Skocz do zawartości

Sprzęt dla początkującego


lorak

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

bezpieczniej zebrać gęstwę niż od razu wlewać do "brudnego" wiadra nową brzeczkę.

a i owszem, ale nie dlatego, że wiadro jest "brudne" (bo przecież "czyste" piwo żeśmy z niego zlali ;) ), ale dlatego, że:

- drożdży jest tam z reguły za dużo,

- są tam też inne pozostałości, a nie tylko drożdże.

 

IMO, nie jest konieczne przemywanie wtedy zebranej gęstwy,

 

ale ja się nie znam, ja tylko lubię dobre piwo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam kolejne pytanie.

Jakie mieszadło najlepiej użyć do mieszania brzeczki?

Czy to mieszadło wystarczy?

 

Takie coś oczywiście tylko na kilka pierwszych warek.

Później przesiadka na śmigło i silniczek od wycieraczki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam kolejne pytanie.

Jakie mieszadło najlepiej użyć do mieszania brzeczki?

Czy to mieszadło wystarczy?

 

Takie coś oczywiście tylko na kilka pierwszych warek.

Później przesiadka na śmigło i silniczek od wycieraczki.

 

Na jakim etapie chcesz mieszać brzeczkę? Jeżeli chodzi Ci o zacier to wystarczy coś takiego http://tiny.pl/ghdqj:) Mieszadło do zaprawy + wiertarka to ewentualnie do napowietrzania brzeczki przed zadaniem drożdży.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Takie mieszadło już posiadam.

Chodzi mi o mieszanie w 3 etapach:

1. Podczas zacierania (nie nadaje się takie mieszadło? wg. idealnie, na lewych wolnych obrotach będzie wyrzucać zacier w górę, żeby nie przypalić)

2. Podczas studzenia (w środku chłodnicy)

3. Podczas napowietrzania

 

Wystarczy na początek ta plastikowa?

Mam KEG 50L i chłodnicę z tego.

Edytowane przez lorak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie nadaje się takie mieszadło?

ono chyba jest ocynkowane, a to piwu na dłuższą metę i większych ilościach chyba nie służy :(

 

ale ja się nie znam, ja tylko lubię dobre piwo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Kolejna sprawa.

Po kilku warkach doszedłem do wniosku, że strasznie długo trwa wysładzanie.

Może mój filtr z oplotu ma za małą średnice.

 

Czy mogę użyć czegoś takiego jak:

6. Bazooka Screen

Chciałem tego użyć i do filtracji po zacieraniu i do filtracji chmielin. Nada się?

W linku podanym pisze, że można i do tego i do tego stosować. Używa ktoś do obydwóch rzeczy?

Edytowane przez lorak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że Bazzoka Screen to słaby pomysł. Z tego co pamiętam to ten gadżet jest wykonany z siatki stalowej - jeżeli ma tak cienkie oczko, to pod naporem mokrego młóta (przy standardowej warce +/- 8kg - a do tego dochodzi Ci jeszcze nacisk wody, którą wysładzasz) po prostu się zgniecie i będzie kupa.

 

Zupełnie niepotrzebnie kombinujesz - nie wiem co chcesz osiągnąć. 3/4 domowych piwowarów filtruje sraczwężykiem, większość nie ma tego typu problemów. Polecam kupić porządny, gruby wężyk kibelkowy długości co najmniej 75cm, solidnie wyciachać ze środka gumę, wpuścić w oplot drut miedziany, który wszystko usztywni i cieszyć się sprzętem zapewniającym bezproblemowe wysładzanie za jakieś 20-30zł.

 

Inna sprawa jest taka, że może robisz coś źle podczas wysładzania i filtracja Ci się zwyczajnie przytyka?

Wpadnij kiedyś do CraftBeer Pub w Kielcach na spotkanie Świętokrzyskiego Oddziału Terenowego PSPD (szukaj na Facebook'u, ewentualnie grupa Piwne Kielce) - z chęcią wymienimy doświadczenia :)

Edytowane przez ThoriN
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za namiary.

Dałem sobie spokój z Bazzoka Screen.

Na razie zostawię to co mam, a później postaram się zrobić z rurki miedzianej.

 

W tym miesiącu chciałbym zrobić jakimś tanim kosztem mieszanie.

Silnik to nie problem, kolega ma mi załatwić od tylnej wycieraczki.

Rdzeń mam, ponieważ użyję tego ze środka KEGa, tylko te łopatki.

Trzeba robić prowadnik dla wirnika na dole KEGa?

Edytowane przez lorak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.