathera od niedawna zrobiłem na nim 3 warki. Pierwsza testowa to jakieś amerykańskie lekkie 7blg żeby się obyć ze sprzętem i nie tracić czasu na jakieś testy z wodą poszło ok ile miało wyjść tyle wyszło więc ok. Drugie było już WCIPA 6kg zasyp i tylko przez moje roztargnienie (za dużo wody do wysładzania) wyszło nie 14BLG a 13,5 ale też spoko chociaż po schłodzeniu i przelaniu do fermentora zauważyłem na dnie lekką przypaleniznę. Natomiast wczoraj robiłem testową warkę pszeniczne z Roibosem 5 kg zasyp i wyszła masakra nie dość że wydajność bardzo słaba przy założeniu 72% wydajności dla BS2 miało być 12BLG/22l i wyszło 22l ale 10,2BLG czyli 60% wydajności. Najsmutniejszy jednak był widok dna garnka po wylaniu resztek osadu i chmielu ogromna przypalenizna na połowie dna garnka która na pewno się odbije na smaku tej pszeniczki. I tutaj moje pytanie co robię źle że tak dno przypala ?? Jakieś rady co może być tego powodem ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Witam Posiadam Grainfathera od niedawna zrobiłem na nim 3 warki. Pierwsza testowa to jakieś amerykańskie lekkie 7blg żeby się obyć ze sprzętem i nie tracić czasu na jakieś testy z wodą poszło ok ile miało wyjść tyle wyszło więc ok. Drugie było już WCIPA 6kg zasyp i tylko przez moje roztargnienie (za dużo wody do wysładzania) wyszło nie 14BLG a 13,5 ale też spoko chociaż po schłodzeniu i przelaniu do fermentora zauważyłem na dnie lekką przypaleniznę. Natomiast wczoraj robiłem testową warkę pszeniczne z Roibosem 5 kg zasyp i wyszła masakra nie dość że wydajność bardzo słaba przy założeniu 72% wydajności dla BS2 miało być 12BLG/22l i wyszło 22l ale 10,2BLG czyli 60% wydajności. Najsmutniejszy jednak był widok dna garnka po wylaniu resztek osadu i chmielu ogromna przypalenizna na połowie dna garnka która na pewno się odbije na smaku tej pszeniczki. I tutaj moje pytanie co robię źle że tak dno przypala ?? Jakieś rady co może być tego powodem ??To przez to, że po zacieraniu zostaje sporo syfu pod koszem, który nie został przepompowany na górę. Ja po wysladzaniu zawsze zlewam klaroeną brzeczkę do jakiegoś pośredniego (jeszcze przez siatkę nylonową), czyszczę szybko cały kocioł i dno gąbką, zmieniam jeszcze filtr na hop stoper i wlewam z powrotem czysciutką brzeczkę.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2019 @Raczek Czy "modyfikowałeś" może kranik z ramienia zwrotnego (usunąć sprężynkę z kulką)? Masz sitko do herbaty /bądź jakieś inne/ na wlewie w koszu z zasypem? @Wuuu To trochę przeczy założeniom konstruktorów GF. Urobisz się więcej niż przy BIAB albo klasycznym warzeniu w garze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Godzinę temu, Wuuu napisał: To przez to, że po zacieraniu zostaje sporo syfu pod koszem, który nie został przepompowany na górę. Ja po wysladzaniu zawsze zlewam klaroeną brzeczkę do jakiegoś pośredniego (jeszcze przez siatkę nylonową), czyszczę szybko cały kocioł i dno gąbką, zmieniam jeszcze filtr na hop stoper i wlewam z powrotem czysciutką brzeczkę. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Nie ma innego sposobu ? Kupiłem od kolegi lewatywa dodatkową siatkę jeszcze pod tą oryginalna siatkę może to sprawi że syf pod kosz nie będzie się dostawał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2019 @Raczek Czy "modyfikowałeś" może kranik z ramienia zwrotnego (usunąć sprężynkę z kulką)? Masz sitko do herbaty /bądź jakieś inne/ na wlewie w koszu z zasypem? @Wuuu To trochę przeczy założeniom konstruktorów GF. Urobisz się więcej niż przy BIAB albo klasycznym warzeniu w garze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2019 2 minuty temu, mirogster napisał: @Raczek Czy "modyfikowałeś" może kranik z ramienia zwrotnego (usunąć sprężynkę z kulką)? Masz sitko do herbaty /bądź jakieś inne/ na wlewie w koszu z zasypem?@Wuuu To trochę przeczy założeniom konstruktorów GF. Urobisz się więcej niż przy BIAB albo klasycznym warzeniu w garze. Niczego nie modyfikowałem wszystko jest jak w oryginale przyjechalo. Nie rozumiem o jakim sitku mówisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Ahh, ok. Podczas czyszczenia, rozkręć zaworek pod ramieniem zwrotnym. Usuń z niego sprężynkę i kulkę. Wszystko będzie działać tak jak było, a nawet lepiej (+ eliminujesz źródło ew. zakażenia). Druga "modyfikacja" polega na położeniu 1/2 siteczka (np. do parzenia herbaty), na centralna rurkę odpływu/przelewu w koszu. Filtruje większość fragmentów młóta, które zostaje i nie wpada bezpośrednio na elementy grzewcze na dnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2019 16 minut temu, mirogster napisał: Ahh, ok. Podczas czyszczenia, rozkręć zaworek pod ramieniem zwrotnym. Usuń z niego sprężynkę i kulkę. Wszystko będzie działać tak jak było, a nawet lepiej (+ eliminujesz źródło ew. zakażenia). Druga "modyfikacja" polega na położeniu 1/2 sieczka (np do parzenia herbaty), na centralna rurkę odpływu/przelewu w koszu. Filtruje większość fragmentów młóta, które zostaje i nie wpada bezpośrednio na elementy grzewcze na dnie. Coq na celu usunięcie kulki i sprężynki i czy po jej usunięciu wajha do zamknięcia zaworu jest że tak powiem zbędna bo przepływu bez kulki nie zamyka tak ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2019 @Raczek Czy "modyfikowałeś" może kranik z ramienia zwrotnego (usunąć sprężynkę z kulką)? Masz sitko do herbaty /bądź jakieś inne/ na wlewie w koszu z zasypem? [mention=20384]Wuuu[/mention] To trochę przeczy założeniom konstruktorów GF. Urobisz się więcej niż przy BIAB albo klasycznym warzeniu w garze.Tracę na tej operacji raptem z 10-20 minut a mam pewność, że gotuję czystą brzeczkę bez resztek słodu czy innego syfu. Ostatnio wysladzam też w plastikowym fermentorze - wstawam kosz - i przez to dzięki podbiciu, woda nie przelatuje tak szybko jak w przypadku gdy kosz stoi na kotle. Zaobserwowalem przy tym wieksza wydajność. W trakcie tego wysladzania myję właśnie GF.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Coq na celu usunięcie kulki i sprężynki i czy po jej usunięciu wajha do zamknięcia zaworu jest że tak powiem zbędna bo przepływu bez kulki nie zamyka tak ??Zgadza się. Ten patent z kulką, jest po to, że jak gotujesz już brzeczkę, mając ustawiony kranik w poz. ON, to jak "niechcący" włączysz pompę, nie masz gejzera wrzącej, słodkiej substancji. Zdemontujesz = z zawora jednostronnego zrobisz dwustronny. Wprowadzili to głównie przed wejściem na rynek US, taki dupochron przed pozwami sądowymi. Powiem tak, jak chcesz to zostaw. Zdemontujesz, poprawisz przepływ, ale musisz uważać na pompę - coś za coś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Tracę na tej operacji raptem z 10-20 minut a mam pewność, że gotuję czystą brzeczkę bez resztek słodu czy innego syfu. Ostatnio wysladzam też w plastikowym fermentorze - wstawam kosz - i przez to dzięki podbiciu, woda nie przelatuje tak szybko jak w przypadku gdy kosz stoi na kotle. Zaobserwowalem przy tym wieksza wydajność. W trakcie tego wysladzania myję właśnie GF.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu TapatalkaSpoko. Wiem tez z ludzie zamiast kosza (albo też do niego) wstawiają worki BIAB, dodatkowe sita na oryginalne, bazooki na odlpyw itp itd. Można i tak. Zależy kto i co warzy. Każdy ma taki system jaki mu odpowiada . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się