Skocz do zawartości

Gozdawa GLW35 - German Lager W35


Rekomendowane odpowiedzi

Szczep niemieckich drożdży lagerowych opracowany pod kątem piwowarstwa domowego.

  • Temperatura fermentacji: 12-22 ºC.
  • Temperatura optymalna fermentacji: 12-17 ºC.
  • Odfermentowanie bardzo wysokie.
  • Flokulacja najwyższa.
  • Tolerancja na alkohol do 7,5 %

źródło: Gozdawa

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Uwarzyłem na tych drożdżach póki co jedną warkę. Coś ala APA ale na dolniakach. Pierwszy raz używałem drożdży dolnej fermentacji więc będę porównywał z drożdżami górnej fermentacji. 

Założenia: Zacierane 60min w 64-65oC,  20l, 11BLG

1. Drożdże uwodnione. Wystartowały po 36 godzinach

2. Temperatura fermentacji: około 14oC

3. Po 14dniach burzliwej odfermentowało do 2BLG

4. Flokulację bym przyrównał do US-05

5. Piwo wyszło odrobinę zmętnione (po 3tyg cichej, niestety w temp. 15oC)

6. Przy przelewaniu na cichą czuć było siarkę - po cichej już nie było

7. W smaku czyste

Na pewno zrobię na nich kolejne 2 warki, tym razem z gęstwy. Porównując do Gozdawa U.S. West Cost te bardziej mi podchodzą. Czystsze w smaku, lepiej się zbijają. Teraz będę fermentował w 16oC. Mam nadzieję, że estry nie wyjdą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 11 miesięcy temu...

Gdyby jeszcze ktoś szukał odpowiedzi - używałem tych drożdży do dwóch różnych piw dolnej fermentacji i odniosłem wrażenie, że nie lubią niskich temperatur. Przy 10°C ledwo co pracowały, dopiero po ogrzaniu do ok. 14°C ruszyły prawidłowo. Oczywiście dwie paczki uwodnione na 20L. Natomiast gotowe piwo uważam za jak najbardziej udane, choć brakuje lagerowych cech jak np. w W34-70.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...
  • 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...

Nastawiłem na tych drożdżach pilsa 13blg, brzeczka temp 12'c temperatura otoczenia 10'c. Mija 24h a fermentacji nic nie widać, lekko podnosi pokrywe, myslicie żeby je przestawić w 14'c czy dadzą radę w tych 10-11'c ?

 

 

edit

drożdże podjęły pracę po ok 36 godzinach, teraz stoją w tem ok 10'c-11'c i pracują, nie jakoś mocno ale pracuja.

 

Edytowane przez Sumikk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...
  • 3 lata później...

Zrobiłem na nich ostatnio pilsa i mogę je z czystym sumieniem polecić. Piwo fermentowałem w 12 stopniach, drożdże ruszyły po około dobie. Stosunek cena/jakość dla mnie rewelacyjna.

W planach mam kolejne piwo na tych drożdżach.

IMG_1261.jpeg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.