ceemte Opublikowano 30 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 (edytowane) Ze względu na nieodpartą chęć warzenia ale i brak chłodnicy zanurzeniowej (moja stara gdzieś przepadła...), zaszyłem się w garażu i ze znalezionych tu i ówdzie szpargałów zmontowałem tanią, prostą i poręczną chłodniczkę. Nie zamierzam piać peanów na jej cześć ale w moim subiektywnym odczuciu jest wydajniejsza (a na pewno poręczniejsza) od typowej zanurzeniówki. Nie mówiąc już o kwestii kosztów. Ja zrobiłem ją sobie "za darmo" ale jakby podliczyć koszt materiałów to myślę, że zamknie się w 30zł. Może już gdzieś taki patent na forum się przewinął ale nawet jeśli, to tak dla odświeżenia pamięci. Komponenty: - rurka miedziana 8mm ok. 2 metry - kawał węża ogrodowego 1/2" - dwa króćce plastikowe 1/2" - dwie opaski ślimakowe + opcjonalnie utensylia do modłączenia źródłą wody. U mnie okazało się, żę po odkręceniu części kranu, która nie wiem jak się fachowo nazywa, ukazał się zwykły gwint 1/2" o standardowym skoku więc nakręciłem szybkozłączkę i pasuje jakby stąd była. Edytowane 31 Maja 2015 przez ceemte elroy, Kris Piero i jkx6 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciu11 Opublikowano 30 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 30°C na wyjściu to jednak trochę dużo, więcej zwojów by się przydało. W sumie to chłodnica przeciwbieżna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceemte Opublikowano 31 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 (edytowane) Owszem, ale można regulować przepływem wody. Ja tak ustawiłem, żeby nie marnować zbyt dużo. Przed zadaniem drożdży (czyli zakończenie chłodzenia) temperatura brzeczki wynosiła 25°C i do wychłodzenia 23l brzeczki zużyłem 31l wody z kranu (która poszła do recyklingu ). Nie lubię probukować zbędnych odpadów. A co do większej liczby zwojów to jak najbardziej jestem za! Niestety, tylko tyle rurki znalazłem w garażu P.S. temat zmieniony. Oczywiście, to chłodnica przeciwbieżna (inspiracją było bimbrownictwo). Po prostu jak pisałem pierwszego posta to ta nazwa mi wyleciała z głowy. Dzięki za przypomnienie! Edytowane 31 Maja 2015 przez ceemte elwiz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 1 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2015 Jak sobie radzisz z filtracją chmielin? Czy nie przecieka pod opaskami ślimakowymi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceemte Opublikowano 2 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 Jak sobie radzisz z filtracją chmielin? Czy nie przecieka pod opaskami ślimakowymi? 1. Chmieliny filtruję przez pieluchę i do chłodzenia już idzie czysta brzeczka: 2. Na rurkę miedzianą naciągnąłem przy końcach 2cm grubej igielitowej i dopiero na to wąż ogrodowy, więc po ściśnięciu jest szczelne. Jak coś, zawsze można przed złożeniem wysmarować silikonem. Tutaj jest cała foto-historia: http://ceemte.rajce.idnes.cz/Brewing_01#IMG_2127.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 2 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 Dzięki. Myślę o podobnej, lecz z trochę dłuższej rurki. Wydaje się poręczniejsza od standardowej chłodnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajclander Opublikowano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Fajne rozwiązanie. Ale jedno mnie zastanawia: jak utrzymać czystość wewnątrz tej rurki miedzianej? Po chłodzeniu zawsze coś zostaje, można przepłukać gorącą wodą i dobrze byłoby przedmuchać sprężonym powietrzem bo nie ma tam takiego spadku żeby resztki tej wody spłynęły. Przed użyciem też chyba dobrze by było to przepłukać przynajmniej wrzątkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Kasztan Opublikowano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Też niedługo będę taką konstruował, ale z 10 metrowej rurki. Na anglojęzycznych forach opisany sposób czyszczenia jest bardzo prosty. Po robocie przepłukać gorącą wodą. Przed użyciem wrzątek z kwaskiem cytrynowym, a później star san. Tzn. rozrabiasz sobie litr star sanu (do ponownego użycia) i po prostu przepuszczasz już przez czystą chłodnicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
8Pi Opublikowano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Ja też się przymierzam ale dlugość chłodnicy planowałem na 7-8m - miedziana rurka 1/2 cala. Jaka jest optymalna długość? Wiem, że jest to wypadkowa wielu zmiennych e przyjmijmy warunki idealne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajclander Opublikowano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2015 Też niedługo będę taką konstruował, ale z 10 metrowej rurki. Na anglojęzycznych forach opisany sposób czyszczenia jest bardzo prosty. Po robocie przepłukać gorącą wodą. Przed użyciem wrzątek z kwaskiem cytrynowym, a później star san. Tzn. rozrabiasz sobie litr star sanu (do ponownego użycia) i po prostu przepuszczasz już przez czystą chłodnicę. Wszystko rozumiem oprócz star san. Co to jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowdi Opublikowano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2015 Pierwszy link z google: http://www.homebrewing.pl/star-san-hb-five-star-wysokopieniacy-srodek-dezynfekcyjny-118ml-p-1028.html Popularny ostatnio środek do dezynfekcji, ponoć całkiem niezły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudys11 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2015 W celu sprecyzowania chłodnicę przeciwbieżną zasilamy chłodziwem w przeciwnym kierunku niż płynie brzeczka, czyli wąż z krany podłączamy przy końcu chłodnicy (to ten koniec z którego wypływa brzeczka) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 29 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2015 dokładnie, sama nazwa to wskazuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Kasztan Opublikowano 29 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2015 Potwierdzam. Star san jest niezły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
8Pi Opublikowano 29 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2015 Jest tylko pewna rzecz. Na sronie HB napisano aby nie używać tego środka do powierzchni z metali miękkich. Jeśli do powierzchni nie to do przedmiotów z metali miękkich tym bardziej. Jeśli więc w chłodnicy jest miedź to Star San odpada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Kasztan Opublikowano 29 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2015 Co ludzie to opinia. Generalnie Star San jako "kwas" potraktuje miedź odpowiednio, ale goście tak robią i nic się nie dzieje. Są też tacy co sugerują jodofor. Oxione chyba miedzi nic nie zrobi, więc jak chcesz być na 100% pewny to użyj tego. Ja tam mam zamiar użyć star sanu jak już skonstruuję swoją i dam znać czy wszystko jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymcio Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Hej. Swego czasu kupiłem taką chłodnice. Mam nieco więcej zwojów niż. Niestety nie mogę powiedzieć że jestem z niej zadowolony. Są z nią ciągle jakieś problemy. Sam fakt ze przed użyciem trzeba ja zdezynfekowac to dodatkowa czynność która nie jest ani wygodna ani łatwa. Z chłodnicy wychodzą 4 węże - niezły bałagan można narobić. .. podczas spuszczania brzeczki - chłodnice trzeba gdzieś położyć - kolejna czynność , kolejne ograniczenie miejsca a co za tym idzie niewygoda. Ale i tak najgorsze w tym wszystkim są problemy z zaciągnięciem brzeczki. Nawet jak to się uda to leci mi taki mały strumień ze chłodzenie ciągnie się bardzo długo, a kiedy brzeczki jest gęsta to bardzo często w ogóle nie chcę mi lecieć przez chłodnice. Sam nie wiem czy ja coś źle robie czy co ale drugi raz Wziąłbym zwykłą chłodnice. .. pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 8 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2015 ja z takiej póki co korzystam i nie mam problemu z "zaciąganiem". Leci samo grawitacyjnie z gara po odkreceniu zaworu. Może masz położone na równi z garem czy zbiornikiem? U mnie wszystko ladnie zlatuje co do ostatniej kropli Zrobione z 8m miedzianej rurki. Faktycznei jest problem z czyszczeniem oraz zajmuje troche miejsca i węży sporo. Dla siebie planuje zakup płytowego wymiennika ciepła, działa na podobnej zasadzie ale jest bardziej kompaktowe, tylko nie wiem czy się nie zapcha, ale sporo ludiz tutaj z tego korzysta. Z tym że też sa 4 węże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ironkamil Opublikowano 9 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 @Gwynbleidd, Powiedz mi ile zajmuje schłodzenie brzeczki? Właśnie zastanawiam się nad kupnem materiałów i nie wiem ile mb wężyka miedzianego zakupić, by zrobić odpowiednią chłodnicę. Rzeczone 8mb(na 20 litrową warkę) wystarcza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 9 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 Hej, tak u nas wystarcza, nie jest to moja prywatna chlodnica tylko wspolokatora. Nawet nie wiem czy tam rzeczywiscie nie ma 7mb rurki. Woda przeciwbierznie leci dosc zimna ale nie jest tez odkrecona jakos bardzo mocno wiec sobie delikatnie leci. Brzeczka na poczatku jest puszczona na full a pozniej dajemy troche mniejszy flow jak temperatura rosnie do okolo 28 przy wyjsciu i wtedy caly czas juz do konca leci okolo 21 stopni co nam wystarcza. Wydaje mi sie ze tez wplywa na to ma uzycie materialow, jaka rurka, grubosc i jaki waz ogrodowy oraz oczywiscie temp zimnej wody wodociagowej, u nas jest dosc niska zwlaszcza w zimie wiec zadnych problemow z chlodzeniem nie ma. Ja osobiscie chcialbym dla siebie wymiennik ale nie wiem dokladnie jak mam rozwiazac filtrowanie przed wymiennikiem zeby go nie zapchac, bo tutaj pod rurke podstawiam rajstope wyparzona i mi ladnie filtruje ale to juz po chlodzeniu. Aha i pierwszy litro okolo puszczam bez chlodzenia przez rurke zeby dodatkowo ja wyparzyc gdyby tam cos sie zostalo jeszcze, specjalnie jej nie dezynfekuje tylko piro to co z gara po myciu zostanie to puszczam przez rurke i goraca wode i tyle, nigdy nie bylo problemow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 9 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 Na osady to hop stoper, hop spider albo ponacinana rurka miedziana z nawiniętym druciakiem, taki jak tu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 9 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 hmm faktycznie ciekawe rozwiazanie, ale czy jest takie cos dostepne zeby zakupic lub ktos bylby w stanie dla mnie cos takeigo wykonac? Niestety samemu nie mam zadnej mozliwosci. Druga sprawa, to tylko osad goracy, a gdy w wymienniku temperatura brzeczki spada nie tworzy sie zimny osad? Nie zapcha to wymiennika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ironkamil Opublikowano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 A jak zamontować zwykły druciak kuchenny? Nowy oczywiście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 Hop stoper i hop spider wykona kol. lewatywa8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Kasztan Opublikowano 12 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2015 Ja nakładam mojego BIAB-a do chmielenia robiąc z niego hop spidera W zupełności daje radę. Co do wydajności chłodnicy to na oko jakieś 1.5L na minutę. Może nawet więcej tylko trzeba pamiętać, że jak gar na kuchence to fermentor na podłodze i wężyk prawie na dnie tego ostatniego. Wtedy jest dobre ssanie. Mi zależy na czasie i przeciwbieżna jest o wiele szybsza od zwykłej zanurzeniowej. Mi schłodzenie 21L zajmuje jakies 12-15 minut max. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się