santa Opublikowano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 (edytowane) Kolejne pytanie z gatunku dyskusyjnych. Czy ktoś z Was używał drożdży dedykowanych do Witbiera (np. Gozdawa Classic Belgian Witbier lub Fermentum Mobile FM20 Białe Walonki) w celu fermentacji innego piwa niż Witbier? Edytowane 23 Czerwca 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 Sprecyzuj pytanie: receptura, gatunek, tempetatura, ilość, cel itd... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 23 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 (edytowane) Sprecyzuj pytanie: receptura, gatunek, tempetatura, ilość, cel itd... Nie da się sprecyzować nieprecyzyjnego pytania . Mam nadmiar drożdży i gęstwy do Wita i robię plany jak to wykorzystać. Wpadło mi do głowy pytanie, czy ktokolwiek próbował fermentować takimi drożdżami inny styl. Pytanie z gatunku luźnych i niepotrzebnych . Edytowane 23 Czerwca 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 'Poczęstuj' znajomych piwowarów gęstwą, zniknie kłopot z nadwyżką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dazhdbog Opublikowano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 White IPA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 (edytowane) Sprecyzuj pytanie: receptura, gatunek, tempetatura, ilość, cel itd... Nie da się sprecyzować nieprecyzyjnego pytania . Mam nadmiar drożdży i gęstwy do Wita i robię plany jak to wykorzystać. Wpadło mi do głowy pytanie, czy ktokolwiek próbował fermentować takimi drożdżami inny styl. Pytanie z gatunku luźnych i niepotrzebnych . Ja właśnie próbuję fermentować dwa piwa na białych walonkach, jedno to coś w stylu belgian pale ale, drugie to powiedzmy że coś w stylu rosanke z wędzonym słodem... piwa fermentują dopiero kilka dni więc trudno coś na ich temat powiedzieć, jedyne co mnie dziwi, to to że z wiadra z BPA leci aromat lekko pomarańczowy, mimo iż do tego piwa skórki nie dodawałem, ani "zaoceanicznych" odmian chmielu. +Wit IPA, które wyszło całkiem spoko. Edytowane 23 Czerwca 2015 przez kordas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 Robiłem kilka razy, ze 3-4 warki zwykłe jasne piwo, raz flandryjskie czerwone, rób nawet czarne, nie widzę żadnego problemu, same w sobie te drożdże nie są jakieś specjalnie charakterystyczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 Warzyliśmy kiedyś American Wheat. Zostały użyte 3 rodzaje drożdży, między innymi Brewferm Blanche. Piwo na tych drożdżach miało wybitnie witbierowy charakter. Co by potwierdzało tezę kolegi dziedzicpruski, że słód pszeniczny nie ma wpływu na smak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Chleb na nich upiecz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Mam nadmiar drożdży i gęstwy do Wita i robię plany jak to wykorzystać. Niestylowy BPA, lekki, jasny i mocniej chmielony (choć raczej wyszło delikatnie), świetne proste piwo na lato. Receptura: http://www.piwo.org/topic/5480-browar-czarny-rys/page-55#entry345828 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 24 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 (edytowane) Chleb na nich upiecz Do tego celu mam 80-letni zakwas, lepiej się nada . Może go kiedyś do jakiegoś kwacha wykorzystam . White IPA? Po dwóch nie do końca udanych próbach, kolejna Biała IPA będzie na drożdżach neutralnych (West Coast). Po pozbieraniu do kupy słodów, które pozostały mi po obecnym sezonie, wyszedł mi zasyp ala wielozbożowe (słód żytni, owies, pszenica, słód pszeniczny, carawheat), muszę tylko dokupić słodu bazowego. Zaryzykuję je na Walonkach. Do tego klasyczny Witek oraz BPA i mam po drożdżach . Dzięki! Edytowane 24 Czerwca 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się