dori Opublikowano 2 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2010 Elroy już widzę wrzucił przepis na mojego BPA do wiki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 3 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2010 A jakie są losy ośmiu nastawów saison, warzonych w warzelni BŻ pod nadzorem Grand Championki? Zdrój chyba jest w temacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 3 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2010 Zdrój szleje na Open Air Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 3 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2010 Cześć A jakie są losy ośmiu nastawów saison, warzonych w warzelni BŻ pod nadzorem Grand Championki? Zdrój chyba jest w temacie? Też się nad tym ostatnio zastanawiałem czy aby nie kwas ........... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 4 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2010 Też się nad tym ostatnio zastanawiałem czy aby nie kwas ........... No co Ty, kwasy? Pod nadzorem Grand Championki i kwasy? Jak tak można w ogóle pomyśleć. Chociaż Zdrój nie odpisuje, to może i kwasy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrój Opublikowano 6 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 Kwas nie powstaje na etapie warzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 9 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2010 Dzisiaj doszła metryczka od czesa i wyszło tak: Oto informacja nt losu Waszych piw zgłoszonych do konkursu: Belgijskie Pale Ale zakodowano jako V-9 Nie pokonało progu eliminacji. Zbyt ostre, wytrawne, bez smakowych atrybutów stylu. Podwyższona kwasowość. Żółta piana (?) Weizenbock oznaczono jako III-8 Pomyślnie przeszedł eliminacje. W konkursie podany jako 1-sze piwo. Uzyskał ocenę 3,54 - co dało mu V lokatę. Uwagi: nieco zbyt intensywne estry owocowe, acetaldehyd (jabłko). Przeraziła mnie ta żółta piana w BPA mi to piwo nie smakuje, ale żona mówi że jej tak, i bądż tu mądry , natomiast z Weizenbocka jestem zadowolony wyszedł całkiem pijalny, szkoda że zostało tylko kilka flaszek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 10 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2010 (edytowane) Moje wypadły tak: Monachijskie Jasne zakodowano jako VI-6. Nie pokonało wysokiego progu eliminacji. Główny zarzut: utlenione - mokry karton (nonenal). Także estrowe. Belgian Pale Ale oznaczono jako V-2 Pomyślnie przeszło eliminacje. W konkursie wniesione do oceny jako 2-gie piwo w kolejności. Uzyskało ocenę 3,55 - co dało mu XII lokatę. Uwagi: nieco piwniczne, stęchłe w zapachu (być może wina chmielu). W smaku lekko drożdżowe (autoliza). Mizerna pienistość. Bardziej liczyłem na Monachijskie, ale z wyniku BPA jestem zadowolony. Wiedziałem, że to nie jest żadna rewelacja Edytowane 10 Lipca 2010 przez darko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 10 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2010 Informacja o losie Twoich piw zgłoszonych do konkursu: Monachijskie Jasne oznaczono jako VI-18. Nie pokonało wysokiego progu eliminacji. Piwo bez ewidentnych wad, ale cienkie i gorsze, mniej smakowite od równolegle porównywanych. Belgijskie Pale Ale zakodowano jako V-11. Zakwalifikowane w eliminacjach do konkursu. Podane do oceny jako 8-e w kolejności. Uzyskało ocenę 3,80 - co dało X lokatę. Uwagi: przegazowane. Ubogi aromat (w tym DMS) i smak - brak estrów, alkoholowe, zbyt gorzkie. Ja wam dam DMS łobuzy :lol: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 10 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2010 Ja wam dam DMS łobuzy :lol: Daj im! Daj! Ze trzy kilo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 10 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2010 Piwo Koźlak Pszeniczny zakodowano jako III-10. Pomyślnie pokonało próg eliminacji i w konkursie wniesiono je do oceny jako 7-me w kolejności. Uzyskało ocenę 3,22 - co dało X lokatę. Uwagi jurorów: Zbyt wysoka goryczka, piekąca i pozostająca. Niezrównoważone. Nieco utlenione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 10 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2010 Witam, Porter zakodowano jako I - 5. Pokonał próg eliminacji. W konkursie wniesione do oceny jako 1-sze piwo. Uzyskało ocenę 4,13 - co dało mu IV lokatę. Uwagi: w zapachu akcent octowy, także utleniony (nonenal). W smaku wadliwa kwaśna nuta. Nieco zbyt jasny. Belgijskie Pale Ale oznaczono jako V - 3. Zakwalifikowało się do finałowej czternastki. Podane do oceny jako 13-te w kolejności uzyskało ocenę 3,38 - co dało XIV lokatę. UwagI; w zapachu fenole, w smaku nieco kwasowe, octowe. Zbyt gorzkie, z zalegającą goryczką. Monachijskie Jasne oznaczono jako VI - 5. Zkwalifikowało się do finału. Wniesione do oceny jako 7-me. Uzyskało ocenę 2,29 - co dało XII lokatę. Uwagi: Nieco zbyt estrowe, kwas izowalerianowy (z chmielu), pozostająca goryczka, niska treściwość. Zbyt ciemne. No po cichu liczyłem na ciut lepszą ocenę MH - po drugim miejscu w Częstochowie... pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2010 a u mnie w skrzynce pocztowej na razie cisza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 10 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2010 U mnie też, no ale tak wysłać tyle na raz też nie idzie. Poczekamy i zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 11 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2010 Porter Bałtycki zakodowano jako I - 30. Pokonał próg eliminacji. W konkursie wniesione do oceny komisji jako 12-te w kolejności.Uzyskało ocenę 3,38 - co dało mu XIV lokatę. Uwagi: w zapachu acetaldehyd, zbyt mało nut karmelowych, słodowych. Zła jakość goryczki - pozostajaca, mydlana (stary chmiel?). Za niski ekstrakt resztkowy - wodniste, puste w smaku. Piwo i piana nieco zbyt jasne. Słabe nasycenie. Strong Scotch Ale "Ein Ox..." oznaczono jako II - 22, również zakwalifikowało się do konkursu, gdzie zostało podane do oceny jako 5-te piwo. Uzyskało ocenę 3,64 - co dało mu VI lokatę. Uwagi: jednowymiarowe, brak pełni smakowej. Milk Stout oraz Belgijskie Pale Ale nie przeszły eliminacji, nie znam jeszcze losów Municha. Fajnie, że w Ale'u VI miejsce - powoli w górę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 11 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2010 (edytowane) Metryczki z konkursu piwo które nie przeszło helles został uwarzony w w listopadzie zeszłego roku na kranówie o twardości CaCO3 383 mg/l co potwierdza że się nie da dobrego pilsa uwarzyć na twardej wodzie porter zacierany z problemami wydłużyła się przerwa białkowa z powodu braku dostawy prądu do 50 min pewnie stąd ta mizerna piana, resztę uważam za wynik zadowalający Porter Bałtycki "Ostrowski" Oznaczono jako I - 7. Pokonał próg eliminacji. W konkursie podano jako 2-gie piwo. Uzyskał ocenę 3,23 - co dało XV lokatę. Uwagi: słabe nasycenie, szybko gasnąca piana. Zapach ziemisty, rozpuszczalnikowy. W smaku zbytnio palone, kwaskowe, alkoholowe. Weizenbock "Wielkopolski Kozieł" Oznaczono jako III - 2. Pomyślnie przeszedł eliminacje. W konkursie podany jako 3-cie piwo. Uzyskał ocenę 3,75 - co oznacza IV wynik. Uwagi: zapach mało typowy dla weizena. Szybko opadająca piana ( a ten parametr miał podwyższony współczynnik istotności) BPA "Belgian Gift" Oznaczono jako IV - 4. Zakwalifikowało się w eliminacjach. W konkursie podane jako 12-te piwo. Ocena 3,86 i VI lokata. Uwagi: zapach piwniczny. Rozgrzewąjace. Wyklejające jamę ustną ( to opinia z najładniejszej jamy). Znowu szybko opadająca piana. Monachijskie Jasne "Hell/es Awaits" Oznaczono jako VI - 8. Przepadło w eliminacjach jako nieczyste (i nic dziwnego, skoro piekielne). Utlenione, estrowe, siarkowe....nie w stylu. W browarze Pod Starą Pipą jest ewidentny problem z utrzymywaniem się piany w piwach - opada zbyt szybko. Edytowane 11 Lipca 2010 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 11 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2010 Moje Monachijskie Jasne i Milk Stout przepadły w eliminacjach. Metryczek nie wklejam, bo się wstydzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 11 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2010 Dostałem metryczkę. Było blisko ale jednak trochę zbrakło do podium. Milk Stoutzakodowano jako IV - 20. Pokonał próg eliminacji. W konkursie podany do oceny jako 5-te w kolejności piwo. Uzyskał ocenę 4,15 - co zapewniło mu V lokatę. Uwagi: Nieco za niska goryczka, a za wysokie nasycenie. Goryczka już trochę złagodniała bo piwo miało ponad rok a nasycenie za duże bo S-04 podobnie jak WLP005 dofermentowują w butelkach podczas leżakowania. Ale sądząc z wartości zebranych punktów to konkurencja w Milk Stoucie była mocna. Tym większe brawa dla medalistów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 12 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 Już mam metryczkę. Drugi rok z rzędu VI miejsce w Porterze Bałtyckim, ale punktacja trochę wyższa w tamtym roku 3,29 a w tym 4,09. Może w końcu uda mi się uwarzyć medalowego portera Porter Bałtycki "Vitelon"Zakodowano jako I - 10. Przeszedł pomyślnie eliminacje. W konkursie podany do oceny jako 10-te piwo. Uzyskał ocenę 4,09 - co dało VI lokatę. Uwagi: przesycone. Zbytnio odfermentowane, pustawe. Pozostająca goryczka. Nieco za ciemne, o brązowej pianie. Monachijskie Jasne Oznaczono jako VI - 15. Nie pokonało progu eliminacji. Przegazowane. Zbyt kwaśne, także nieco fenolowe. Nietypowe w smaku. Weizenbock "Witelonus" Oznaczone jako III - 7. Zakwalifikowane do finału. Wniesione jako 10-te. Uzyskało ocenę 3,07 - co oznacza XI lokatę. Uwagi: zapach nieco stęchły, ziemisty . Kwaśne. Goryczka pozostająca, nieprzyjemna. Belgijskie Pale Ale Oznaczone jako V - 6. Poległo w eliminacjach. Rozpuszczalnikowe, podwyższona kwasowość, zalegająca goryczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 12 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 Porter Bałtycki "Vitelon"W konkursie podany do oceny jako 10-te piwo. Uzyskał ocenę 4,09 - co dało VI lokatę. Widzę, że w porterze bałtyckim też było ostro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 12 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 Porter Bałtycki "Vitelon"W konkursie podany do oceny jako 10-te piwo. Uzyskał ocenę 4' date='09 - co dało VI lokatę.[/quote'] Widzę, że w porterze bałtyckim też było ostro no w porterze to chyba zawsze , ale można też wnioskować (choć na pewno nie do końca), że poziom rośnie bo punktacja za to samo miejsce jest większa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 12 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 Widzę' date=' że w porterze bałtyckim też było ostro [/quote'] no w porterze to chyba zawsze , ale można też wnioskować (choć na pewno nie do końca), że poziom rośnie bo punktacja za to samo miejsce jest większa Tak, polskie portery trzymają bardzo wysoki poziom. Piwo z oceną powyżej 4 ma 6 miejsce! Przydało by się, żeby jakiś porter został Grand Championem; może i Browar Zamkowy nabrałby nowych doświadczeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 12 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 Przydało by się, żeby jakiś porter został Grand Championem; może i Browar Zamkowy nabrałby nowych doświadczeń. Myślę, że była spora szansa ale decyzja w ta stronę (nie umniejszając sukcesu Dori) byłaby niepolityczna, bo BZ ma przecież portera w ofercie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czes Opublikowano 12 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 Zapewniam, że kwestia była otwarta. Gdyby np Anglicy optowali za Porterem ( a byli pod dużym wrażeniem Porteru Bałtyckiego jako takiego), to wcale niewykluczone że urodziłby się pokonkursowy Porter Bracki. Bezwzględnymi wartościami liczbowymi ocen nie należy się zbytnio sugerować: są komisje łaskawe i są surowe. W różnych latach o różnym składzie i różnym nastawieniu, więc takie ciągnione porównania mają b. wątpliwą wartość. W pierwszym wydaniu Grand Championa, 4 lata temu, kierowaliśmy się zasadą najwyższej bezwzględnej oceny w konkursie. To był oczywiście chybiony pomysł, bo właśnie różne komisje pracują na różnych poziomach łaskawości / surowści. Stąd później idea Grand Jury i dodatkowa ocena, wybór w otwartej dyskusji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 12 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 Też dostałem Milk Stout "Bryg"Zakodowano jako IV - 3. Jak wiadomo, pokonał próg eliminacji. W konkursie podany do oceny jako 7-me w kolejności piwo. Uzyskał ocenę 4,39 - co dało II miejsce. Uwagi: niska piana, nieco zbyt słodkie. Monachijskie Jasne "Karraka" oznaczono jako VI - 7. Poległo w eliminacjach. Maślane; diacetyl. Niezrównoważone, o podwyższonych estrach. Co do milk stouta, to wiedziałem, że będzie na granicy dopuszczalnej słodkości, bo raz, że szczodrze dałem laktozy (wiedziałem, że większość piw będzie za mało słodkich), a dwa, że samo piwo bazowe zatarłem na słodko. Dodatkowo jeszcze ze względu na wahania temp. odfermentowało zbyt płytko. Jestem jednak bardzo zadowolony, bo piwo było warzone w nowatorski sposób, niejako mimochodem, a przecież na konkurs wielu warzy po kilka warek, żeby z nich wybrać najlepszą. Co do Hellesa, to dopiero były jaja. Piwo w momencie, w którym było oceniane (eliminacje) miało jakieś 10-12 dni od warzenia, 4 dni od rozlewu. W zasadzie to w ogóle nie miał być hell, tylko pils, którym miałem częstować z beczki na Festiwalu Birofilia. Sam pomysł, żeby warzyć piwo 2 tygodnie przed imprezą był crazy, ale nie było innej możliwości. Z tego powodu bałem się żaby nie przechmielić, bo jak ma być serwowane jako młode, to nie zdąży się ułożyć. No i dlatego się nie dochmieliło. Z racji, że Poczta Polska zbiła mi 1 but. Milk Stouta, to musiałem ją dosłać. W tym samym dniu zlewałem na cichą wspomniane piwo, próbuję a ono z goryczką conajwyżej średnią i świetnie smakuje. Ponieważ jestem ostatnio pod wrażeniem Randyego Moshera, który napisał, że większość piw domowych (choć to w zasadzie tyczy wszystkich piw) w momencie kiedy jest degustowana, najlepsze chwile ma za sobą, bo najlepsze piwo jest z tanka na cichej fermentacji (wizyta w Brovarnii to potwierdza). No to pomyślałem, a co tam zabutelkuję parę butelek i wyślę na konkurs jako hella, jak wejdzie do finału to będą jaja. Problem polegał na tym, że refermentacja przebiegała w podróży. W dodatku akurat nadeszło parę dni upałów. Stąd te estry. Jestem przekonany, że gdybym mógł je polać z beczki to spokojnie finał miałoby w kieszeni, a może nawet podium. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się