Krisowski Opublikowano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 Jak w temacie.Robię właśnie piwo pszeniczne, a w moim składzie surowców jest jeszcze mnóstwo amerykańskich chmieli do wykorzystania. Sporo cascade, challenger, trochę citry... Olśniło mnie, żeby zmienić trop i jednak uwarzyć american wheat, problem w tym, że mam do dyspozycji tylko drożdże do Weizena. (coobra wheat)Co myślicie o takim eksperymencie? Słyszałem, że amerykańską pszenice się robi na neutralnych drożdżach, ale kusi mnie żeby spróbować... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 http://www.piwo.org/topic/15746-piwo-pszeniczne-w-stylu-amerykanskim-na-drozdzach-weizenowych/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisowski Opublikowano 6 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 Widzę, że wszyscy są na "nie"Ale może zaryzykuję i zrobię po połowie? Nachmielę jak normalnego weizena, zleję połowę do chłodzenia, a drugiej połowie dorzucę trochę więcej chmielu na goryczkę i aromat.Jakieś sugestie? Bo jeśli to aż tak zły pomysł, to może szkoda połowy piwa.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 Zrobić dwa razy więcej piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 (edytowane) Pomyśl, żeby nachmielić amerykańskim chmielem, ale nie z amerykańską intensywnością. Widełki goryczki dla weizenów to 7-15, dla am wheat 15-20, dla APA 30-45. Mi by się widziało 20-30 i głównie cascade (Pleasant, flowery, spicy, and citrusy. Can have a grapefruit flavor - za http://byo.com/resources/hops). Ja pierwszego weizena chmieliłem nowozelandzką pacificą i nie narzekam - ale jak mówię, to był weizen chmielony inaczej niż klasycznie a nie am wheat. Etykietki chwilami są sprawą drugorzędną. Edytowane 6 Czerwca 2015 przez zasada kordas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 7 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2015 Widzę, że wszyscy są na "nie"Nikt nie jest na "nie" oprócz fanatycznych wyznawców religii BJCP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 7 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2015 Kto Ci zabroni? Konkursu może nie wygrasz, ale jeśli warzysz dla siebie.. odnośnie chmielenia popieram zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 7 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2015 Jak ładnie to sklarujesz i będziesz fermentować w dolnym zakresie temperatur, to drożdże weizenowe mogą zdać egzamin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 7 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2015 Możesz po prostu zrobić solidniej nachmielonego hefe-weizena z amerykańcami. Zdarzają się takie piwa nawet komercyjnie. Nie musi to być od razu American Wheat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisowski Opublikowano 8 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2015 Pomyśl, żeby nachmielić amerykańskim chmielem, ale nie z amerykańską intensywnością. Widełki goryczki dla weizenów to 7-15, dla am wheat 15-20, dla APA 30-45. Mi by się widziało 20-30 i głównie cascade (Pleasant, flowery, spicy, and citrusy. Can have a grapefruit flavor - za http://byo.com/resources/hops). Ja pierwszego weizena chmieliłem nowozelandzką pacificą i nie narzekam - ale jak mówię, to był weizen chmielony inaczej niż klasycznie a nie am wheat. Etykietki chwilami są sprawą drugorzędną. Zrobiłem tak jak radził kolega. Zmieniłem lekko recepturę chmielenia mojego klasycznego weizena Marynka 7g 60 min Cascade 10g 30 min Lubelski 10g - 20 m Centenial 7 g - 5 min Zapomniałem sypnąć trochę chmielu do studzenia, w każdym razie póki co pachnie ciekawie, ale nie nachalnie. Goryczka też jest dość niska. Ciekawe były te drożdże, których użyłem. Fermentacja była iście burzliwa. Przez dwa dni wirowało w fermentorze i to tak naprawdę w zawrotnym tempie Jeszcze takich drożdzy nie widziałem. Dziś zmierzyłem i w dwa dni blg spadło z 15 do 5 (celuję w trochę mocniejszego weizena) Aromat lekko metaliczny mnie niepokoi, ale jestem dobrej myśli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Pomyśl, żeby nachmielić amerykańskim chmielem, ale nie z amerykańską intensywnością. Widełki goryczki dla weizenów to 7-15, dla am wheat 15-20, dla APA 30-45. Mi by się widziało 20-30 i głównie cascade (Pleasant, flowery, spicy, and citrusy. Can have a grapefruit flavor - za http://byo.com/resources/hops). Ja pierwszego weizena chmieliłem nowozelandzką pacificą i nie narzekam - ale jak mówię, to był weizen chmielony inaczej niż klasycznie a nie am wheat. Etykietki chwilami są sprawą drugorzędną. Zrobiłem tak jak radził kolega. Zmieniłem lekko recepturę chmielenia mojego klasycznego weizena Marynka 7g 60 min Cascade 10g 30 min Lubelski 10g - 20 m Centenial 7 g - 5 min Zapomniałem sypnąć trochę chmielu do studzenia, w każdym razie póki co pachnie ciekawie, ale nie nachalnie. Goryczka też jest dość niska. Ciekawe były te drożdże, których użyłem. Fermentacja była iście burzliwa. Przez dwa dni wirowało w fermentorze i to tak naprawdę w zawrotnym tempie Jeszcze takich drożdzy nie widziałem. Dziś zmierzyłem i w dwa dni blg spadło z 15 do 5 (celuję w trochę mocniejszego weizena) Aromat lekko metaliczny mnie niepokoi, ale jestem dobrej myśli. Wydaje mi się, że w wypadku drożdży weizenowych, to w tym piwie nic amerykańskiego nie wyczujesz. Sypiąc 20g Citry na FO i trochę mniej na 5 minut przed końcem gotowania tylko na początku wyczuwałem spod nut weizenowych "hamerykę", piwo różni się w profilu od wcześniej uwarzonego weizena, ale gdybym nie wiedział, że sypałem citrę to chyba bym nie zgadł, że sypnąłem amerykańców. Na kolejny taki eksperyment sypnę kilkanaście g na FO i sypnę niewielką ilość na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Na Hevelce mamy kategorię American weizen, za czas jakiś będzie można trochę takich piwek popróbować ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się