Konus Opublikowano 11 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 U mnie to samo, dwa piwa na nich, aromatów weizenowych mało, ale owocowość w smaku i aromacie bardzo wysoka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fafik Opublikowano 11 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 FM sie chwaliło że piwo na tych drożdżach wygrało konkurs w Poznaniu, może ktoś sie pochwali metryczką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jezier Opublikowano 18 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 Czytałem, że w przypadku Gwoździ i Bananów sporo osób wlewało po prostu zawartość fiolki do fermentora i efekty były zadowalające. Czy ktoś próbował czegoś takiego z FM40? Fiolka dałaby radę przerobić powiedzmy 15 litrów 12blg czy konieczny starter? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beleg Opublikowano 6 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2016 Uwarzyłem na nich 2 warki http://www.piwo.org/topic/12430-browar-bonifacy/?p=401761 po 30l nie "kraftowo" przez znaczne rozcieńczenie brzeczki po gotowaniu. Brzeczkę dzieliłem równo na 2 wiadra z obawy przed wysoką pianą, która i tak w każdym wiadrze zajęła ok. 9l. Odfermentowanie 71-75% w smaku wyczuwalna słodycz choć piwo nie jest ulepkiem a jest mega pełne jak 14-15 BLG a jednocześnie bardzo pijalne. Fermentacja bardzo gwałtowna w pierwsze 4 dni całkowita zakończyła się po ok. 11 dniach W zapachu i smaku zrównoważony balans między bananem i goździkiem (fermentacja w pomieszczeniu 19-20C). W porównaniu z Mauribrew Weiss na których wcześniej warzyłem to zupełnie inna klasa znacznie wyższa oczywiście i jeśli ktoś nie chce się zrazić do "pszenicy" niech nie używa "sucharów" Z pewnością do nich wrócę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 7 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2016 (edytowane) Dwa słowa o samej kulturze pracy tych drożdży. To są prawdziwie dzikusy, mimo, że fiolka kwartał po terminie ważności. 6 warek, wszystkie wylazły z wiadra (temperatura pokojowa), ale to pomijam. Historia z przedwczoraj. Zadałem je do weizena, ok. godziny 23, ale do trochę za ciepłej brzeczki, bo mi się już spać chciało. Wstawiłem wiadro na dochłodzenie do lodówki, przy okazji na zafundowanie lekkiego stresu drożdżom. Rano, o godzinie 6, sprawdzam, wiadro ma 10C, w środku cisza. Aaa mówię, jeszcze je postresuję, więc zostawiłem wiadro na czas pracy. O godzinie 17 otwieram lodówkę, tam wieko wybrzuszone, całe uwalone drożdżami, fermentacja na całego. W temperaturze 10C! EDIT: Dzień później oczywiście wylazły z wiadra . Edytowane 7 Lipca 2016 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 15 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2019 Czytając opinie stwierdziłem, że zrobię na nich weizena. Okazuje się, że w żadnym sklepie ich nie ma. Czy mają aż taki popyt na te drożdże, czy FM je wycofało? Prawdopodobnie skończy się na zakupie Wyeast 3638 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 16 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2019 FM wycofało je już dłuższy czas temu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się