Tomasz Potworzy Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 (edytowane) Na początek chciałem przywitać wszystkich użytkowników piwo.org Chcę uwarzyć piwo na ekstratach niechmielonych zakupiłem: Amber i 2x Light z gozdawy oraz chmiele magnum, cascade, simcoe po 100g Piwo ma wyjść coś w stylu APA, AIPA , mocno nachmielone, mocne około 6%-6,5% (nie wiem jak z IBU bo nie mam porównania, brewtarget pokazuje 50 przy 23L, piłem AIPA Kormoran, APA żywca i kilka mniejszych browarów, których nie pamiętam) Pomysł na chmielenie: magnum 25g 60min cascade 20g, simcoe 10g 20min cascade 20g, simcoe 10g 10min cascade 20g, simcoe 10g 0min może po 20g cascade i simcoe na zimną? Chłodzenie: mam zamrożone 3 pety z wodą - wystarczy jeśli włoże 2, a potem dam ten trzeci? Pytania: oczywiste z chmieleniem, czy dobrze dobrane? Martwi mnie ilość ekstraktu, czy nie za dużo, może powinienem dać amber i light + 1/2Kg cukru trzcinowego/glukozy? Jeśli chłodzi ktoś zamrożonymi petami, jak to się sprawdza, ile ich potrzebuję? Dzięki za wszelkie sugestie Edytowane 24 Czerwca 2015 przez Tomasz Potworzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 http://www.piwo.org/topic/16209-co-sadzicie-o-takim-sposobie-chlodzenia-brzeczki/?hl=ch%C5%82odzenie&do=findComment&comment=320540 - a propos chłodzenia PETami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Potworzy Opublikowano 10 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Właśnie w tamtym wątku brak odpowiedzi, pomysłodawca nie napisał jak mu to poszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grigor51 Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Ja swoją pierwsza warke (tez z ekstraktow niechmielonych) chcialem chlodzic butelkami pet. Mialem 4 zamrozone butelki 1.5l. I slabo zdaly egzamin. Spryskiwalem je przed wlozeniem do brzeczki desprejem. Schlodzily brzeczke moze do 70C i pozniej wyjmowalem i dolewalem zimnej wody. W 2 warce juz chlodzilem wkladajac garnek z brzeczka do duzej misy z zimna woda. Po 10 warkach jednak zainwestowalem w chłodnice. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Właśnie w tamtym wątku brak odpowiedzi, pomysłodawca nie napisał jak mu to poszło Wiem, że pomysłodawca nie napisał jak mu poszło. Wrzuciłem ten link aby pokazać, że nie ma to większego sensu co potwierdza wypowiedź kolegi grigor51. Moim zdaniem lepiej wrzucić gar do wanny z zimną wodą i dorzucić do tego lód. Sam zresztą w taki sposób postępuję. Niemniej na pewno trwa dłużej niż przy użyciu chłodnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Potworzy Opublikowano 10 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 tak więc zrobię, butelki pójdą do wanny. A pomożecie jeszcze z chmieleniem i ilością ekstraktu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Nie mam dużego doświadczenia, natomiast z tego, które dotychczas udało mi się zdobyć wynika, że piwowarstwo to nieustanne eksperymentowanie (w szczególności na początku przygody). W związku z tym skoro już jakąś recepturę i schemat chmielenia sobie ustaliłeś to bym się tego trzymał. Jak nie wyjdzie dokładnie tak jak byś chciał to będziesz miał punkt wyjścia do kolejnych prób. Musisz wziąć pod uwagę, że ilu piwowarów tyle zdań i podniebień. Nie każdemu smakuje to samo, na różnych sprzętach i przebiegu procesu warzenia oraz fermentacji nawet przy takiej samej recepturze uzyskasz mniej lub bardziej różniące się efekty ostateczne. Więc próbuj. I na koniec rada ode mnie taka - czytaj ile się da, nie tylko forum ale również książki, opracowania itd. W moim mniemaniu wiedza i własne próby to klucz do dobrych efektów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grigor51 Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 A ile masz tego ekstraktu?? Jakie to są pojemności tych co podałeś? Z tego co pamiętam to ja z 2 puszek Wes jasny (2*1,7kg) płynny uzyskałem 12,5 blg 20 litrów. Co to chmielenia to chyba dobre napisałeś- nie chce mi się liczyć ile to ibu, ale "na oko" wygląda OK. Co do chmielenia na zimno to radzę wsypać więcej chmielu (raczej więcej niż 60g). Ale w szczególności zadbaj o fermentację!!! To jest klucz do dobrego piwa. Odpowiednia temperatura, odpowiednio długa fermentacja burzliwa. Oraz sterylność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Potworzy Opublikowano 10 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 ekstrat w puszkach 1,7kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grigor51 Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Czyli jeżeli zawierają taką samą ilość cukrów co WES, to powinno ci wyjść mniej/więcej 20litrów brzeczki o gęstości 18 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Przepraszam, ze pisze w Twoim wątku, ale mam pytanie też odnośnie puszek. Czy można fermentowac warke 10-cio litrowa w fermentorze 33l? Niestety nie dysponuje innym, a chciałbym wreszcie w poniedziałek lub jeszcze w niedziele(o ile znajdę czas) zrobić ta pierwsza warke z ekstraktu niechmielonego. Pozdrawiam, Mateusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Czy można fermentowac warke 10-cio litrowa w fermentorze 33l? IIMO, fermentować można? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 Łatwiej niż warkę 33L w fermentorze 10L, a poważnie to żeby nie blokować fermentora możesz kupić za 8zł wiaderko 15L w castoramie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Potworzy Opublikowano 27 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2015 Zacząłem fermentacje, chmielenie trochę pokićkałem, więc zobaczymy co z tego wyjdzie... Jednak mam małę obawy, 6h i FFT nie ruszyło a temperatura 23+ w pokoju. To normalne? Drożdże w fermentorze zrobiły na wierzchu 3 plamy i tyle (ale tam temperatura 18*) więc poczekam do jutra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luqas van Dred Opublikowano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2015 Mi drożdże M-44 w Polish IPA ruszyły dopiero po około 1,5 - 2 dniach, więc spokojnie. Zazwyczaj ruszały po 12 godzinach. Zastanów się nad zniesieniem fermentora np do piwnicy gdzie panuje niższa temperatura. Efekty będą dużo lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Potworzy Opublikowano 28 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 fermentor w skrzyni ze styroduru z zamrożoną butelką, samo schłodzenie brzeczki (28->18) zajęło całą noc. Dlatego tak się przejmuję, bo od ugotowania do zadania drożdży minęło bardzo dużo czasu i obawiałem się, że jakieś paskudztwo zdominuje mi środowisko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 28 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 a po czym w ogóle poznajesz, że nie ruszyło? bo jak na oko, to zaprzestań tych pomiarów. najlepiej do lodówki zaglądaj tylko gdy chcesz zmienić butelkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Potworzy Opublikowano 28 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 brzeczka, to po pianie i ciśnienie, w fermentatorze, a FFT to nie mam pojęcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 29 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2015 to nie wiesz czy ruszyło czy nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Potworzy Opublikowano 29 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2015 no nie było wyrażnych oznak, teraz jakaś deikatna piana się pojawiła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 30 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2015 myślę, że już spokojnie masz 40-50% fermentacji za sobą. ale moje pisanie jest tyle samo warte co Twoje patrzenie. bez pomiaru nie wiesz nic. a pomiar to ryzyko infekcji, więc może lepiej zostawić w spokoju na tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Potworzy Opublikowano 1 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 tak też pomyślałem, nie ruszam fermentora ani FFT do niedzieli wieczorem, czyli trochę ponad tydz. Potem sprawdzę FFT i będę się zastanawiał co dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Potworzy Opublikowano 1 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 (edytowane) tak dla potomności podam jak zakończyło się chmielenie, w czasie gotowania składałem chłodnicę i okazało się, że brakuje mi połączenia prysznic->chłodnica (inne złączki), wystraszony tym zmieniłem chmielenie: 25g Magnum 60min 20g Cascade 10g Simcoe 15min 20g Cascade 10g Simcoe 0min tu myślałęm, że chłodzenie potrwa więc dodałem 20g Cascade 10g Simcoe whirpool ale pomyślałem, że skoro mam zapas objętości docelowej, to Córa poszła po 6L wody do sklepu i temperaturę zbiłem do ~70°C w 10 min. W wannie z zamrożonymi PETami do ~35-40°C poszło też w miarę szybko (około 45min) ale potem to już była katorga, więc po godzinie mieszania i ochlapywania gara wodą włożyłem na noc do skrzyni styropianowej, gdzie doszło w końcu do ~18°C i taką temp teraz utrzymuję Edytowane 1 Lipca 2015 przez Tomasz Potworzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Potworzy Opublikowano 16 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 oto co wyszło, jestem 3 dni po butelkowaniu: aromat słodowo-cośtam - papaja z odrobiną cytrusa (gdzie te żywice?) kolor do bani, już doczytałem, że ekstrakty dają za ciemno piwo ciężkie, gęste w smaku, jest goryczka ale ta słodowa gęstość ją przytłacza po każdym łyku jest taki pieprz przez po 5s przez kolejne 5-10s, to jest akurat przyjemne i ciekawe sumując: zawiedzony jestem aromatem, 100g na zimno a muszę się wczuwać w aromat, chyba nigdy więcej amber generalnie zamiast AIPA chyba wyszł 2xIPA. Jak ktoś jet praga północ to dam do skosztowania, bo co ja tam wiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się