DonBeer Opublikowano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 (edytowane) Szczep niemieckich drożdży lagerowych opracowany pod kątem piwowarstwa domowego. Temperatura fermentacji: 12-22 ºC. Temperatura optymalna fermentacji: 12-17 ºC. Odfermentowanie bardzo wysokie. Flokulacja najwyższa. Tolerancja na alkohol do 7,5 % źródło: Gozdawa Edytowane 26 Czerwca 2015 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacu Opublikowano 31 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 Uwarzyłem na tych drożdżach póki co jedną warkę. Coś ala APA ale na dolniakach. Pierwszy raz używałem drożdży dolnej fermentacji więc będę porównywał z drożdżami górnej fermentacji. Założenia: Zacierane 60min w 64-65oC, 20l, 11BLG 1. Drożdże uwodnione. Wystartowały po 36 godzinach 2. Temperatura fermentacji: około 14oC 3. Po 14dniach burzliwej odfermentowało do 2BLG 4. Flokulację bym przyrównał do US-05 5. Piwo wyszło odrobinę zmętnione (po 3tyg cichej, niestety w temp. 15oC) 6. Przy przelewaniu na cichą czuć było siarkę - po cichej już nie było 7. W smaku czyste Na pewno zrobię na nich kolejne 2 warki, tym razem z gęstwy. Porównując do Gozdawa U.S. West Cost te bardziej mi podchodzą. Czystsze w smaku, lepiej się zbijają. Teraz będę fermentował w 16oC. Mam nadzieję, że estry nie wyjdą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 23 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 Czy ktoś fermentował na tych drożdżach w temp. 9-10 st. C. Czy przy zaleceniach producenta 12 st. jest szansa zrobić to z powodzeniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Petee Opublikowano 26 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 Gdyby jeszcze ktoś szukał odpowiedzi - używałem tych drożdży do dwóch różnych piw dolnej fermentacji i odniosłem wrażenie, że nie lubią niskich temperatur. Przy 10°C ledwo co pracowały, dopiero po ogrzaniu do ok. 14°C ruszyły prawidłowo. Oczywiście dwie paczki uwodnione na 20L. Natomiast gotowe piwo uważam za jak najbardziej udane, choć brakuje lagerowych cech jak np. w W34-70. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 5 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2019 Czy ktoś może potwierdzić deklarowaną tolerancję na alkohol 7.5%? Wydaje się za niska na prawdziwą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 Witam Myślicie że te drożdże nadadzą się do weizenbock ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 2 godziny temu, Sumikk napisał: Witam Myślicie że te drożdże nadadzą się do weizenbock ? Nie. Możesz na nich zrobić "zwykłego" koźlaka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 19 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2020 (edytowane) Nastawiłem na tych drożdżach pilsa 13blg, brzeczka temp 12'c temperatura otoczenia 10'c. Mija 24h a fermentacji nic nie widać, lekko podnosi pokrywe, myslicie żeby je przestawić w 14'c czy dadzą radę w tych 10-11'c ? edit drożdże podjęły pracę po ok 36 godzinach, teraz stoją w tem ok 10'c-11'c i pracują, nie jakoś mocno ale pracuja. Edytowane 22 Marca 2020 przez Sumikk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 20 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2021 Jakoś bardzo mało relacji z użyciem tych drożdży - a ja się zastanawiam, czy ich nie użyć dla lagerów w temperaturze 14-15 stopni. Ktoś miał z nimi więcej do czynienia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mefisto_____ Opublikowano 10 Lipca Udostępnij Opublikowano 10 Lipca Zrobiłem na nich ostatnio pilsa i mogę je z czystym sumieniem polecić. Piwo fermentowałem w 12 stopniach, drożdże ruszyły po około dobie. Stosunek cena/jakość dla mnie rewelacyjna. W planach mam kolejne piwo na tych drożdżach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się