Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 17 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2015 Witam. Panowie popełniłem AAA i w smaku na pierwszy ogień wysuwa się silna paląca goryczka. nie czuć praktycznie nic poza tym. Pytanie jest czy za bardzo zasypałem chmielem czy to jakaś infekcja bo podobny przypadek miałem przy poprzedniej warce. receptura poniżej:5 kg Pale ale (weyermann) 0,60 Caraamber (weyermann)0,30 Caraaroma (weyermann)Zacierane na lenia w 68 st. gotowanie 65 min chmielenie:Vic secret 20g '40 vic secret 15g '10vic secret 15g '5vic secret 20g '0+ 35g na zimno vic secretfermentacja troche wysoko bo w ok 22-23 st. (sorry taki mamy klimat) Vic secret 0k 15% alfa-kw. Co o tym myślicie? czy ta bardzo silna gorycz moze pochodzic od chmielu? robiłem piwa bardziej zasypane i nie było aż tak bardzo czuć.z programu wychodzi ok 45 ibu. blg mierzone 13. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lhunbleidd Opublikowano 17 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2015 Nawet nie sypłeś na 60' więc raczej nie powinno byc aż takiej goryczy. Piwo zacierane w 68 więc powinno byc słodkie a nie goryczkowe (thanks Cpt. Obvious!). NIe wiem też czy jakaś infekcja dałaby takie rezultaty bo krafrtowcy już by to propagowali Waga dobrze działa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 17 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2015 A poczytałeś o chmielu przed użyciem? http://www.piwo.org/topic/13818-vic-secret/?hl=%2Bvic+%2BsecretNiestety Vic Secret 2013 to porażka i daje samą łodygowatą goryczkę w piwie. Zmień chmiel to będziesz miał dobre piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 17 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2015 Myślę że 3 sprawy się na siebie nałożyły: - 45 IBU przy 13 blg to nie jest mało, - jeżeli fermentacja przebiegała w 22-23°C (nie wiem czy chodzi o otoczenie czy fermentację) to drożdże naprodukowały sporo fuzli, które są gryzące i w połączeniu z wysoką goryczką mogą dać palący efekt, - goryczka z Vic Secret do przyjemnych nie należy. Możesz też mieć lekką infekcję, która będzie skutkowała szorstką goryczką. Jest gushing? Piwo jest zmętnione? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 17 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2015 Myślę że 3 sprawy się na siebie nałożyły: - 45 IBU przy 13 blg to nie jest mało, - jeżeli fermentacja przebiegała w 22-23°C (nie wiem czy chodzi o otoczenie czy fermentację) to drożdże naprodukowały sporo fuzli, które są gryzące i w połączeniu z wysoką goryczką mogą dać palący efekt, - goryczka z Vic Secret do przyjemnych nie należy. Możesz też mieć lekką infekcję, która będzie skutkowała szorstką goryczką. Jest gushing? Piwo jest zmętnione? No zmetnione jest ostro. 2 tyg lezało na refermentacji w 22 stopniach i ok 2 tygodni lezakowania w 16 wiec moze byc troche zmetnione. 22-23 temp fermentacji. gushing-u nie było. Ale najgorsze jest to ze praktycznie po za goryczką nic nie czuć no może troche estrów wynikających z temperatury fermentacji . przy takim zasypie troche karmelu powinno być czuć. A tu tylko paląca gorycz porazki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 17 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2015 Niestety Vic Secret 2013 to porażka Vic Secret mam z 2014 więc moze tez porazka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 17 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2015 Jak masz tak bardzo zmętnione po takim czasie, to możesz mieć (poza fatalną goryczką tego chmielu) jeszcze jakąś infekcję. I pewnie tak jest. Po prostu uwarz kolejne piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 17 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2015 Jak masz tak bardzo zmętnione po takim czasie, to możesz mieć (poza fatalną goryczką tego chmielu) jeszcze jakąś infekcję. I pewnie tak jest. Po prostu uwarz kolejne piwo heh. no tak się skończą chyba eksperymenty z SH bo ostatnia warka na equinoxie tez się srednio nadaje do picia. tylko będę musiał wszystko porządnie wymyć i zdezynfekować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 17 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2015 Na pocieszenie powiem, że jeśli to tylko kombinacja zbyt wysokiego IBU, fuzzli i odmiany chmielu, to trochę się poukłada w butelkach. Jeśli złapałeś mikrofinfekcję to niekoniecznie musi się w butelkach dalej rozwijać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 17 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2015 Ale z infekcji łodyga nie maleje z czasem, przynajmniej u mnie po roku piwo było tak samo lodygowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Msciwor Opublikowano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 Widzę jeszcze jedną możliwość, przed butelkowaniem nie w pełni usunąłeś chmiel po chmieleniu na zimno. Niby wszędzie jest napisane, że w takiej sytuacji powinien być gashing, ale w jednej z warek gdzie popełniłem ten błąd gashingu nie było, za to goryczka była ostra i nieprzyjemna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 Co o tym myślicie? czy ta bardzo silna gorycz moze pochodzic od chmielu? Oczywiście, przecież on ma prawie 16% a-kwasów. To Magnum, uznawany za chmiel super goryczkowy ma ich tylko 12%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się