dori Opublikowano 12 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 Kopyr, aż czasami zazdroszczę Ci tej pewności siebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 (edytowane) a przecież na konkurs wielu warzy po kilka warek, żeby z nich wybrać najlepszą. : czyżby to tak zwany w pewnych kręgach wilczy pęd ? ps oceny wysyłane są w kolejności alfabetycznej/zgłoszeń ? Edytowane 12 Lipca 2010 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 12 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 a przecież na konkurs wielu warzy po kilka warek' date=' żeby z nich wybrać najlepszą. :[/quote'] czyżby to tak zwany w pewnych kręgach wilczy pęd ? Ja tak tego nie widzę. Jakbym miał możliwość warzyć piwo co tydzień, to pewnie też bym warzył kilka warek, choćby żeby wykorzystać dobrze drożdże (płynne), a że nie mogę, no to kombinuję. A pęd to chyba jest owczy, a nie wilczy? ps oceny wysyłane są w kolejności alfabetycznej/zgłoszeń ? Z tego co zauważyłem, to alfabetycznej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 12 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 Kopyr, aż czasami zazdroszczę Ci tej pewności siebie To się da wyuczyć (częsciowo ). W dzieciństwie to ja taki bardziej zahukany byłem. A wracając do piwa, to Karraka, którą częstowałem w Żywcu z beczki, jest IMO jednym z najlepszych piw przeze mnie uwarzonych, a na pewno najlepszym jasnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 12 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 A wracając do piwa, to Karraka, którą częstowałem w Żywcu z beczki, jest IMO jednym z najlepszych piw przeze mnie uwarzonych, a na pewno najlepszym jasnym. Kopyr, wszyscy mówili że czuć że młode i "daje szmatą" . Ale najważniejsze to wiara w siebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 13 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2010 Przyszły i moje wyniki, oto one: Oto informacja o losie Twoich piw zgłoszonych do konkursu: Porter Bałtycki "Porter" Zakodowano jako I - 18. Pokonało próg etapu eliminacji. W konkursie wniesione do oceny jako 15-te w kolejności piwo. Uzyskało ocenę 4,10 - co dało mu V lokatę. Uwagi krytyczne jury: w zapachu nieco stęchłe, piwniczne. Brak nuty słodowej. Strong Scotch Ale "SSA" Oznaczono jako II - 13. Odpadło w eliminacjach. Uwagi: zbyt brzeczkowe, niedofermentowane. Słabe nasycenie. Milk Stout Oznakowano jako IV - 15. Przeszło pomyślnie eliminacje. W konkursie podane jako 6-te piwo. Uzyskało ocenę 4,17 - co oznacza IV lokatę. Uwagi: pozostająca goryczka pochodząca od palonego jęczmienia. Niedość słodkie. Nieco przegazowane jak na wymogi stylu. Belgijskie Pale Ale Zakodowane jako V - 16. Nie pokonało eliminacji. Uwagi: zbyt ciemne. Niezbalansowane - zbyt gorzkie, zbyt wytrawne. Nie w stylu. Monachijskie Jasne Oznaczono jako VI - 27. W konkursie podane jako 4-te w kolejności. Uzyskało ocenę 3,90 - co dało III lokatę. Uwagi: nieco twarda goryczka Jeżeli chodzi o SSA ,to całkowicie zgadzam się z opinią Jury. Natomiast BPA to w ogóle był piwny niewypał, ale nie miałem innego więc wysłałem to. Porterowi faktycznie trochę brakuje do ideału, ale mnie bardzo smakuje. Wynik Milk Stout-a mile mnie zaskoczył, bo choć jest bardzo dobry to bliżej mu do DRY niż do MILK Miejsce Monachjskiego już znacie, ale gdybym je chmielił jakimś lepszym chmielem niż Marynka z niewiadomą ilością AK to wynik może byłby lepszy dori zmniejszyłam rozmiar czcionki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 13 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2010 Milk StoutOznakowano jako IV - 15. Przeszło pomyślnie eliminacje. W konkursie podane jako 6-te piwo. Uzyskało ocenę 4,17 - co oznacza IV lokatę. Uwagi: pozostająca goryczka pochodząca od palonego jęczmienia. Niedość słodkie. Nieco przegazowane jak na wymogi stylu. Ha! Wyprzedziłeś mnie o dwie setne!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 13 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2010 Milk StoutOznakowano jako IV - 15. Przeszło pomyślnie eliminacje. W konkursie podane jako 6-te piwo. Uzyskało ocenę 4' date='17 - co oznacza IV lokatę. Uwagi: pozostająca goryczka pochodząca od palonego jęczmienia. Niedość słodkie. Nieco przegazowane jak na wymogi stylu.[/quote'] Ha! Wyprzedziłeś mnie o dwie setne!!!! HE HE ciasno było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 13 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2010 HE HE ciasno było Ciekawe ile nam brakło do pudła..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 13 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2010 HE HE ciasno było Ciekawe ile nam brakło do pudła..... Myślę że się dowiemy :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toto Opublikowano 14 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 HE HE ciasno było Ciekawe ile nam brakło do pudła..... To akurat jest podane na stronie Browamatora. W Milk Stoucie trzeci był Wena - 4,29. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ro_y Opublikowano 14 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 Niestety totalna porażka. Oto informacja o losie Twoich piw zgłoszonych do konkursu: Monachijskie Jasne "Helles" Zakodowano jako VI - 16. Nie pokonało progu eliminacji. Uwagi: fantastyczny "nos chmielowy" - b. wonne, kwiatowo - chmielowe. Niestety zupełnie niewłaściwie dla wymogów stylu. Milk Stout Zakodowany jako IV - 7. Także odpadł w eliminacjach. Uwagi: piwo przegazowane. Lekko kwaśne. Zbytnio nachmielone Może za rok będzie lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 (edytowane) i dotarły Porter Bałtycki "Opalenicki" Zakodowano jako I - 16. Nie pokonał progu etapu eliminacji. Uwagi: utlenione. W smaku winnne, kwaskowe. Także zbyt karmelowe. A w konkursie na Słowacki I miejsce Monachijskie Jasne "Opalenickie" Zakodowano jako VI - 22. Także odpadło w eliminacjach. Uwagi: niedostatecznie nasycone. Niestosownie i nieprzyjemnie, wysoce estrowe! Mydlane (kwasy tłuszczowe). A tydzień wcześniej Komisja Branżowa w Częstochowie dala mu IV miejsce Scotch Ale "Opalenicki Kiler" Oznaczono jako II - 11. W konkursie podano jako 1-sze w kolejności do oceny. Uzyskało ocenę 3,81 - co dało II lokatę. Uwagi: zbyt estrowe, rozpuszczalnikowe (octan etylu) A to mi osobiście też nie smakowało " zbyt estrowe , rozpuszczalnikowe" a II miejsce Edytowane 14 Lipca 2010 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioturek Opublikowano 16 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 "Oto informacja o losie Twoich piw zgłoszonych do konkursu: Monachijskie Jasne "Żywisław" Zakodowano jako VI - 34. Nie pokonało progu eliminacji (wysokiego). Uwagi: w zapachu utlenione, skórzane. Weizenbock "Warcisław" Oznaczono jako III - 18 Także skończyło na etapie eliminacji. Uwagi: wypieniło się (gushing), kwaśne." ...a ja sie kiedyś tyle naszukałem co to jest gusching żeby uczestniczyc w konkursie na browar.biz a wystarczyło pójśc do własnej piwniczki No i faktycznie z czasem to piwo coraz bardziej mi kwaśniało a i początkowy aromat suszonych sliwek gdzieś powoli przepadał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LJajecznica Opublikowano 16 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 Cześć. Ocena moich piw w konkursie wygłąda tak: Porter Bałtycki "Pan Dragon" oznaczono jako I - 2. Pokonał próg eliminacji. W konkursie podany do oceny jako 8-me piwo w kolejności. Uzyskał ocenę 3,55 - co dało XIII lokatę. Uwagi: w zapachu nuty oleiste, zjełczałe. Zbyt głęboko odfermentowany, przez co zbyt wysoka goryczka. Przegazowane. Monachijskie Jasne "Gra Wstępna" oznaczono jako VI - 2. Również zakwalifikowane w eliminacjach, co nie było łatwe. W konkursie podane jako 6-te w kolejności. Uzyskało ocenę 3,49 - co dało VIII lokatę. Uwagi: nieco przechmielone. P.S. Jak ktoś pamięta jak smakowały moje piwka, albo dostał jakąś butelczynę, poproszę o słowa krytyki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 17 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2010 Weizenbock "Karger" Zakodowano jako III - 1. Pomyślnie przeszło etap eliminacji. W konkursie wniesione do oceny jako 9-te piwo w kolejności. Uzyskało wynik 3,51 - co dało VII lokatę. Uwagi: W aromacie acetaldehyd i nadmiernie estry. Także zbyt goryczkowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 17 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2010 Weizenbock "Karger" Może to był złudny krok, może trzeba wystawić piwka w innych kategoriach? A przecież miałeś / masz dobre piwka! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 17 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2010 (edytowane) No ja wysłałem i potwierdzono moje przypuszczenia. Oto informacja o losie Twoich piw zgłoszonych do konkursu: Porter Bałtycki "Pępkowy" Zakodowano jako I - 24. Nie pokonał progu etapu eliminacji. Uwagi: piwo kwaśne, ale i zbyt słodkie. Utlenione. Monachijskie Jasne Oznaczono jako VI - 35. Także poprzestało na eliminacjach. Uwagi:piwo zbyt ciemne. W aromacie DMS. Profil smakowy nie odpowiada wymogom stylu. Belgijskie Pale Ale Oznaczono jako V - 21. Nie pokonało progu etapu eliminacji. Uwagi: zbyt ciemne. Niedostateczna jakość piany. Zbyt dużo karmelu w smaku. Milk Stout Oznaczono jako IV - 18. Pomyślnie przeszło etap eliminacji. W konkursie podane do oceny jako 10-te w kolejności. Otrzymało ocenę 2,97 - co dało XI lokatę. Uwagi: słabe nasycenie i pienistość. Niewiele w aromacie i smaku; wodniste, mało treściwe, ze zbyt mocnym smakiem spalenizny. "Szkockie Strong Ale" Zakodowano jako II - 16. Pokonało próg eliminacji. Podano jako 3-cie. Ocena 3,04 - co oznacza VIII lokatę. Uwagi: zbyt ciemne. Smak niezbyt typowy dla stylu - zbyt dużo słodu karmelowego. Edytowane 17 Lipca 2010 przez dori Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 17 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2010 coś za dużo ściemniasz Pieronie :beer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 17 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2010 Weizenbock "Karger" Może to był złudny krok' date=' może trzeba wystawić piwka w innych kategoriach? A przecież miałeś / masz dobre piwka![/quote'] Nie, nie, W Żywcu dobre piwo nie wystarczy, nawet żeby zakwalifikować się do finału. Karger Weizenbock jest świetny, aż mi ślinka cieknie jak pomyślę, że mogę sobie pójść do piwniczki po flaszeczkę. Ot, trochę tylko coś mu się niedobrego pałęta w aromacie. Akurat wystarczyło, żeby spaść na 7 miejsce. Żeby wejść na pudło trzeba się duużo bardziej starać, za duża mistrzowska konkurencja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 17 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2010 To ja też się 'pochwalę' wynikami Milk Stout "...z rancza..." Zakodowano jako IV - 14. Nie pokonał progu eliminacji. Uwagi: zbyt słodkie, o wiele za dużo słodów karmelowych! Weizenbock "...z rancza..." Zakodowany jako III - 14. Równiez odpadł na etapie eliminacji. Uwagi: nieco zbyt jasny. Mało atrybutów pszenicznego w aromacie. W smaku nieznośnie kwaśne. Jedno za słodkie, drugie za kwaśne, ale razem może mogą np wesprzeć kuchnię chińską : ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 18 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2010 A ja sobie myślę, że kluczowe było to... Weizenbock "Karger"Zakodowano jako III - 1. Pomyślnie przeszło etap eliminacji. W konkursie wniesione do oceny jako 9-te piwo w kolejności. Uzyskało wynik 3,51 - co dało VII lokatę. Uwagi: W aromacie acetaldehyd i nadmiernie estry. Także zbyt goryczkowe. Przejrzyjcie sobie nasze wpisy i poszukajcie jakiegoś piwa, które wniesione w 3 lub 4 ćwiartce zajęło miejsce na podium. To jest niestety tak, że człowiek zaczyna oceniać. Jest pełen optymizmu i zaciekawienia. Jaki będzie poziom? Pierwsze piwo - całkiem smaczne. Drugie - takie sobie. Trzecie - o dobre. Czwarte - super, genialne, najlepsze do tej pory. Piąte - niezłe, ale do 4. daleko. Szóste - No niby niezłe, ale coś mi tu nie pasuje. Siódme - o ludzie to dopiero połowa??? Ósme - no niby może być, ale ten DMS jest ewidentny. Dziewiąte - o to jest dobre, ale czy lepsze od 4.? Chyba nie. Dziesiąte - ile jeszcze??? Jedenaste - dość, dość, jeszcze jakieś kwaśne piwo mi przepuścili. Dwunaste - przeciętne. Trzynaste - może być. Czternaste - nic nie czuję. Oczywiście jest to trochę z przymrużeniem oka, ale zastanówcie się, ile w tym może być prawdy. Najgorsze jest to, że to jest na poziomie nieuświadomionym. Sensor na szkoleniach też to podkreśla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 18 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2010 Tak, to na pewno w jakimś stopniu prawda, sam wyznaję podobną zasadę. Z drugiej jednak strony, co niepokoi tą teorię, to powtarzalność osób znajdujących się na podium. Przeglądając wyniki konkursów z ostatnich lat, znajdujemy często te same nazwiska. Wykluczyć raczej można, że ich piwa wchodziły zawsze w tej, lub podobnej kolejności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 18 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2010 (edytowane) Na pewno kolejność w serii ma znaczenie, ale nie aż tak bardzo. Jeżeli piwo się wybija z tłumu, to jury je zapamięta, odstawi na bok, potem wróci, porówna te kilka zostawionych i wybierze najlepsze. EDIT: ale moim zdaniem ogarnąć umysłem można 10-12 piw, nie powinno się przepuszczać więcej do finału Edytowane 18 Lipca 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 18 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2010 Na pewno kolejność w serii ma znaczenie, ale nie aż tak bardzo. Jeżeli piwo się wybija z tłumu, to jury je zapamięta, odstawi na bok, potem wróci, porówna te kilka zostawionych i wybierze najlepsze. Dokładnie. Raz tylko sędziowałem i oceniałem tylko 8 piw ale bardzo często porównywałem kolejne piwo z tym, które wcześniej zwróciły moją uwagę. U wszystkich oceniających dało się zauważyć prawidłowość, że próbki najwyżej ocenionych piw były wypite w największej ilości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się