Kilimandzaro Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Cześć.Macie jakiś patent na filtrację chmielin z obfitego chmielenia na zimno? Do tej pory robiłem to przez pończochę, ale to rozwiązanie jest mało wygodne jeżeli przychodzi mi rozlewać samemu (a tak jest najczęściej). Czy np. przelewanie na cichą do fermentora z założonym filtrem z oplotu będzie wystarczające do zatrzymania wszystkich drobinek granulatu? Czy może pory będą za duże lub będzie się zatykał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Cześć. Macie jakiś patent na filtrację chmielin z obfitego chmielenia na zimno? Do tej pory robiłem to przez pończochę, ale to rozwiązanie jest mało wygodne jeżeli przychodzi mi rozlewać samemu (a tak jest najczęściej). Czy np. przelewanie na cichą do fermentora z założonym filtrem z oplotu będzie wystarczające do zatrzymania wszystkich drobinek granulatu? Czy może pory będą za duże lub będzie się zatykał? Dlaczego filtrowanie przez pończochę ma być niewygodne? Pewnie nie masz, tego nienadającego się do niczego i ściągającego wszelkie infekcje, fermentora z kranikiem? Jesli masz, to nic trudnego zakładasz pończochę na rurkę podpiętą do kranika, odkręcasz i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Czy może pory będą za duże lub będzie się zatykał? Raz stosowałem. Na początku przepuszczał farfocle, później zaczął się zatykać, ostatecznie piwo miało sporo chmielin i po jego otwarciu zostawało jakieś 5 sekund zanim wyjdzie z butelki. Na czym polega Twój problem z pończochą? Jedną stronę wężyka masz w wiadrze z piwem, przypinasz wężyk na odp. wysokości klipsem (dopóty nie kupiłem tego gadżetu stosowałem z różnym efektem klamerki), po drugiej stronie zawiązujesz pończochę, zaciągasz czymś piwo i czekasz, aż wszystko się przeleje np. dezynfekując butelki w tym czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Ja rozlewam przez oplot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lhunbleidd Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Ja używam sita drobnego, trzeba nieco "przepychać" sterylną łyżką jak się zapieprzy ale daje radę... Chmielin w piwie nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilimandzaro Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Wybaczcie brak polskich liter ale z telefonu odpisuje. Mam wezyk silikonowy ktory jest gietki i jesli nie trzymam go reka to sie zagina i robia sie problemy. W dodatku w ponczosze sie zawija i zamiast siedziec w niej luzno to napiera na material tworzac zatory. Nie stosowalem twardszego igielita bo dezynfekuje wrzatkiem a nie chcialem sobie dodatkowej roboty z roztworami dokladac. Mam akurat oplot 10cm i myslalem ze to dobry patent jest. Z waszych postow wynika ze albo jestem uposledzony manualnie albo czas kupic igielito;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 (edytowane) Ja przez taki worek filtracyjny 100 mikronów: http://spiritferm.biz/userdata/gfx/9ebd9d4ef16bed0fbbe70a08e0527b7b.jpg Tylko zmniejszony o połowę i mam dwa worki. Edytowane 30 Kwietnia 2015 przez Pinhead Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 (edytowane) Ja używam pończochy. Tak jak pisze kordas. Klipsem (http://piwopiweczko.pl/Klips-do-wezy-i-syfonow-,740.html) przypinam wężyk do pojemnika z piwem. Na drugą stronę wężyka zawiązuję grubą nitką pończochę i zasysam ustami. -- edit: Pinhead gdzie można taki worek kupić>? W sumie wolałbym takie rozwiązanie niż pończochę? edit 2: Kilimandzaro faktycznie chyba lepiej igielitem. Tak czy siak musisz wysterylizować pojemnik do którego przelewasz piwo przed rozlaniem to co za problem wrzucić do środka igielit? Edytowane 30 Kwietnia 2015 przez Soyero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilimandzaro Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 (edytowane) Tez sie napalilem juz na taki worek. Dobry patent Pinhead Edytowane 30 Kwietnia 2015 przez Kilimandzaro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Ja mam z tej firmy: http://www.allfilter.pl W sumie to nawet go całkowicie za darmo dostałem i nawet za przesyłkę nie płaciłem Normalnie chyba ~15 zł kosztuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Wybaczcie brak polskich liter ale z telefonu odpisuje. Mam wezyk silikonowy ktory jest gietki i jesli nie trzymam go reka to sie zagina i robia sie problemy. W dodatku w ponczosze sie zawija i zamiast siedziec w niej luzno to napiera na material tworzac zatory. Nie stosowalem twardszego igielita bo dezynfekuje wrzatkiem a nie chcialem sobie dodatkowej roboty z roztworami dokladac. Mam akurat oplot 10cm i myslalem ze to dobry patent jest. Z waszych postow wynika ze albo jestem uposledzony manualnie albo czas kupic igielito;p Jeśli silikon ma grubsze ścianki to się nie powinien łamać... ja niestety mam chyba z cieńszą ścianką i u mnie się łamie, więc używam go tylko do spuszczania gorącego filtratu. Możesz kupić igielit w markecie budowlanym za grosze. Ja swój gotowałem, wyparzałem, zalewałem gorącym roztworem NaOH i daje radę, choć lepiej wygląda silikon (chociaż ten wężyk Biowinowski ma już z 8lat, a silikon jest nówka sztuka). Kiedyś spróbuję jeszcze kupić silikon o grubszej ściance, bo jednak odrobinę mnie denerwuje to "zwijanie się" igielitu. A przy okazji oplotu, to ja próbowałem filtrować tylko na swojej samoróbce o większej średnicy, natomiast kupny usztywniony drutem był węższy i tam była mniejsza przestrzeń pomiędzy włóknami oplotu, więc może jakoś dałby radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 U mnie silikonowa w sumie też tylko służy do gorącego, dokładnie do wysładzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 (edytowane) Ja przez taki worek filtracyjny 100 mikronów: http://spiritferm.biz/userdata/gfx/9ebd9d4ef16bed0fbbe70a08e0527b7b.jpg Tylko zmniejszony o połowę i mam dwa worki. czy piwo przepływa przez ten worek szybko,jak przez pończochę,czy powoli? chciałbym z tego zrobić kosz do chmielenia w odpowiednim rusztowaniu może być do gotowania? co to za materiał-nylon? Edytowane 30 Kwietnia 2015 przez marbelka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Przepływa normalną prędkością. Tak z nylonu. Producent podaje max. temp. 150C. Więc może by się nadawał do gotowania. Ale o to lepiej producenta zapytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawith Opublikowano 1 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2015 Na drugą stronę wężyka zawiązuję grubą nitką pończochę i zasysam ustami Nitka lubi się ześlizgnąć z wężyka jeśli skarpeta mocno się zapełni. Polecam zaciski plastikowe do kabli. Ekstra się to sprawdza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 1 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2015 (edytowane) Możesz kupić igielit w markecie budowlanym za grosze Albo w sklepie z wężykami 3 razy taniej.... W marketach budowlanych wbrew powszechnie panującym opiniom jest drogo jak diabli. A do odseparowania chmielin zmywak druciany założony na końcówkę wężyka - tą zasysającą. Jak do tego na wylot dołożysz coś gęstszego - może być nawet słynna pończocha, to w efekcie mamy czyściutkie piwo. Edytowane 1 Maja 2015 przez krzysiek9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 1 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2015 Albo w sklepie z wężykami 3 razy taniej.... W marketach budowlanych wbrew powszechnie panującym opiniom jest drogo jak diabli. Powinno być, "np. w markecie budowlanym", po zlikwidowaniu sklepu metalowego który miałem pod domem najwygodniejszy i najtańszy (biorąc pod uwagę koszt czasu i ewentualnego paliwa) jest dla mnie pewien market, nazwijmy go LM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 1 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2015 Na drugą stronę wężyka zawiązuję grubą nitką pończochę i zasysam ustami Nitka lubi się ześlizgnąć z wężyka jeśli skarpeta mocno się zapełni. Polecam zaciski plastikowe do kabli. Ekstra się to sprawdza. Można też zastosować metalową obejmę, zanitować, zaspawać, a wcześniej na wszelki wypadek oblecieć wszystko klejem... Polecam najprostszym sposobem zawiązać pończochę jej własnym "ściągaczem" na wężyku na supełek. Ewentualnie zwykła gumka recepturka... Przy 100g chmielu na zimno w AIPA jakoś nie spada, więc nie wiem co w tym wiadrze musiałoby być, żeby się odwiązała - chyba kamienie. pan_czarny 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasmac Opublikowano 3 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2015 Polecam najprostszym sposobem zawiązać pończochę jej własnym "ściągaczem" na wężyku na supełek. Ewentualnie zwykła gumka recepturka... Przy 100g chmielu na zimno w AIPA jakoś nie spada potwierdzam. Rajstopę przywiązać druga nogawką i jest git. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 4 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2015 Polecam najprostszym sposobem zawiązać pończochę jej własnym "ściągaczem" na wężyku na supełek. Ewentualnie zwykła gumka recepturka... Przy 100g chmielu na zimno w AIPA jakoś nie spada potwierdzam. Rajstopę przywiązać druga nogawką i jest git. Mam rozumieć że ma być założona na koniec wężyka na wylocie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2015 Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 4 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2015 A tak jeszcze zapytam: Mocno dopasowany do wężyka czy przy wylocie zrobić miejsce na chmieliny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areh Opublikowano 4 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2015 Odpowiem pytaniem: a gdzie te chmieliny miałyby się zmieścić gdybyś mocno dopasował? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 4 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2015 No wlasnie:-) Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemoW Opublikowano 4 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2015 No wlasnie:-) Dzięki. To jeszcze ja dopytam. Czym traktujecie taką rajstopę? Zamoczyć w starsanie? I dobrze wykręcić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi