Drapichrust Opublikowano 25 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 Witam, ostatnio piłem piwo z Biedronki Cechowe Stout. Przyznam, jest to pierwszy stout jakiego miałem okazję spróbować. Smakował mi na tyle iż postanowiłem uwarzyć kolejną (drugą) warkę opartą na tym piwie. Może mi ktoś podsunąć przepis na podobne? Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Opublikowano 25 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 Tak zasadniczo to nie jest stout. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 25 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 Tak jak wyżej, to piwo fermentowane było drożdżami dolnej fermentacji. A receptur na stouty masz pełno w dziale z recepturami rzecz jasna. Miałem okazję pić to piwo i na pewno nie podchodzi to po dry stout, raczej szukaj receptur na sweet stout. I oczywiście wykorzystaj odpowiednie drożdże, będzie znacznie lepsze niż ten twór z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 25 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 (edytowane) Ano dobrym kierunkiem będzie sweet stout i do tego dodatek lukrecji, bo jej aromat jest w Cechowym. Chociaż ten bierdonkowy to mało stoutowy, to może bardziej jakiś robust porter? Edytowane 25 Maja 2015 przez camilos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 (edytowane) Witam, ostatnio piłem piwo z Biedronki Cechowe Stout. Przyznam, jest to pierwszy stout jakiego miałem okazję spróbować. Smakował mi na tyle iż postanowiłem uwarzyć kolejną (drugą) warkę opartą na tym piwie. Może mi ktoś podsunąć przepis na podobne? Pozdrawiam! Długa droga przed Tobą http://www.wiki.piwo.org/Stout_Opalenicki,_Andrzej_Smyk_%28anteks%29 Edytowane 25 Maja 2015 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 25 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 Witam, ostatnio piłem piwo z Biedronki Cechowe Stout. Przyznam, jest to pierwszy stout jakiego miałem okazję spróbować. Zapomnij o tym doświadczeniu. To co piłeś, nie jest ani trochę stoutem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 25 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 Weź może najpierw wypij parę dobrych, prawdziwych stoutów bo cechowe to żaden stout. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 25 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 Weź może najpierw wypij parę dobrych, prawdziwych stoutów bo cechowe to żaden stout.Chyba tak zrobię ;-) Tyle że u mnie w mieście mam słaby dostęp do takich piw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 25 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 Najłatwiej chyba Guiness draught (taki w czarnej puszce) dostać w supermarketach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 25 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 Te wszystkie w Polsce są dostępne. Proponuję, zanim któryś zaczniesz pić, poczytaj o sposobie picia stouta. Temperatura, szkło, sposób nalewania, to wszystko jest bardzo ważne. Bez spełnienia tych warunków nie tylko może Ci nie smakować, ale nigdy nie poznasz zalet prawdziwego stouta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 25 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 Tak, tego w puszce piłem i mi nie smakował. I to bardzo. Mógłbym ująć nie moja bajka. Ale może tak jak piszesz źle go piłem. Bo z puchy. Poczytam, spróbuję wtedy. A narazie skupie się na jaśniejszych piwach. Te mi smakują, bez wyjatku:-) To może pomysł na drugą warkę z średnia goryczka ale z dużym aromatem chmielowym. Coś podobnego do IPA tyle ze trochę mniej goryczy. Na pierwszym miejscu chciałbym czuć smak i zapach chmielu. Mam nadzieje, ze wypowiedzi laika nie drażnią nikogo;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 25 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 (A)IPA z mniejszą goryczką to pewnie wyjdzie APA Ewentualnie możesz zrobić IPA bardziej na słodko, celować w dolny zakres IBU wtedy goryczka będzie słabiej odczuwalna. Jak byś nie robił to sypnij sporo towaru na whirpool i cichą. No i fermentacja czymś neutralnym w dolnym zakresie temperatur żeby nie utrudniać roboty chmielowi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 25 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 A może na początek kup jakiś gotowy zestaw ze sklepu piwowarskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się