Dr2 Opublikowano 13 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 bezpieczniej zebrać gęstwę niż od razu wlewać do "brudnego" wiadra nową brzeczkę. a i owszem, ale nie dlatego, że wiadro jest "brudne" (bo przecież "czyste" piwo żeśmy z niego zlali ), ale dlatego, że: - drożdży jest tam z reguły za dużo, - są tam też inne pozostałości, a nie tylko drożdże. IMO, nie jest konieczne przemywanie wtedy zebranej gęstwy, ale ja się nie znam, ja tylko lubię dobre piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 13 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 Ludzie tak robią i zdania są podzielone: http://www.beeradvocate.com/community/threads/pitching-on-yeast-cake.49607/ ale generalnie da się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lorak Opublikowano 18 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 Mam kolejne pytanie. Jakie mieszadło najlepiej użyć do mieszania brzeczki? Czy to mieszadło wystarczy? Takie coś oczywiście tylko na kilka pierwszych warek. Później przesiadka na śmigło i silniczek od wycieraczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 19 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 nie jest konieczne przemywanie wtedy zebranej gęstwy Przemywanie nigdy nie jest konieczne. Można ją przemywać, ale wcale nie trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 19 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Mam kolejne pytanie. Jakie mieszadło najlepiej użyć do mieszania brzeczki? Czy to mieszadło wystarczy? Takie coś oczywiście tylko na kilka pierwszych warek. Później przesiadka na śmigło i silniczek od wycieraczki. Na jakim etapie chcesz mieszać brzeczkę? Jeżeli chodzi Ci o zacier to wystarczy coś takiego http://tiny.pl/ghdqj Mieszadło do zaprawy + wiertarka to ewentualnie do napowietrzania brzeczki przed zadaniem drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lorak Opublikowano 19 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 (edytowane) Takie mieszadło już posiadam. Chodzi mi o mieszanie w 3 etapach: 1. Podczas zacierania (nie nadaje się takie mieszadło? wg. idealnie, na lewych wolnych obrotach będzie wyrzucać zacier w górę, żeby nie przypalić) 2. Podczas studzenia (w środku chłodnicy) 3. Podczas napowietrzania Wystarczy na początek ta plastikowa? Mam KEG 50L i chłodnicę z tego. Edytowane 19 Maja 2015 przez lorak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 19 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 na lewych wolnych obrotach będzie wyrzucać zacier w górę Spalisz wiertarkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 19 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 nie nadaje się takie mieszadło? ono chyba jest ocynkowane, a to piwu na dłuższą metę i większych ilościach chyba nie służy ale ja się nie znam, ja tylko lubię dobre piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lorak Opublikowano 13 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 (edytowane) Kolejna sprawa. Po kilku warkach doszedłem do wniosku, że strasznie długo trwa wysładzanie. Może mój filtr z oplotu ma za małą średnice. Czy mogę użyć czegoś takiego jak: 6. Bazooka Screen Chciałem tego użyć i do filtracji po zacieraniu i do filtracji chmielin. Nada się? W linku podanym pisze, że można i do tego i do tego stosować. Używa ktoś do obydwóch rzeczy? Edytowane 13 Lipca 2015 przez lorak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 13 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 (edytowane) Myślę, że Bazzoka Screen to słaby pomysł. Z tego co pamiętam to ten gadżet jest wykonany z siatki stalowej - jeżeli ma tak cienkie oczko, to pod naporem mokrego młóta (przy standardowej warce +/- 8kg - a do tego dochodzi Ci jeszcze nacisk wody, którą wysładzasz) po prostu się zgniecie i będzie kupa. Zupełnie niepotrzebnie kombinujesz - nie wiem co chcesz osiągnąć. 3/4 domowych piwowarów filtruje sraczwężykiem, większość nie ma tego typu problemów. Polecam kupić porządny, gruby wężyk kibelkowy długości co najmniej 75cm, solidnie wyciachać ze środka gumę, wpuścić w oplot drut miedziany, który wszystko usztywni i cieszyć się sprzętem zapewniającym bezproblemowe wysładzanie za jakieś 20-30zł. Inna sprawa jest taka, że może robisz coś źle podczas wysładzania i filtracja Ci się zwyczajnie przytyka? Wpadnij kiedyś do CraftBeer Pub w Kielcach na spotkanie Świętokrzyskiego Oddziału Terenowego PSPD (szukaj na Facebook'u, ewentualnie grupa Piwne Kielce) - z chęcią wymienimy doświadczenia Edytowane 13 Lipca 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 13 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 "These are notorious for clogging with hop pellets, so if you use one, make sure you use whole leaf hops." Czyli do chmielenia tylko szyszki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lorak Opublikowano 13 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 (edytowane) Dzięki za namiary. Dałem sobie spokój z Bazzoka Screen. Na razie zostawię to co mam, a później postaram się zrobić z rurki miedzianej. W tym miesiącu chciałbym zrobić jakimś tanim kosztem mieszanie. Silnik to nie problem, kolega ma mi załatwić od tylnej wycieraczki. Rdzeń mam, ponieważ użyję tego ze środka KEGa, tylko te łopatki. Trzeba robić prowadnik dla wirnika na dole KEGa? Edytowane 13 Lipca 2015 przez lorak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się