Skocz do zawartości

Foreign extra stout - pierwsza własna receptura


Kubas

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem,

mamy za sobą z kolegą już kilka warek, zawsze jednak warzyliśmy z zestawów. Tym razem postanowiliśmy sami ułożyć recepturę, co powiecie na coś takiego:

zasyp na 20l piwa:
3 kg pale ale
2 kg pilzneński
0,4 caraaroma
0,2 carahell
0,1 carafa typ I
0,2 jęczmień palony
0,4 płatki owsiane błyskawiczne

 

chmiel: EKG, być może Marynka

drożdże - Safale S-04

jęczmienia palonego chcieliśmy użyć w siateczce- zagotować w części wody i wyjąć przed wsypaniem reszty

zacieranie:

45st - 10 minut

62 stopnie - 30 minut

68 stopni - 30 minut (do negatywnej póby jodowej)

chmielenie:

70g EKG - 60 minut, zastanawiamy się czy części nie zastąpić Marynką

15g EKG - 30 minut

15g EKG - 10 minut

30g EKG na cichą 

 

Co myślicie o tym?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podział wziął się stąd, że jest nas dwóch i nie mogliśmy się zdecydować który będzie naszą bazą.

pomysł, żeby zacierać w 45 wzięliśmy stąd (http://www.piwo.org/topic/11973-platki-jeczmienne-owsiane-itp-w-jakim-celu-i-jak-stosowac/page-2) "Wszystkie płatki utrudniają w wysładzaniu. Przerwa beta-glukainowa, ok 20 min w ok. 45°C, pomoże ci w wysładzaniu z płatkami, ale też zmniejszy pozytywny wpływ tych płatków na pianę"

 

Czemu chmiel tylko na goryczkę? Poprzednio chmieliliśmy dry stouta na zimno i dało to dobre efekty.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

płatki są błyskawiczne, ale czy to zmienia fakt ich wpływu na wysładzanie? Fakt, że nie używamy ich dużo, moze rzeczywiście dać sobie spokój z tą przerwą

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wracając do tematu podziału słodu na pale ale i pilzneński - zauważyłem, że zwykle się używa jednego lub drugiego, czy wynika to z jakichś negatywnych skutków ich łączenia czy po prostu jest to niepotrzebna kombinacja?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pale ale jest ciemniejszy co się przekłada na jego słodycz

daje większą pełnię w gotowym piwie aczkolwiek wielu stosuje je zamiennie w zależności od tego co się ma pod ręką

w Twojej recepturze taki podział nie ma znaczenia ze względu na to, że carahell i inne cara dodadzą pełni a i tak wszystko przykryje carafa i palony

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moim skromnym zdaniem wypadałoby zwiększyć udział słodów palonych w zasypie do ok. 10% kosztem słodów bazowych (w proporcji 1:1 jęczmień palony-carafa) wobec obecnych niecałych 5%. Dodatkowo wrzuciłbym je razem z innymi na początek zacierania. To ma być w końcu stout i to w wersji mocniejszej, a nie ciemny lager.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moim skromnym zdaniem wypadałoby zwiększyć udział słodów palonych w zasypie do ok. 10% kosztem słodów bazowych (w proporcji 1:1 jęczmień palony-carafa) wobec obecnych niecałych 5%. Dodatkowo wrzuciłbym je razem z innymi na początek zacierania. To ma być w końcu stout i to w wersji mocniejszej, a nie ciemny lager.

 

Racja, racja. Te 10% przez kolegę sugerowane, nie będzie wcale przesadzone!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uwarzyliśmy piwo w zeszłą niedzielę, fermentacja już się uspokaja

Dokonaliśmy takich modyfikacji - wszystkie słody trafiły odrazu do gara, odpuściliśmy sobie przerwę w 45. Siateczka z jęczmieniem palonym została dodana w czasie trwania przerwy w 68 oraz do wody, której używaliśmy do wysładzania

chmiel wrzuciliśmy na początku - 70g EKG (70 min) i 30g na 25 min

ekstrakt wyszedł 16,5

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.