Cris Opublikowano 20 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 Witam. Jestem początkującą osobą, nabyłem składniki na risa tak mi się bynajmniej wydaje ... Znajomy porwał się na warzenie piwka zakupił składniki i okazało się ze nie ma odpowiednich warunków i sprzętu, poczytałem obejrzałem kilka filmów gościa o nazwisku Kopyra, wydaje mi się ze wie co mówi i postanowiłem odkupić od niego te produkty i spróbować sam uwarzyć tego risa. Chciał bym uzyskać coś typu: RUSSIAN IMPERIAL STOUT ale wydaje mi się ze mam zbyt mało słodów ... Tu moje pytanie : Czy moglibyście mi doradzić jaką odmianę piwka mogę zrobić z tego co mam ewentualnie co mam dokupić by zrobić dobrego risa i czy mogę zrobić drugie piwo z pozostałej słabszej brzeczki Jeśli mogę to jakie i co mam dokupić. Więc co mam : SŁODY: Pale Ale 7-9 EBC Belgia 5KG Monachijski 15 EBC Belgia 2KG Carabelge 30-40 EBC Niemcy 1KG caramel vienna 40 EBC USA 0,5 KG Midnight wheat 1100 EBC USA 0,5KG Carafa typ 3 1300-1500 EBC Niemcy 0,5KG Kawowy 500 EBC Belgia 0,5KG Co do słodów czy można by do tego składu jeśli jest on możliwie dobry dorzucić jakieś słody czekoladowe i wędzone ? CHMIELE : CHINOOK - granulat USA - a kwasów 11,2% 50 g MOSAIC - granulat USA - A kwasów 12 % 50 g Nie jest ich za mało ? moim zdaniem jak risa to na bogato co by wartało dokupić ? DROŻDŻE : WYEAST / Direct pitch activator for brewing Płynne w woreczku 125 ml Z dodatków: Płatki dębowe, WHISKY brewferm Belgia To wszystko co mam. Prosił bym o wyrozumiałość z tego względu że to moje piwko. Z góry dzięki i czekam na jakieś rady ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 20 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 Robienie RISa jako pierwsze piwo to wybitnie zły pomysł. Zrób zwykłego dry stouta lub american stouta. Koledzy na pewno poskładają ci sensowy zasyp z tego co masz. RIS wymaga rozruszanej gęstwy, a nie drożdży prosto z paczki. RIS wymaga wielu miesięcy leżakowania, a pierwsze piwo wypija się zazwyczaj w 3-4 tygodnie. Na takie piwa przyjdzie jeszcze czas. krzychu_72 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi_1 Opublikowano 21 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 RIS'a uwarzyłem jako 20 warkę, po 9 miesiącach regularnego warzenia . Największym problemem, którego się nie spodziewałem, był za mały garnek. Standardowy 29 litrowy gar na prawie 10 kg zasypu jest zdecydowanie za mały. Zacier wylewał się z gara przy mieszaniu, był stanowczo za gęsty, napewno nierównomiernie podgrzewany. Na szczęście, przypadkiem miałem pomocnika który pomagał mi przy mieszaniu i wysładzaniu, bez jego pomocy nie dokończyłbym tej warki. Fermentacja dobrze ruszyła bo zadałem dobrą, świeżą gęstwą, ale refermentacja w butelce wydaje się, że nie przebiegła optymalnie, następnym razem chyba dodałbym trochę świeżej gęstwy do refermetacji. Uwarz warkę prostego pale ale 12 BLG, a potem wyobraź sobie, że RIS to tak jakbyś warzył dwie warki jednocześnie ;-) Naprawdę warto zdobyć trochę doświadczenia na lżejszych zasypach. Zdecydowanie nie RIS na pierwsze warzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-julian- Opublikowano 21 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 (edytowane) A u mnie RIS to była 4 warka. 12kg zasypu, garnek 35l, mały problem z utkniętą filtracją (wszystko na raz w jednym fermentorze 33l i do tego nie zaizolowanym) 24l 24blg zadane świeżą gęstwą s04 i to chyba błąd, albo i nie, zjadły do 7blg na aerometrze. Także nie ma reguły, ale jak to pierwsza warka to stanowczo NIE. Edytowane 21 Czerwca 2015 przez -julian- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 21 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 24l 14blg a to nie RIS tu piszą? Bo 14 blg to do RIS jeszcze dość daleko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-julian- Opublikowano 21 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 (edytowane) Ups miało być 24 Poprawiłem Edytowane 21 Czerwca 2015 przez -julian- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cris Opublikowano 21 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 Wielkie dzięki że chciało wam się poświecić czas na odpisanie. Dobrze ze się zdecydowałem napisać na tym forum bo pewnie bym się porwał na robienie tego Risa, i pewnie bym zmarnował cenne produkty ... Co do garnka mam 50 l wiec raczej by wystarczył drugi mam 20 l i dwa fermentatory jeden z kranikiem, ale odpuszczam Risa. Widzę ze ta gęstwa to kluczowy składnik Więc moje kolejne pytanie ... co dalej, co proponujecie ? jakie piwko i co mogę zrobić z tego co mam lub co dokupić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-julian- Opublikowano 21 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 W piaskownicy jest fajny temat "co mogę zrobić z tych składników", myślę że tam zagląda dużo osób co się znają. Co do składników, możesz dokupić i zrobić na początek jakieś proste pale ale, bo nie wiem czy piłeś stouta i możesz się zniechęcić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 (edytowane) jakie piwko i co mogę zrobić z tego co mam lub co dokupić Kluczowe pytanie - jakie masz drożdże. Wyeast nadrukowuje numer i nazwe szczepu z przodu, na tym widoczku. Rzuc okiem bo to one określą zakres piw jaki można/ jest sens warzyć. Edytowane 22 Czerwca 2015 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 A na pałę to podziel sobie zasyp na pół i zrób dwa stouty/portery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cris Opublikowano 22 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Fakt nie napisałem co to za drożdże ... Drożdże - Wyeast 1275 THAMES VALLEY To co o nich piszą : Opis produktuProdukują piwa słodowe o czystym smaku, niska produkcja estrów, stosowane głównie do produkcji bitterów. Polecane do piw w stylu: Brown Porter Dry Stout Düsseldorf Altbier Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale) Foreign Extra Stout Northern English Brown Ale Robust Porter Special/Best/Premium Bitter Standard/Ordinary Bitter Flokulacja: średnio niska Odfermentowanie: 77% Tolerancja na alkohol: 10% ABV Temperatura fermentacji: 16 - 22 °C Waga: 125ml/128g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 podziel sobie zasyp na pół i zrób dwa stouty/portery. i to jest słuszna droga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cris Opublikowano 22 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Może napiszę jaki efekt końcowy chciał bym uzyskać, nie wiem do jakiej kategorii można zaliczyć takie piwko. Więc : Lubię ciemne piwa, raczej z przewagą słodyczy niż goryczy, z wieloma aromatami typu karmel, kawa, czekolada, śliwka, i co najważniejsze by był ukryty w smaku aromat alkoholu. Do jakiej kategorii takie piwko można zaliczyć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 myślę że jest kilka styli, które by pasowały jak odrzucisz mocne (RIS, Porter), to zostaje jeszcze Foreign Extra Stout Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cris Opublikowano 22 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 (Foreign Extra Stout) a te drożdże do tego pasują czy nie bardzo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 A przeczytałeś opis produkt, który sam wrzuciłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cris Opublikowano 22 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Wygląda na to ze nie będą te drożdże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Foreign Extra Stout Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cris Opublikowano 22 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Sorki za nie dopatrzenie, w pracy na prędkości odpisywałem. Faktycznie ciekawe piwko i na niego się pewnie porwę, jeszcze raz dzięki za cierpliwość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się