Skocz do zawartości

Festiwal Piwowarów 2010 / VIII Konkurs Piw Domowych


elroy

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 315
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

a przecież na konkurs wielu warzy po kilka warek, żeby z nich wybrać najlepszą.

 

:

czyżby to tak zwany w pewnych kręgach wilczy pęd ?

ps oceny wysyłane są w kolejności alfabetycznej/zgłoszeń ?

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a przecież na konkurs wielu warzy po kilka warek' date=' żeby z nich wybrać najlepszą.

 

:[/quote']

czyżby to tak zwany w pewnych kręgach wilczy pęd ?

Ja tak tego nie widzę. Jakbym miał możliwość warzyć piwo co tydzień, to pewnie też bym warzył kilka warek, choćby żeby wykorzystać dobrze drożdże (płynne), a że nie mogę, no to kombinuję.

 

A pęd to chyba jest owczy, a nie wilczy? :lol:

 

ps oceny wysyłane są w kolejności alfabetycznej/zgłoszeń ?

Z tego co zauważyłem, to alfabetycznej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kopyr, aż czasami zazdroszczę Ci tej pewności siebie :)

To się da wyuczyć (częsciowo :)). W dzieciństwie to ja taki bardziej zahukany byłem. :lol:

 

A wracając do piwa, to Karraka, którą częstowałem w Żywcu z beczki, jest IMO jednym z najlepszych piw przeze mnie uwarzonych, a na pewno najlepszym jasnym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A wracając do piwa, to Karraka, którą częstowałem w Żywcu z beczki, jest IMO jednym z najlepszych piw przeze mnie uwarzonych, a na pewno najlepszym jasnym.

Kopyr, wszyscy mówili że czuć że młode i "daje szmatą" :). Ale najważniejsze to wiara w siebie :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przyszły i moje wyniki, oto one:

 

Oto informacja o losie Twoich piw zgłoszonych do konkursu:

 

Porter Bałtycki "Porter"

Zakodowano jako I - 18. Pokonało próg etapu eliminacji.

W konkursie wniesione do oceny jako 15-te w kolejności piwo.

Uzyskało ocenę 4,10 - co dało mu V lokatę.

Uwagi krytyczne jury: w zapachu nieco stęchłe, piwniczne. Brak nuty słodowej.

 

Strong Scotch Ale "SSA"

Oznaczono jako II - 13. Odpadło w eliminacjach.

Uwagi: zbyt brzeczkowe, niedofermentowane. Słabe nasycenie.

 

Milk Stout

Oznakowano jako IV - 15. Przeszło pomyślnie eliminacje.

W konkursie podane jako 6-te piwo.

Uzyskało ocenę 4,17 - co oznacza IV lokatę.

Uwagi: pozostająca goryczka pochodząca od palonego jęczmienia. Niedość słodkie. Nieco przegazowane jak na wymogi stylu.

 

Belgijskie Pale Ale

Zakodowane jako V - 16. Nie pokonało eliminacji.

Uwagi: zbyt ciemne. Niezbalansowane - zbyt gorzkie, zbyt wytrawne. Nie w stylu.

 

Monachijskie Jasne

Oznaczono jako VI - 27.

W konkursie podane jako 4-te w kolejności.

Uzyskało ocenę 3,90 - co dało III lokatę.

Uwagi: nieco twarda goryczka

Jeżeli chodzi o SSA ,to całkowicie zgadzam się z opinią Jury. :/

Natomiast BPA to w ogóle był piwny niewypał, ale nie miałem innego więc wysłałem to. :ble:

Porterowi faktycznie trochę brakuje do ideału, ale mnie bardzo smakuje. :P

Wynik Milk Stout-a mile mnie zaskoczył, bo choć jest bardzo dobry to bliżej mu do DRY niż do MILK :lol:

Miejsce Monachjskiego już znacie, ale gdybym je chmielił jakimś lepszym chmielem niż Marynka z niewiadomą ilością AK

to wynik może byłby lepszy :smilies:

dori

zmniejszyłam rozmiar czcionki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Milk Stout

Oznakowano jako IV - 15. Przeszło pomyślnie eliminacje.

W konkursie podane jako 6-te piwo.

Uzyskało ocenę 4,17 - co oznacza IV lokatę.

Uwagi: pozostająca goryczka pochodząca od palonego jęczmienia. Niedość słodkie. Nieco przegazowane jak na wymogi stylu.

Ha! Wyprzedziłeś mnie o dwie setne!!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Milk Stout

Oznakowano jako IV - 15. Przeszło pomyślnie eliminacje.

W konkursie podane jako 6-te piwo.

Uzyskało ocenę 4' date='17 - co oznacza IV lokatę.

Uwagi: pozostająca goryczka pochodząca od palonego jęczmienia. Niedość słodkie. Nieco przegazowane jak na wymogi stylu.[/quote']

Ha! Wyprzedziłeś mnie o dwie setne!!!!

HE HE ciasno było :smilies::ble:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niestety totalna porażka.

 

Oto informacja o losie Twoich piw zgłoszonych do konkursu:

 

Monachijskie Jasne "Helles"

Zakodowano jako VI - 16. Nie pokonało progu eliminacji.

Uwagi: fantastyczny "nos chmielowy" - b. wonne, kwiatowo - chmielowe. Niestety zupełnie niewłaściwie dla wymogów stylu.

 

Milk Stout

Zakodowany jako IV - 7. Także odpadł w eliminacjach.

Uwagi: piwo przegazowane. Lekko kwaśne. Zbytnio nachmielone

 

Może za rok będzie lepiej. :smilies::ble:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

i dotarły

Porter Bałtycki "Opalenicki"

Zakodowano jako I - 16. Nie pokonał progu etapu eliminacji.

Uwagi: utlenione. W smaku winnne, kwaskowe. Także zbyt karmelowe.

A w konkursie na Słowacki I miejsce :ble:

 

Monachijskie Jasne "Opalenickie"

Zakodowano jako VI - 22. Także odpadło w eliminacjach.

Uwagi: niedostatecznie nasycone. Niestosownie i nieprzyjemnie, wysoce estrowe! Mydlane (kwasy tłuszczowe).

A tydzień wcześniej Komisja Branżowa w Częstochowie dala mu IV miejsce

 

Scotch Ale "Opalenicki Kiler"

Oznaczono jako II - 11.

W konkursie podano jako 1-sze w kolejności do oceny.

Uzyskało ocenę 3,81 - co dało II lokatę.

Uwagi: zbyt estrowe, rozpuszczalnikowe (octan etylu)

A to mi osobiście też nie smakowało " zbyt estrowe , rozpuszczalnikowe" a II miejsce :smilies:

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

"Oto informacja o losie Twoich piw zgłoszonych do konkursu:

 

Monachijskie Jasne "Żywisław"

Zakodowano jako VI - 34.

Nie pokonało progu eliminacji (wysokiego).

Uwagi: w zapachu utlenione, skórzane.

 

Weizenbock "Warcisław"

Oznaczono jako III - 18

Także skończyło na etapie eliminacji.

Uwagi: wypieniło się (gushing), kwaśne."

...a ja sie kiedyś tyle naszukałem co to jest gusching żeby uczestniczyc w konkursie na browar.biz :okey: a wystarczyło pójśc do własnej piwniczki :D

No i faktycznie z czasem to piwo coraz bardziej mi kwaśniało a i początkowy aromat suszonych sliwek gdzieś powoli przepadał.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

Ocena moich piw w konkursie wygłąda tak:

 

Porter Bałtycki "Pan Dragon"

oznaczono jako I - 2. Pokonał próg eliminacji.

W konkursie podany do oceny jako 8-me piwo w kolejności. Uzyskał ocenę 3,55 - co dało XIII lokatę.

Uwagi: w zapachu nuty oleiste, zjełczałe. Zbyt głęboko odfermentowany, przez co zbyt wysoka goryczka. Przegazowane.

 

Monachijskie Jasne "Gra Wstępna"

oznaczono jako VI - 2. Również zakwalifikowane w eliminacjach, co nie było łatwe.

W konkursie podane jako 6-te w kolejności. Uzyskało ocenę 3,49 - co dało VIII lokatę.

Uwagi: nieco przechmielone.

 

 

P.S. Jak ktoś pamięta jak smakowały moje piwka, albo dostał jakąś butelczynę, poproszę o słowa krytyki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Weizenbock "Karger"

Zakodowano jako III - 1. Pomyślnie przeszło etap eliminacji.

W konkursie wniesione do oceny jako 9-te piwo w kolejności.

Uzyskało wynik 3,51 - co dało VII lokatę.

Uwagi: W aromacie acetaldehyd i nadmiernie estry. Także zbyt goryczkowe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No ja wysłałem i potwierdzono moje przypuszczenia.

 

Oto informacja o losie Twoich piw zgłoszonych do konkursu:

 

Porter Bałtycki "Pępkowy"

Zakodowano jako I - 24. Nie pokonał progu etapu eliminacji.

Uwagi: piwo kwaśne, ale i zbyt słodkie. Utlenione.

 

Monachijskie Jasne

Oznaczono jako VI - 35. Także poprzestało na eliminacjach.

Uwagi:piwo zbyt ciemne. W aromacie DMS. Profil smakowy nie odpowiada wymogom stylu.

 

Belgijskie Pale Ale

Oznaczono jako V - 21. Nie pokonało progu etapu eliminacji.

Uwagi: zbyt ciemne. Niedostateczna jakość piany. Zbyt dużo karmelu w smaku.

 

Milk Stout

Oznaczono jako IV - 18. Pomyślnie przeszło etap eliminacji.

W konkursie podane do oceny jako 10-te w kolejności.

Otrzymało ocenę 2,97 - co dało XI lokatę.

Uwagi: słabe nasycenie i pienistość. Niewiele w aromacie i smaku; wodniste, mało treściwe, ze zbyt mocnym smakiem spalenizny.

 

"Szkockie Strong Ale"

Zakodowano jako II - 16. Pokonało próg eliminacji.

Podano jako 3-cie. Ocena 3,04 - co oznacza VIII lokatę.

Uwagi: zbyt ciemne. Smak niezbyt typowy dla stylu - zbyt dużo słodu karmelowego.

Edytowane przez dori
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Weizenbock "Karger"

Może to był złudny krok' date=' może trzeba wystawić piwka w innych kategoriach? A przecież miałeś / masz dobre piwka![/quote']

Nie, nie, W Żywcu dobre piwo nie wystarczy, nawet żeby zakwalifikować się do finału. Karger Weizenbock jest świetny, aż mi ślinka cieknie jak pomyślę, że mogę sobie pójść do piwniczki po flaszeczkę. Ot, trochę tylko coś mu się niedobrego pałęta w aromacie. Akurat wystarczyło, żeby spaść na 7 miejsce. Żeby wejść na pudło trzeba się duużo bardziej starać, za duża mistrzowska konkurencja.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To ja też się 'pochwalę' wynikami :beer:

 

 

Milk Stout "...z rancza..."

Zakodowano jako IV - 14. Nie pokonał progu eliminacji.

Uwagi: zbyt słodkie, o wiele za dużo słodów karmelowych!

 

Weizenbock "...z rancza..."

Zakodowany jako III - 14. Równiez odpadł na etapie eliminacji.

Uwagi: nieco zbyt jasny. Mało atrybutów pszenicznego w aromacie. W smaku nieznośnie kwaśne.

 

Jedno za słodkie, drugie za kwaśne, ale razem może mogą np wesprzeć kuchnię chińską : )

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja sobie myślę, że kluczowe było to...

 

Weizenbock "Karger"

Zakodowano jako III - 1. Pomyślnie przeszło etap eliminacji.

W konkursie wniesione do oceny jako 9-te piwo w kolejności.

Uzyskało wynik 3,51 - co dało VII lokatę.

Uwagi: W aromacie acetaldehyd i nadmiernie estry. Także zbyt goryczkowe.

Przejrzyjcie sobie nasze wpisy i poszukajcie jakiegoś piwa, które wniesione w 3 lub 4 ćwiartce zajęło miejsce na podium.

 

To jest niestety tak, że człowiek zaczyna oceniać. Jest pełen optymizmu i zaciekawienia. Jaki będzie poziom?

Pierwsze piwo - całkiem smaczne.

Drugie - takie sobie.

Trzecie - o dobre.

Czwarte - super, genialne, najlepsze do tej pory.

Piąte - niezłe, ale do 4. daleko.

Szóste - No niby niezłe, ale coś mi tu nie pasuje.

Siódme - o ludzie to dopiero połowa???

Ósme - no niby może być, ale ten DMS jest ewidentny.

Dziewiąte - o to jest dobre, ale czy lepsze od 4.? Chyba nie.

Dziesiąte - ile jeszcze???

Jedenaste - dość, dość, jeszcze jakieś kwaśne piwo mi przepuścili.

Dwunaste - przeciętne.

Trzynaste - może być.

Czternaste - nic nie czuję.

 

Oczywiście jest to trochę z przymrużeniem oka, ale zastanówcie się, ile w tym może być prawdy. Najgorsze jest to, że to jest na poziomie nieuświadomionym. Sensor na szkoleniach też to podkreśla.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak, to na pewno w jakimś stopniu prawda, sam wyznaję podobną zasadę. Z drugiej jednak strony, co niepokoi tą teorię, to powtarzalność osób znajdujących się na podium. Przeglądając wyniki konkursów z ostatnich lat, znajdujemy często te same nazwiska. Wykluczyć raczej można, że ich piwa wchodziły zawsze w tej, lub podobnej kolejności ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na pewno kolejność w serii ma znaczenie, ale nie aż tak bardzo. Jeżeli piwo się wybija z tłumu, to jury je zapamięta, odstawi na bok, potem wróci, porówna te kilka zostawionych i wybierze najlepsze.

 

EDIT: ale moim zdaniem ogarnąć umysłem można 10-12 piw, nie powinno się przepuszczać więcej do finału

Edytowane przez coder
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na pewno kolejność w serii ma znaczenie, ale nie aż tak bardzo. Jeżeli piwo się wybija z tłumu, to jury je zapamięta, odstawi na bok, potem wróci, porówna te kilka zostawionych i wybierze najlepsze.

Dokładnie. Raz tylko sędziowałem i oceniałem tylko 8 piw ale bardzo często porównywałem kolejne piwo z tym, które wcześniej zwróciły moją uwagę. U wszystkich oceniających dało się zauważyć prawidłowość, że próbki najwyżej ocenionych piw były wypite w największej ilości.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.