Drapichrust Posted May 25, 2015 Share Posted May 25, 2015 Witam, ostatnio piłem piwo z Biedronki Cechowe Stout. Przyznam, jest to pierwszy stout jakiego miałem okazję spróbować. Smakował mi na tyle iż postanowiłem uwarzyć kolejną (drugą) warkę opartą na tym piwie. Może mi ktoś podsunąć przepis na podobne? Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radek Posted May 25, 2015 Share Posted May 25, 2015 Tak zasadniczo to nie jest stout. Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted May 25, 2015 Share Posted May 25, 2015 Tak jak wyżej, to piwo fermentowane było drożdżami dolnej fermentacji. A receptur na stouty masz pełno w dziale z recepturami rzecz jasna. Miałem okazję pić to piwo i na pewno nie podchodzi to po dry stout, raczej szukaj receptur na sweet stout. I oczywiście wykorzystaj odpowiednie drożdże, będzie znacznie lepsze niż ten twór z biedronki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted May 25, 2015 Share Posted May 25, 2015 (edited) Ano dobrym kierunkiem będzie sweet stout i do tego dodatek lukrecji, bo jej aromat jest w Cechowym. Chociaż ten bierdonkowy to mało stoutowy, to może bardziej jakiś robust porter? Edited May 25, 2015 by camilos Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted May 25, 2015 Share Posted May 25, 2015 (edited) Witam, ostatnio piłem piwo z Biedronki Cechowe Stout. Przyznam, jest to pierwszy stout jakiego miałem okazję spróbować. Smakował mi na tyle iż postanowiłem uwarzyć kolejną (drugą) warkę opartą na tym piwie. Może mi ktoś podsunąć przepis na podobne? Pozdrawiam! Długa droga przed Tobą http://www.wiki.piwo.org/Stout_Opalenicki,_Andrzej_Smyk_%28anteks%29 Edited May 25, 2015 by anteks Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted May 25, 2015 Share Posted May 25, 2015 Witam, ostatnio piłem piwo z Biedronki Cechowe Stout. Przyznam, jest to pierwszy stout jakiego miałem okazję spróbować. Zapomnij o tym doświadczeniu. To co piłeś, nie jest ani trochę stoutem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dario Posted May 25, 2015 Share Posted May 25, 2015 Weź może najpierw wypij parę dobrych, prawdziwych stoutów bo cechowe to żaden stout. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drapichrust Posted May 25, 2015 Author Share Posted May 25, 2015 Weź może najpierw wypij parę dobrych, prawdziwych stoutów bo cechowe to żaden stout.Chyba tak zrobię ;-) Tyle że u mnie w mieście mam słaby dostęp do takich piw. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrickll Posted May 25, 2015 Share Posted May 25, 2015 Najłatwiej chyba Guiness draught (taki w czarnej puszce) dostać w supermarketach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted May 25, 2015 Share Posted May 25, 2015 Te wszystkie w Polsce są dostępne. Proponuję, zanim któryś zaczniesz pić, poczytaj o sposobie picia stouta. Temperatura, szkło, sposób nalewania, to wszystko jest bardzo ważne. Bez spełnienia tych warunków nie tylko może Ci nie smakować, ale nigdy nie poznasz zalet prawdziwego stouta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drapichrust Posted May 25, 2015 Author Share Posted May 25, 2015 Tak, tego w puszce piłem i mi nie smakował. I to bardzo. Mógłbym ująć nie moja bajka. Ale może tak jak piszesz źle go piłem. Bo z puchy. Poczytam, spróbuję wtedy. A narazie skupie się na jaśniejszych piwach. Te mi smakują, bez wyjatku:-) To może pomysł na drugą warkę z średnia goryczka ale z dużym aromatem chmielowym. Coś podobnego do IPA tyle ze trochę mniej goryczy. Na pierwszym miejscu chciałbym czuć smak i zapach chmielu. Mam nadzieje, ze wypowiedzi laika nie drażnią nikogo;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted May 25, 2015 Share Posted May 25, 2015 (A)IPA z mniejszą goryczką to pewnie wyjdzie APA Ewentualnie możesz zrobić IPA bardziej na słodko, celować w dolny zakres IBU wtedy goryczka będzie słabiej odczuwalna. Jak byś nie robił to sypnij sporo towaru na whirpool i cichą. No i fermentacja czymś neutralnym w dolnym zakresie temperatur żeby nie utrudniać roboty chmielowi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dario Posted May 25, 2015 Share Posted May 25, 2015 A może na początek kup jakiś gotowy zestaw ze sklepu piwowarskiego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now