destrakt Opublikowano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 Witam, myślę nad uwarzeniem trzeciego piwa, tym razem piwo w stylu ala Nowo-zelandzkiego IPA, myślę nad takim składem (P.S. wiem, że nie jest to czysta NZIPA): Warka 20 l, 16 BLG Slody (zacieranie 68 stopni przez 60 min): 4.5 kg 78 % Pale Ale 1.0 kg 17 % CaraRed 0.2 kg 3 % Przeniczny Chmiele: 25.0 g Pacific Gem -60 min Gotowanie 25.0 g Simcoe -60 min Gotowanie 25.0 g Nelson Sauvin -0 min Gotowanie 25.0 g Pacific Gem -0 min Gotowanie 25,0 g Dr Rudi -0 min Gotowanie 25.0 g Nelson Sauvin - Whirlpool 25.0 g Dr Rudi - Whirlpool Drożdze: Danstar Nottingham Dajcie znać co myślicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 Ten 1kg CaraRed to celowo? PacificGem + Simcoe na goryczkę to też część jakiegoś planu, czy zostało ci trochę Simcoe i nie masz z tym co zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
destrakt Opublikowano 18 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 Ten 1kg CaraRed to celowo? PacificGem + Simcoe na goryczkę to też część jakiegoś planu, czy zostało ci trochę Simcoe i nie masz z tym co zrobić? CaraRed rzeczywiście część planu, natomiast z chęcią czekam na jakieś inne sugestie, myślałem też o CaraPils lub CaraMunich ew. zwyczajnym karmelowym. A co do simcoe to mnie wyczułeś, po prostu trochę tego chmielu mi zostało a, że lubię goryczkę jaka on pozostawia to uznałem, że może wyjść fajnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 (edytowane) Jeśli piwo ma mieć męczącą słodowość (1kg carared i 68°C) to możesz tak zostawić. Jeśli IPA to dobrze by było ją nachmielić na zimno. Masz chłodnice ? Edytowane 18 Czerwca 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 > myślałem też o CaraPils lub CaraMunich ew. zwyczajnym karmelowym Jaki to jest zwyczajny karmelowy? Chodzi bardziej o ilość niż rodzaj. Ja bym ściął karmel o co najmniej połowę (do 300-400 g) albo w ogóle zrezygnował z niego, podniósł udział pszenicznego (do 500 g). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 Przyjmuje się, że do IPA dodaje się około 5% słodu karmelowego. Ewentualnie, bo można nie dodawać wcale i też będzie ok. Z drugiej strony wczesna faza rozwoju polskiego kraftu przyzwyczaiła wielu amatorów piwa do mocno karmelowych IPA. Stąd pytanie czy celowo sypiesz takie ilości karmelu, czy ze względu na brak doświadczenia w tworzeniu zasypów zaburzyły ci się trochę proporcje. Sam dobór chmieli wygląda ok, choć ja bym wymienił Pacific Gem na Pacific Jade. Przy czym to moje osobiste skrzywienie. Warto też pogooglać jak wygląda sprawa z rocznikiem 2014 Dr.Rudi, bo były chyba problemy z niektórymi rocznikami tego chmielu. Co do samego schematu chmielenia, to przyłączam się do wcześniejszych pytań: - czy masz chłodnicę? - czy brak chmielenia na zimno to celowe zagranie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mtk Opublikowano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 0.2 kg 3 % Przeniczny Jak już napisano wyżej, mniej karmelu (wg mnie maks. 5%). Jeżeli chcesz, żeby chmiele odgrywały tutaj ważną rolę, to piwo nie powinno być mocno karmelowe (a tutaj masz 1kg CaraRed i 68C). Ja bym jednak sypnął coś na 5-10 minut, a nie tylko 60' i 0' i również przyłączam się do pytania o brak chmielenia na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
destrakt Opublikowano 18 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 Jeśli piwo ma mieć męczącą słodowość (1kg carared i 68°C) to możesz tak zostawić. Jeśli IPA to dobrze by było ją nachmielić na zimno. Masz chłodnice ? Tak, posiadam chłodnicę. > myślałem też o CaraPils lub CaraMunich ew. zwyczajnym karmelowym Jaki to jest zwyczajny karmelowy? Chodzi bardziej o ilość niż rodzaj. Ja bym ściął karmel o co najmniej połowę (do 300-400 g) albo w ogóle zrezygnował z niego, podniósł udział pszenicznego (do 500 g). w sumie dobra myśl, bo też nie lubię za słodkich piw, aczkolwiek myślałem o słodach karmelowych ze względu bardziej na barwę, aczkolwiek do NZ chmieli pasuje mi lekka słodowość, ale nie do przesady. Przyjmuje się, że do IPA dodaje się około 5% słodu karmelowego. Ewentualnie, bo można nie dodawać wcale i też będzie ok. Z drugiej strony wczesna faza rozwoju polskiego kraftu przyzwyczaiła wielu amatorów piwa do mocno karmelowych IPA. Stąd pytanie czy celowo sypiesz takie ilości karmelu, czy ze względu na brak doświadczenia w tworzeniu zasypów zaburzyły ci się trochę proporcje. Sam dobór chmieli wygląda ok, choć ja bym wymienił Pacific Gem na Pacific Jade. Przy czym to moje osobiste skrzywienie. Warto też pogooglać jak wygląda sprawa z rocznikiem 2014 Dr.Rudi, bo były chyba problemy z niektórymi rocznikami tego chmielu. Co do samego schematu chmielenia, to przyłączam się do wcześniejszych pytań: - czy masz chłodnicę? - czy brak chmielenia na zimno to celowe zagranie? teraz tak: tak wielka ilość carared wynika z braku doświadczenia. Chłodnice mam jak napisałem powyżej, brak chmielenia na zimno wynikał z tego, że chciałem gęstwę z tego piwa wziąć, aczkolwiek teraz patrząc na to z perfektywny, że IPA jest piwem które jest intensywnie chmielone, grzechem byłoby jednak tego nie robić, skoro ja nawet amerykańską przecznice na zimno chmieliłem ostatnio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 daj pszeniczny, carapils i caramunich tak by w zasypie ich suma nie przekroczyła 5% zacieraj w 65°C, whirlpoolowe chmielenie odpuść sypnij zamiast tego ten chmiel na 3 dni przed rozlewem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 Jeśli chodzi o zasyp, to albo tak jak proponuje cml, albo w ogóle możesz uprościć to do bólu i sypnąć sam Pale Ale. Z karmelu można zrezygnować, bo przy 16 blg i Notkach nie będzie brakować treściwości, a jak jeszcze zatrzesz w nieco wyższej temperaturze to już w ogóle możesz być spokojny. Dodatek pszenicznego "na pianę" oczywiście działa na wyobraźnię początkujących i sam go na początku sypałem regularnie, ale już mi przeszło. Nie zdarzyło mi się żeby w IPA chmielonym na zimno brakowało piany. Jeśli już był jakiś problem to raczej z jej nadmiarem. Z chmielenia whirpoolowego ja bym nie rezygnował, zwłaszcza jeśli masz chłodnicę i jesteś w stanie kontrolować ten proces. Żeby tylko minimalnie ingerować w to co już wcześniej ułożyłeś, to Nelsona i Rudiego z 0 min przesunąłbym tylko na chmielenie na zimno. Oczywiście można to chmielenie wywrócić do góry nogami, zaproponować inne czasy i ilości, ale moim zdaniem nie o to chodzi w tym sporcie - coś sobie wymyśliłeś i niech to pozostanie twoje piwo. Rozważyłbym dokupienie dodatkowych 50g chmielu aromatycznego (Nelson lub Rudi) i wzmocnienie chmielenia na aromat (whirpool i na zimno). Chmiele z NZ i AUS są mniej intensywne niż amerykańce, więc nie zaszkodzi jeśli się ich sypnie nieco więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mundex Opublikowano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 (...) Rozważyłbym dokupienie dodatkowych 50g chmielu aromatycznego (Nelson lub Rudi) i wzmocnienie chmielenia na aromat (whirpool i na zimno). Chmiele z NZ i AUS są mniej intensywne niż amerykańce, więc nie zaszkodzi jeśli się ich sypnie nieco więcej. Przychylam się do tych spostrzeżeń, świeżo co zrobiłem NZ IPA i ewidentnie za mało chmielu (wziąłem miarę jak przy amerykańskich i dodatkowo jeszcze +20%). Teraz bym sypnął (na aromat i na zimno) dwa razy tyle co dałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 Przychylam się do tych spostrzeżeń, świeżo co zrobiłem NZ IPA i ewidentnie za mało chmielu (wziąłem miarę jak przy amerykańskich i dodatkowo jeszcze +20%). Teraz bym sypnął (na aromat i na zimno) dwa razy tyle co dałem.Ale to też nie do końca tak działa. To nie jest tak, że weźmiesz średnio intensywny chmiel, sypniesz go ile wlezie i będzie efekt jakbyś użył Citry. Te chmiele są mniej intensywne i trzeba się spodziewać bardziej subtelnego efektu niż przy amerykańcach. Nie wiem czy jest tam coś poza Galaxy co da super-intensywny aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 brak chmielenia na zimno wynikał z tego, że chciałem gęstwę z tego piwa wziąć, aczkolwiek teraz patrząc na to z perfektywny, że IPA jest piwem które jest intensywnie chmielone, grzechem byłoby jednak tego nie robić, skoro ja nawet amerykańską przecznice na zimno chmieliłem ostatnio Pogubiłem się. Na zimno będziesz chmielił podczas cichej fermentacji, a gęstwę zbierzesz po zlaniu na cichą. Przesunięcie części chmielu z chmielenia przy gotowaniu i po wyłączeniu palnika na chmielenie na zimno sprawi, że gęstwa, którą zbierzesz będzie miała styczność z mniejszą ilością chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się