Jump to content

Prośba o przepis - Cechowe Stout


Recommended Posts

Witam,

ostatnio piłem piwo z Biedronki Cechowe Stout. Przyznam, jest to pierwszy stout jakiego miałem okazję spróbować. Smakował mi na tyle iż postanowiłem uwarzyć kolejną (drugą) warkę opartą na tym piwie. 

Może mi ktoś podsunąć przepis na podobne?

 

Pozdrawiam!

 

Link to comment
Share on other sites

Tak jak wyżej, to piwo fermentowane było drożdżami dolnej fermentacji. A receptur na stouty masz pełno w dziale z recepturami rzecz jasna. Miałem okazję pić to piwo i na pewno nie podchodzi to po dry stout, raczej szukaj receptur na sweet stout. I oczywiście wykorzystaj odpowiednie drożdże, będzie znacznie lepsze niż ten twór z biedronki.

Link to comment
Share on other sites

Ano dobrym kierunkiem będzie sweet stout i do tego dodatek lukrecji, bo jej aromat jest w Cechowym.

 

Chociaż ten bierdonkowy to mało stoutowy, to może bardziej jakiś robust porter?

Edited by camilos
Link to comment
Share on other sites

Witam,

ostatnio piłem piwo z Biedronki Cechowe Stout. Przyznam, jest to pierwszy stout jakiego miałem okazję spróbować. Smakował mi na tyle iż postanowiłem uwarzyć kolejną (drugą) warkę opartą na tym piwie. 

Może mi ktoś podsunąć przepis na podobne?

 

Pozdrawiam!

Długa droga przed Tobą ;)

http://www.wiki.piwo.org/Stout_Opalenicki,_Andrzej_Smyk_%28anteks%29

Edited by anteks
Link to comment
Share on other sites

 

 

Witam, ostatnio piłem piwo z Biedronki Cechowe Stout. Przyznam, jest to pierwszy stout jakiego miałem okazję spróbować.

Zapomnij o tym doświadczeniu. To co piłeś, nie jest ani trochę stoutem. 

Link to comment
Share on other sites

post-2947-0-81964700-1432575007_thumb.jpg

Te wszystkie w Polsce są dostępne. Proponuję, zanim któryś zaczniesz pić, poczytaj o sposobie picia stouta. Temperatura, szkło, sposób nalewania, to wszystko jest bardzo ważne. Bez spełnienia tych warunków nie tylko może Ci nie smakować, ale nigdy nie poznasz zalet prawdziwego stouta.

Link to comment
Share on other sites

Tak, tego w puszce piłem i mi nie smakował. I to bardzo. Mógłbym ująć nie moja bajka. Ale może tak jak piszesz źle go piłem. Bo z puchy. Poczytam, spróbuję wtedy. A narazie skupie się na jaśniejszych piwach. Te mi smakują, bez wyjatku:-)

To może pomysł na drugą warkę z średnia goryczka ale z dużym aromatem chmielowym. Coś podobnego do IPA tyle ze trochę mniej goryczy. Na pierwszym miejscu chciałbym czuć smak i zapach chmielu.

Mam nadzieje, ze wypowiedzi laika nie drażnią nikogo;-)

Link to comment
Share on other sites

(A)IPA z mniejszą goryczką to pewnie wyjdzie APA :) Ewentualnie możesz zrobić IPA bardziej na słodko, celować w dolny zakres IBU wtedy goryczka będzie słabiej odczuwalna. Jak byś nie robił to sypnij sporo towaru na whirpool i cichą. No i fermentacja czymś neutralnym w dolnym zakresie temperatur żeby nie utrudniać roboty chmielowi.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.