Kubas Opublikowano 15 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 Czołem, mamy za sobą z kolegą już kilka warek, zawsze jednak warzyliśmy z zestawów. Tym razem postanowiliśmy sami ułożyć recepturę, co powiecie na coś takiego: zasyp na 20l piwa:3 kg pale ale2 kg pilzneński0,4 caraaroma0,2 carahell0,1 carafa typ I0,2 jęczmień palony0,4 płatki owsiane błyskawiczne chmiel: EKG, być może Marynka drożdże - Safale S-04 jęczmienia palonego chcieliśmy użyć w siateczce- zagotować w części wody i wyjąć przed wsypaniem reszty zacieranie: 45st - 10 minut 62 stopnie - 30 minut 68 stopni - 30 minut (do negatywnej póby jodowej) chmielenie: 70g EKG - 60 minut, zastanawiamy się czy części nie zastąpić Marynką 15g EKG - 30 minut 15g EKG - 10 minut 30g EKG na cichą Co myślicie o tym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 15 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 Chmiel tylko na goryczkę dajcie. Po co taki podział jakiś 3kg pale ale i 2kg pilzneńskiego? 10 min w 45st też nie potrzebne, słody palone wsypcie na ostatnie kilka minut zacierania jak nie chcecie paloności zbyt intensywnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubas Opublikowano 15 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 Podział wziął się stąd, że jest nas dwóch i nie mogliśmy się zdecydować który będzie naszą bazą. pomysł, żeby zacierać w 45 wzięliśmy stąd (http://www.piwo.org/topic/11973-platki-jeczmienne-owsiane-itp-w-jakim-celu-i-jak-stosowac/page-2) "Wszystkie płatki utrudniają w wysładzaniu. Przerwa beta-glukainowa, ok 20 min w ok. 45°C, pomoże ci w wysładzaniu z płatkami, ale też zmniejszy pozytywny wpływ tych płatków na pianę" Czemu chmiel tylko na goryczkę? Poprzednio chmieliliśmy dry stouta na zimno i dało to dobre efekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 15 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 To może lepiej te płatki skleikować, albo kupić błyskawiczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 15 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 Przy takiej ilości płatków nie powinno być problemu z wysładzaniem. W stoucie aromaty palone odgrywają pierwszoplanową rolę, aromaty chmielowe powinny być niskie lub całkiem nie występować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubas Opublikowano 15 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 płatki są błyskawiczne, ale czy to zmienia fakt ich wpływu na wysładzanie? Fakt, że nie używamy ich dużo, moze rzeczywiście dać sobie spokój z tą przerwą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 15 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 Taka ilość płatków nie będzie miała na to najmniejszego wpływu. Zdecydowanie odpuśćcie sobie tę przerwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubas Opublikowano 15 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 Wracając do tematu podziału słodu na pale ale i pilzneński - zauważyłem, że zwykle się używa jednego lub drugiego, czy wynika to z jakichś negatywnych skutków ich łączenia czy po prostu jest to niepotrzebna kombinacja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 15 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 pale ale jest ciemniejszy co się przekłada na jego słodycz daje większą pełnię w gotowym piwie aczkolwiek wielu stosuje je zamiennie w zależności od tego co się ma pod ręką w Twojej recepturze taki podział nie ma znaczenia ze względu na to, że carahell i inne cara dodadzą pełni a i tak wszystko przykryje carafa i palony Kubas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubas Opublikowano 15 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 Dzięki! Podejrzewam, że teraz zostawimy te 2 bo już je mamy, a następnym razem spróbujemy z jednym rodzajem, raczej pale ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daft Opublikowano 20 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 Moim skromnym zdaniem wypadałoby zwiększyć udział słodów palonych w zasypie do ok. 10% kosztem słodów bazowych (w proporcji 1:1 jęczmień palony-carafa) wobec obecnych niecałych 5%. Dodatkowo wrzuciłbym je razem z innymi na początek zacierania. To ma być w końcu stout i to w wersji mocniejszej, a nie ciemny lager. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 21 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 Moim skromnym zdaniem wypadałoby zwiększyć udział słodów palonych w zasypie do ok. 10% kosztem słodów bazowych (w proporcji 1:1 jęczmień palony-carafa) wobec obecnych niecałych 5%. Dodatkowo wrzuciłbym je razem z innymi na początek zacierania. To ma być w końcu stout i to w wersji mocniejszej, a nie ciemny lager. Racja, racja. Te 10% przez kolegę sugerowane, nie będzie wcale przesadzone! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 Strasznie to skomplikowane. Moja propozycja na 20 litrów: pół kilo barwiącego, pół kilo bursztynowego (amber), reszta pale. Za pół roku będzie dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubas Opublikowano 22 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 Uwarzyliśmy piwo w zeszłą niedzielę, fermentacja już się uspokaja Dokonaliśmy takich modyfikacji - wszystkie słody trafiły odrazu do gara, odpuściliśmy sobie przerwę w 45. Siateczka z jęczmieniem palonym została dodana w czasie trwania przerwy w 68 oraz do wody, której używaliśmy do wysładzania chmiel wrzuciliśmy na początku - 70g EKG (70 min) i 30g na 25 min ekstrakt wyszedł 16,5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się