Jump to content

American Wheat na drożdżach do hefeweizena


Recommended Posts

Jak w temacie.

Robię właśnie piwo pszeniczne, a w moim składzie surowców jest jeszcze mnóstwo amerykańskich chmieli do wykorzystania. Sporo cascade, challenger, trochę citry... Olśniło mnie, żeby zmienić trop i jednak uwarzyć american wheat, problem w tym, że mam do dyspozycji tylko drożdże do Weizena. (coobra wheat)
Co myślicie o takim eksperymencie? Słyszałem, że amerykańską pszenice się robi na neutralnych drożdżach, ale kusi mnie żeby spróbować...

 

Link to comment
Share on other sites

Widzę, że wszyscy są na "nie"
Ale może zaryzykuję i zrobię po połowie? Nachmielę jak normalnego weizena, zleję połowę do chłodzenia, a drugiej połowie dorzucę trochę więcej chmielu na goryczkę i aromat.
Jakieś sugestie? Bo jeśli to aż tak zły pomysł, to może szkoda połowy piwa....

Link to comment
Share on other sites

Pomyśl, żeby nachmielić amerykańskim chmielem, ale nie z amerykańską intensywnością.

Widełki goryczki dla weizenów to 7-15, dla am wheat 15-20, dla APA 30-45. Mi by się widziało 20-30 i głównie cascade (Pleasant, flowery, spicy, and citrusy. Can have a grapefruit flavor - za http://byo.com/resources/hops).

Ja pierwszego weizena chmieliłem nowozelandzką pacificą i nie narzekam - ale jak mówię, to był weizen chmielony inaczej niż klasycznie a nie am wheat. Etykietki chwilami są sprawą drugorzędną.

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

Pomyśl, żeby nachmielić amerykańskim chmielem, ale nie z amerykańską intensywnością.

Widełki goryczki dla weizenów to 7-15, dla am wheat 15-20, dla APA 30-45. Mi by się widziało 20-30 i głównie cascade (Pleasant, flowery, spicy, and citrusy. Can have a grapefruit flavor - za http://byo.com/resources/hops).

Ja pierwszego weizena chmieliłem nowozelandzką pacificą i nie narzekam - ale jak mówię, to był weizen chmielony inaczej niż klasycznie a nie am wheat. Etykietki chwilami są sprawą drugorzędną.

Zrobiłem tak jak radził kolega. Zmieniłem lekko recepturę chmielenia mojego klasycznego weizena

Marynka 7g 60 min

Cascade 10g 30 min

Lubelski 10g - 20 m

Centenial 7 g - 5 min

 

Zapomniałem sypnąć trochę chmielu do studzenia, w każdym razie póki co pachnie ciekawie, ale nie nachalnie. 

Goryczka też jest dość niska. 

Ciekawe były te drożdże, których użyłem. Fermentacja była iście burzliwa. Przez dwa dni wirowało w fermentorze i to tak naprawdę w zawrotnym tempie :D

Jeszcze takich drożdzy nie widziałem. Dziś zmierzyłem i w dwa dni blg spadło z 15 do 5 (celuję w trochę mocniejszego weizena)

Aromat lekko metaliczny mnie niepokoi, ale jestem dobrej myśli.

Link to comment
Share on other sites

 

Pomyśl, żeby nachmielić amerykańskim chmielem, ale nie z amerykańską intensywnością.

Widełki goryczki dla weizenów to 7-15, dla am wheat 15-20, dla APA 30-45. Mi by się widziało 20-30 i głównie cascade (Pleasant, flowery, spicy, and citrusy. Can have a grapefruit flavor - za http://byo.com/resources/hops).

Ja pierwszego weizena chmieliłem nowozelandzką pacificą i nie narzekam - ale jak mówię, to był weizen chmielony inaczej niż klasycznie a nie am wheat. Etykietki chwilami są sprawą drugorzędną.

Zrobiłem tak jak radził kolega. Zmieniłem lekko recepturę chmielenia mojego klasycznego weizena

Marynka 7g 60 min

Cascade 10g 30 min

Lubelski 10g - 20 m

Centenial 7 g - 5 min

 

Zapomniałem sypnąć trochę chmielu do studzenia, w każdym razie póki co pachnie ciekawie, ale nie nachalnie. 

Goryczka też jest dość niska. 

Ciekawe były te drożdże, których użyłem. Fermentacja była iście burzliwa. Przez dwa dni wirowało w fermentorze i to tak naprawdę w zawrotnym tempie :D

Jeszcze takich drożdzy nie widziałem. Dziś zmierzyłem i w dwa dni blg spadło z 15 do 5 (celuję w trochę mocniejszego weizena)

Aromat lekko metaliczny mnie niepokoi, ale jestem dobrej myśli.

 

Wydaje mi się, że w wypadku drożdży weizenowych, to w tym piwie nic amerykańskiego nie wyczujesz.

Sypiąc 20g Citry na FO i trochę mniej na 5 minut przed końcem gotowania tylko na początku wyczuwałem spod nut weizenowych "hamerykę", piwo różni się w profilu od wcześniej uwarzonego weizena, ale gdybym nie wiedział, że sypałem citrę to chyba bym nie zgadł, że sypnąłem amerykańców.

Na kolejny taki eksperyment sypnę kilkanaście g na FO i sypnę niewielką ilość na zimno.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.