ASadam Opublikowano 24 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 Niestety nie jestem w stanie odpowiedzieć bo nie wiem. musiałbym zmierzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peredzyn Opublikowano 24 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 Ok. To napisz jak będziesz miał możliwość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peredzyn Opublikowano 24 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 Pod jakim kątem ustawione masz łopaty w stosunku do dna. 45° ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 24 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 28 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 Przepraszam, że tak późno ale dopiero teraz mogłem zmierzyć. Odległość między łopatami to 11,5cm. (między środkami łopat) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 29 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 (edytowane) Napisałem co prawda oddzielny post ale fotki hop stoppera do mojej warzelni wrzucę i tutaj. Edytowane 29 Marca 2016 przez ASadam Undeath 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
growys Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Gdzie takie siateczki można dostać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 31 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Np. tutaj: https://siatkifiltracyjne.com.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuki33 Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Jaka jest średnica oczek w tej siatce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2016 300 mikronów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michwo1 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Witaj Czy możesz podać wymiary hop stoppera, jakie jest fi rurki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Jak pamiętam to 16mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erwin1991 Opublikowano 4 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 Jakiś czas temu zbudowaliśmy z kumplami kadź zacierno-warzelną 50 L. Mamy zamontowane dwie grzałki 1750 W każda i mieszadło zasilane silnikiem od wycieraczek. Wszystkim steruje Pamel PRM+. Problem jest z parowaniem zacieru, a później brzeczki. Sprawa jest na tyle poważna, że boimy się o kondycję sufitu w pomieszczeniu, który służy nam za warzelnię. Macie jakieś doświadczenia z tym związane i pomysły na rozwiązanie problemu? Dodam, że zainwestowaliśmy już w specjalną pokrywę z rurą spiro odprowadzającą parę na zewnątrz, ale jeszcze jej nie testowaliśmy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 4 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 (edytowane) używam dokładnie taki sam zestaw i jakoś nie mam problemów z parą. sterownik na czas zacierania ustawiony na: PID 30, moc maks 95%, obroty mieszadła minimum. podczas warzenia leci na manualu najpierw na 95% mocy, a jak się zagotuje to ustawiam 75% mocy i temp 102st. wtedy nie przekracza 101 st czyli grzałka cały czas pracuje a moc na poziomie 75% wystarcza na efektywne gotowanie. całość pod kuchennym okapem z wyciągiem, w chacie pachnie parowanymi ziemniakami ale o sufit się nie martwię. korekta czujnika temp na -3,5, ustawiona z termometrem tfa Edytowane 4 Maja 2016 przez nike21 Piotr Rosiak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 4 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 Jak masz okap z wyciągiem to ok. U mnie paruje jak cholera. Przed sezonem też będę montował okap z wyciągiem na zewnątrz bo w zimie kapie z sufitu, a jak dwie warki szły jedna po drugiej to i po ścianach ciekło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 4 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 kurcze, jestem pewien że bez tego wyciągu nic by mi z sufitu nie kapało. wyciągiem redukuję tylko zapach w pozostałej części mieszkania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 4 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 (edytowane) jestem pewien że bez tego wyciągu nic by mi z sufitu nie kapało. wyciągiem redukuję tylko zapach w pozostałej części mieszkania. Tylko tak Ci się wydaje Wystarczy, że będzie wentylacja grawitacyjna, to już dużo. Jeśli z warki odparuje 5-7l wody to gdzie ona się podzieje? Jak masz zimny garaż bez wywiewu to para się skrapla i musi kapać. Praw fizyki Pan nie oszukasz... Edytowane 4 Maja 2016 przez ASadam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 5 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2016 (edytowane) Kolejny etap budowy za mną. W końcu zmajstrowałem kadź do grzania wody do wysładzania. Będzie jeszcze modyfikowana, bo nie miałem zaworu trójdrożnego. Zamówiony u Chińczyków, czekam na dostawę. Zawór potrzebny jest żeby nie stać z garnkiem i nie zawracać pierwszych litrów brzeczki. Teraz używam dwóch oddzielnych zaworów. Do tego skonstruowałem gruszkę do wysładzania. Działa nadspodziewanie dobrze i jestem bardzo zadowolony. Można jej również używać do mycia sprzętu zadając większe ciśnienie. Zrobiłem nawet dwie sztuki różnej wielkości ale obie działają jednakowo dobrze O okapie i wyciągu pary napiszę innym razem, bo konstrukcja okazała się nie do końca udana. Edytowane 5 Czerwca 2016 przez ASadam peredzyn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 6 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 (edytowane) Najwyższa temperatura jest u góry w kadzi także sonda nie może być na dnie, sondka w rurkę i zdecydowanie pasta lub cokolwiek, mając swoją puszczoną zaplombowaną rurką miedzianą kilku stopniowe wahania się zdarzały cały czas, czasem patrzyłem na kadź coś paruje za bardzo, kontrola analogiem i szok Chciałem dopytać o zacytowane zagadnienie. Mam sondę, która ma średnicę 6mm, rurka miedziana ma wewnętrzną średnicę 8mm, grubość ścianki 1mm. Czy pasta jest niezbędna? Wiem, że można to sprawdzić sobie samemu, ale chwilowo nie mam dostępu do sondy. Poza tym sondę po zacieraniu planuję wykorzystać do kontroli temperatury fermentacji więc po jej wyciągnięciu z rurki część pasty pójdzie na straty, więc praktycznie co warkę musiałbym kupować nową pastę... Może jest jakiś inny, tańszy jej odpowiednik? Edit: Poszukałem trochę po intenetach pod hasłem "silikonowa pasta termoprzewodząca". Kilka złotych za 100g. Jeśli takie coś się nada to w zasadzie problem z częstym uzupełnianiem pasty znika... Edytowane 6 Czerwca 2016 przez rkkr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 Z tego co ktoś mi kiedyś mówił, to gruba warstwa pasty termoprzewodzącej nie jest dobra, i działa jak izolator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 6 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 tego co ktoś mi kiedyś mówił, to gruba warstwa pasty termoprzewodzącej nie jest dobra, i działa jak izolator. albo źle zrozumiałeś, albo źle mówił Sma pasta termoprzewodząca jako taka jest wskazana, a w większej ilości (niż konieczna) może co najwyżej zwiększyć bezwładność czujnika ze względu na zwiększeni pojemności cieplnej całego układu. Jeśli pasta przewodzi ciepło to nie może być jego izolatorem. Oczywiście mowa o rozsądnych ilościach, a nie wkładaniu czujnika do 1kg pasty bo w takim okładzie wszystko będzie dla czujnika skutecznym izolatorem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 6 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 W teorii wokół czujnika byłoby po 1mm pasty. W praktyce pewnie część czujnika będzie dotykała rurki,gdzie indziej będzie 2mm pasty a jeszcze w innym miejscu będzie wartość pośrednia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 6 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 Odpuść sobie ta pastę(problem z brudzeniem), lepszym rozwiązaniem będzie spasowanie średnic aby zniwelować luz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
growys Opublikowano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Czujniki możesz na rj45 podpiąć na przykład albo jack (jesli to 1wire; odradzam złote za złotówe ), czujnik sam w sobie jest bardzo tani i jak włożysz raz na paście nie musisz wyciągać bo nie jest łatwe zaaplikować pastę powiedzmy 5cm wgłąb rurki, ale i tak zdecydowanie najlepszym moim fermentacyjnym okiem jest kilka czujników tego typu: http://pl.aliexpress.com/item/Digital-LCD-Probe-Fridge-Freezer-Thermometer-Thermograph-for-Refrigerator-50-110-Degree/32495028621.html- bezbłędne rozwiązanie a 20pln masz 4 sztuki (jeden był zepsuty) i żadnego zasilania nie trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 7 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2016 Dziękuję za cenne wskazówki. Póki co mam takie czujniki jakie mam i postaram się przetestować różne opcje (z pastą i bez pasty). Zobaczę wtedy jakie są odchyłki wskazań w stosunku do termometru analogowego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się