Jump to content

Prośba o przepis - Cechowe Stout

Recommended Posts

Witam,

ostatnio piłem piwo z Biedronki Cechowe Stout. Przyznam, jest to pierwszy stout jakiego miałem okazję spróbować. Smakował mi na tyle iż postanowiłem uwarzyć kolejną (drugą) warkę opartą na tym piwie. 

Może mi ktoś podsunąć przepis na podobne?

Pozdrawiam!

Tak jak wyżej, to piwo fermentowane było drożdżami dolnej fermentacji. A receptur na stouty masz pełno w dziale z recepturami rzecz jasna. Miałem okazję pić to piwo i na pewno nie podchodzi to po dry stout, raczej szukaj receptur na sweet stout. I oczywiście wykorzystaj odpowiednie drożdże, będzie znacznie lepsze niż ten twór z biedronki.

Ano dobrym kierunkiem będzie sweet stout i do tego dodatek lukrecji, bo jej aromat jest w Cechowym.

Chociaż ten bierdonkowy to mało stoutowy, to może bardziej jakiś robust porter?

Edited by camilos

Witam,

ostatnio piłem piwo z Biedronki Cechowe Stout. Przyznam, jest to pierwszy stout jakiego miałem okazję spróbować. Smakował mi na tyle iż postanowiłem uwarzyć kolejną (drugą) warkę opartą na tym piwie. 

Może mi ktoś podsunąć przepis na podobne?

Pozdrawiam!

Długa droga przed Tobą ;)

http://www.wiki.piwo.org/Stout_Opalenicki,_Andrzej_Smyk_%28anteks%29

Edited by anteks

Witam, ostatnio piłem piwo z Biedronki Cechowe Stout. Przyznam, jest to pierwszy stout jakiego miałem okazję spróbować.

Zapomnij o tym doświadczeniu. To co piłeś, nie jest ani trochę stoutem. 

post-2947-0-81964700-1432575007_thumb.jpg

Te wszystkie w Polsce są dostępne. Proponuję, zanim któryś zaczniesz pić, poczytaj o sposobie picia stouta. Temperatura, szkło, sposób nalewania, to wszystko jest bardzo ważne. Bez spełnienia tych warunków nie tylko może Ci nie smakować, ale nigdy nie poznasz zalet prawdziwego stouta.

Tak, tego w puszce piłem i mi nie smakował. I to bardzo. Mógłbym ująć nie moja bajka. Ale może tak jak piszesz źle go piłem. Bo z puchy. Poczytam, spróbuję wtedy. A narazie skupie się na jaśniejszych piwach. Te mi smakują, bez wyjatku:-)

To może pomysł na drugą warkę z średnia goryczka ale z dużym aromatem chmielowym. Coś podobnego do IPA tyle ze trochę mniej goryczy. Na pierwszym miejscu chciałbym czuć smak i zapach chmielu.

Mam nadzieje, ze wypowiedzi laika nie drażnią nikogo;-)

(A)IPA z mniejszą goryczką to pewnie wyjdzie APA :) Ewentualnie możesz zrobić IPA bardziej na słodko, celować w dolny zakres IBU wtedy goryczka będzie słabiej odczuwalna. Jak byś nie robił to sypnij sporo towaru na whirpool i cichą. No i fermentacja czymś neutralnym w dolnym zakresie temperatur żeby nie utrudniać roboty chmielowi.