Krisowski Posted June 6, 2015 Share Posted June 6, 2015 Jak w temacie.Robię właśnie piwo pszeniczne, a w moim składzie surowców jest jeszcze mnóstwo amerykańskich chmieli do wykorzystania. Sporo cascade, challenger, trochę citry... Olśniło mnie, żeby zmienić trop i jednak uwarzyć american wheat, problem w tym, że mam do dyspozycji tylko drożdże do Weizena. (coobra wheat)Co myślicie o takim eksperymencie? Słyszałem, że amerykańską pszenice się robi na neutralnych drożdżach, ale kusi mnie żeby spróbować... Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted June 6, 2015 Share Posted June 6, 2015 http://www.piwo.org/topic/15746-piwo-pszeniczne-w-stylu-amerykanskim-na-drozdzach-weizenowych/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krisowski Posted June 6, 2015 Author Share Posted June 6, 2015 Widzę, że wszyscy są na "nie"Ale może zaryzykuję i zrobię po połowie? Nachmielę jak normalnego weizena, zleję połowę do chłodzenia, a drugiej połowie dorzucę trochę więcej chmielu na goryczkę i aromat.Jakieś sugestie? Bo jeśli to aż tak zły pomysł, to może szkoda połowy piwa.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
MichalW Posted June 6, 2015 Share Posted June 6, 2015 Zrobić dwa razy więcej piwa Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted June 6, 2015 Share Posted June 6, 2015 (edited) Pomyśl, żeby nachmielić amerykańskim chmielem, ale nie z amerykańską intensywnością. Widełki goryczki dla weizenów to 7-15, dla am wheat 15-20, dla APA 30-45. Mi by się widziało 20-30 i głównie cascade (Pleasant, flowery, spicy, and citrusy. Can have a grapefruit flavor - za http://byo.com/resources/hops). Ja pierwszego weizena chmieliłem nowozelandzką pacificą i nie narzekam - ale jak mówię, to był weizen chmielony inaczej niż klasycznie a nie am wheat. Etykietki chwilami są sprawą drugorzędną. Edited June 6, 2015 by zasada kordas 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted June 7, 2015 Share Posted June 7, 2015 Widzę, że wszyscy są na "nie"Nikt nie jest na "nie" oprócz fanatycznych wyznawców religii BJCP Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek80 Posted June 7, 2015 Share Posted June 7, 2015 Kto Ci zabroni? Konkursu może nie wygrasz, ale jeśli warzysz dla siebie.. odnośnie chmielenia popieram zasada Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted June 7, 2015 Share Posted June 7, 2015 Jak ładnie to sklarujesz i będziesz fermentować w dolnym zakresie temperatur, to drożdże weizenowe mogą zdać egzamin. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted June 7, 2015 Share Posted June 7, 2015 Możesz po prostu zrobić solidniej nachmielonego hefe-weizena z amerykańcami. Zdarzają się takie piwa nawet komercyjnie. Nie musi to być od razu American Wheat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krisowski Posted June 8, 2015 Author Share Posted June 8, 2015 Pomyśl, żeby nachmielić amerykańskim chmielem, ale nie z amerykańską intensywnością. Widełki goryczki dla weizenów to 7-15, dla am wheat 15-20, dla APA 30-45. Mi by się widziało 20-30 i głównie cascade (Pleasant, flowery, spicy, and citrusy. Can have a grapefruit flavor - za http://byo.com/resources/hops). Ja pierwszego weizena chmieliłem nowozelandzką pacificą i nie narzekam - ale jak mówię, to był weizen chmielony inaczej niż klasycznie a nie am wheat. Etykietki chwilami są sprawą drugorzędną. Zrobiłem tak jak radził kolega. Zmieniłem lekko recepturę chmielenia mojego klasycznego weizena Marynka 7g 60 min Cascade 10g 30 min Lubelski 10g - 20 m Centenial 7 g - 5 min Zapomniałem sypnąć trochę chmielu do studzenia, w każdym razie póki co pachnie ciekawie, ale nie nachalnie. Goryczka też jest dość niska. Ciekawe były te drożdże, których użyłem. Fermentacja była iście burzliwa. Przez dwa dni wirowało w fermentorze i to tak naprawdę w zawrotnym tempie Jeszcze takich drożdzy nie widziałem. Dziś zmierzyłem i w dwa dni blg spadło z 15 do 5 (celuję w trochę mocniejszego weizena) Aromat lekko metaliczny mnie niepokoi, ale jestem dobrej myśli. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordas Posted June 9, 2015 Share Posted June 9, 2015 Pomyśl, żeby nachmielić amerykańskim chmielem, ale nie z amerykańską intensywnością. Widełki goryczki dla weizenów to 7-15, dla am wheat 15-20, dla APA 30-45. Mi by się widziało 20-30 i głównie cascade (Pleasant, flowery, spicy, and citrusy. Can have a grapefruit flavor - za http://byo.com/resources/hops). Ja pierwszego weizena chmieliłem nowozelandzką pacificą i nie narzekam - ale jak mówię, to był weizen chmielony inaczej niż klasycznie a nie am wheat. Etykietki chwilami są sprawą drugorzędną. Zrobiłem tak jak radził kolega. Zmieniłem lekko recepturę chmielenia mojego klasycznego weizena Marynka 7g 60 min Cascade 10g 30 min Lubelski 10g - 20 m Centenial 7 g - 5 min Zapomniałem sypnąć trochę chmielu do studzenia, w każdym razie póki co pachnie ciekawie, ale nie nachalnie. Goryczka też jest dość niska. Ciekawe były te drożdże, których użyłem. Fermentacja była iście burzliwa. Przez dwa dni wirowało w fermentorze i to tak naprawdę w zawrotnym tempie Jeszcze takich drożdzy nie widziałem. Dziś zmierzyłem i w dwa dni blg spadło z 15 do 5 (celuję w trochę mocniejszego weizena) Aromat lekko metaliczny mnie niepokoi, ale jestem dobrej myśli. Wydaje mi się, że w wypadku drożdży weizenowych, to w tym piwie nic amerykańskiego nie wyczujesz. Sypiąc 20g Citry na FO i trochę mniej na 5 minut przed końcem gotowania tylko na początku wyczuwałem spod nut weizenowych "hamerykę", piwo różni się w profilu od wcześniej uwarzonego weizena, ale gdybym nie wiedział, że sypałem citrę to chyba bym nie zgadł, że sypnąłem amerykańców. Na kolejny taki eksperyment sypnę kilkanaście g na FO i sypnę niewielką ilość na zimno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
panta_rei Posted June 9, 2015 Share Posted June 9, 2015 Na Hevelce mamy kategorię American weizen, za czas jakiś będzie można trochę takich piwek popróbować ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now