kopyr Opublikowano 1 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2009 Ciekawe, żeby tak do Guinnesa wrzucić kostkę cukru E nie, nie. Laktoza smakuje inaczej niż cukier. Jakby mniej słodko, bardziej aksamitnie, nieco mlecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 1 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2009 Ciekawe, żeby tak do Guinnesa wrzucić kostkę cukru Heee, ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 4 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 Co do MilkStouta, czy gęstość początkowa jest liczona razem z laktozą czy bez? Tolerancja na gęstość początkową 11 - 14,7°Blg jest dość spora, ale myślę sobie że zrobienie dość mocnej warki w kierunku Dry Stout (smaczki palono, kawowo wytrawne) i dodanie więcej laktozy dla zbalansowania smaku jest lepszym rozwiązaniem, niż robienie mniej wyrazistego piwa i dodawanie mniejszej ilości laktozy. Skoro ma być milk, a zarazem stout to trzeba pogodzić cycek z jajem . Robiąc piwo o większej gęstości początkowej i z mocniejszym charakterem po dodaniu większej ilości laktozy mogę przejechać z gęstością początkową, a tego bym nie chciał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 4 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 Oj, gęstość liczy się razem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 9 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 Cytat ze strony BA: Z przyjemnością potwierdzamy: zwycięzca Konkursu Piw Domowych, którego piwo uznane zostanie za Grand Championa 2010, w nagrodę otrzyma możliwość nawarzenia piwa według zwycięskiej receptury w Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie. Za autorski nadzór nad warzeniem w Browarze Zamkowym piwowar otrzyma dodatkowo wynagrodzenie na podstawie odrębnej umowy plus deputat piwny ;-) Grand Champion 2010 w polskich sklepach pojawi się od 6 grudnia 2010. Trzeba się brać za warzenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 9 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 .......deputat piwny...............pięknie brzmi.............trzeba brać się do roboty............ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 9 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 No to super. Deputat piwny- ciekawe w jakiej ilości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 9 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 No to super. Deputat piwny- ciekawe w jakiej ilości. 10 butelek własnego piwa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 9 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 No no ciekawe. Chyba coś trzeba uwarzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 9 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 A jak wygląda kwestia praw autorskich do recepty. Trzeba sprzedać prawa browarowi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 9 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 No no ciekawe. Chyba coś trzeba uwarzyć. Wena może Ty się w tym roku nie wyrywaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 9 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 Niby dlaczego. Ktoś mi powiedział, że nie mam szans w tym roku bo jeszcze nikt nie trafił 6 w totolotka. Ale niestety był facet co trafił 2 razy 6 w toto. Więc mam też szansę. Rada dla startujących w konkursie najpewniej to wygrać wszystkie 6 kategorii i GC pewny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 9 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 A jak wygląda kwestia praw autorskich do recepty. Trzeba sprzedać prawa browarowi ? Z regulaminu wynika, że recepturę podajesz dla ogółu na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 W temacie Milk Stouta. Piliśmy coś takiego. http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=82859 Pyszności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Niby dlaczego. Ktoś mi powiedział, że nie mam szans w tym roku bo jeszcze nikt nie trafił 6 w totolotka. Ale niestety był facet co trafił 2 razy 6 w toto. Więc mam też szansę. Rada dla startujących w konkursie najpewniej to wygrać wszystkie 6 kategorii i GC pewny. Ja oczywiście żartowałem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 A jak wygląda kwestia praw autorskich do recepty. Trzeba sprzedać prawa browarowi ? Z regulaminu wynika' date=' że recepturę podajesz dla ogółu na forum.[/quote'] No to szkoda, bo jeszcze na udostępnieniu recepty można by coś dorobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 15 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 Dopiero teraz zauważyłem, że konkursowy Weicenbock ma zawężony w stosunku do BJCP zakres mocy tylko do 18 Blg. A już zdążyłem zrobić dwa 20 Blg. Ale i tak kiepsko wyszły, trzeba będzie powtórzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 15 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 Mam pytanie, czy porter bałtycki może mieć, zawierać, dodatki w postaci soków owocowych tudzież miodu? Czy styl tego piwa dopuszcza takie dodatki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 15 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 Mam pytanie, czy porter bałtycki może mieć, zawierać, dodatki w postaci soków owocowych tudzież miodu? Czy styl tego piwa dopuszcza takie dodatki? O miodowym porterze nie słyszałem, ale zawsze jest pierwszy raz. W domu możesz próbować wszystkiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 15 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 Mam pytanie, czy porter bałtycki może mieć, zawierać, dodatki w postaci soków owocowych tudzież miodu? Czy styl tego piwa dopuszcza takie dodatki? Konkursowe na pewno nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 Mam pytanie, czy porter bałtycki może mieć, zawierać, dodatki w postaci soków owocowych tudzież miodu? Czy styl tego piwa dopuszcza takie dodatki? A w jakim celu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 15 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 Chociażby w takim, by podnieś Blg początkowe. Albo w poszukiwaniu nowego smaku, nowej "wartości". Powodów może być wiele, ale ja tylko pytam czy ten styl to dopuszcza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 Chociażby w takim, by podnieś Blg początkowe. Albo w poszukiwaniu nowego smaku, nowej "wartości". Powodów może być wiele, ale ja tylko pytam czy ten styl to dopuszcza. http://www.piwo.org/forum/t731-12C-Baltic-Porter.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 15 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 Tak, tak, czytałem i jeszcze w paru innych miejscach, ale ja jestem dyletantem w tych sprawach i nie mam zielonego pojęcia co jest dopuszczalne, a co nie. Opis podaje smaki i aromaty, nie ma słowa o tym z czego maja powstać. Rozumiem że w domyśle mają one powstać ze słodów i chmielu. A czy są style piwa które tolerują podobne dodatki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 15 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 O porterze bałtyckim jest ciekawy artykuł Czesa http://www.browar.biz/artykuly.php?id=111. W kategorii konkursowej jest informacja, że dopuszczalny jest cukier, ale miód to moim zdaniem odpada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się