chelseaman96 Opublikowano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2015 Cześć, niedługo będę warzył RISa, co myślicie o takiej recepturze? RIS około 30 litrów Słody: Pale ale 7,5 kgMonachijski 5,25 kgJęczmień palony 0,9 kgCaraaroma 0,75 kgCaramunich II 0,75 kgSłód pszeniczny (gdzieś z kilogram mi został)Płatki owsiane 0,6 kgPłatki jeczmienne 0,6 kgCarafa I 0,6 kgSłód wędzony 1 kgSłód żytni czekoladowy 1kg Chmiele do gotowania:Amarillo 100 gWaimea 100 g Zastanawiam się nad dodaniem tych wszystkich płatków. Szczególnie nad dodaniem płatków owsianych bo czy ta wytrawność, którą one dają nie zginie wśród słodu żytniego i płatków jęczmiennych, dzieki którym piwo będzie bardziej oleiste? Co do chmielenia to chyba nie będę chmielił na zimno. Na początku gotowania wrzuce Waimea'e, a w połowie Amarillo.Co sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2015 tak z ciekawości w ilu litrowym garze będziesz to zacierał ? ja bym płatki odpuścił tak samo i wędzony dość ambitny plan jak na czwartą warkę ,pamiętaj tylko że by zadać odpowiednio dużo zdrowych i zahartowanych drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2015 (edytowane) Szczególnie nad dodaniem płatków owsianych bo czy ta wytrawność, którą one dają Coś chyba zgubiłem jak czytałem o tych płatkach :O poza tym to jest 20kg zasypu prawie, zatrzeć to jeszcze nawet nie jest jakiś super problem ale filtracja tego? Ja w 40l garze mieszczę maks 13kg słodów tak żeby mieć normalny stosunek wody do słodu (2,5-3x1). Tutaj trzeba by dodać jakieś 40-50l wody i do tego 20kg słodów Ja nie wiem co ludzie mają z tymi RIS'ami na 40blg 30l. Nic to osiągnąć ale nie napisałeś jakie drożdże chcesz użyć i jak to wgl przefermenotwać. 30l? Będziesz to fermentował w 50l beczce ? Edytowane 27 Czerwca 2015 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chelseaman96 Opublikowano 27 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2015 Gar mam 50l, a co do risa to nie chce 30 stopni, tylko około około 25, a reszta idzie na stouta, bo będę miał drugi garnek. W sumie może serio przegiąłem ze słodami, wędzonego nie chce wyrzucać, może zmniejszyć monachisjki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 28 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 W 50l garnku nie zatrzesz tego efektywnie. Zmniejsz zasyp. Proponuję 10% palonych 10% karmelu a reszta to słód podstawowy. Słody możesz dobrać dowolnie w ramach podanych kategorii. Płatki sobie odpuść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet666 Opublikowano 28 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 20 kg słodu to chyba trochę dużo jak na gar 50 l. Też jestem początkujący i też na 4 warkę rzuciłem się na RIS. Było ciężko, ale dałem radę. Z 14,4 kg słodów uzyskałem ~25 l RISa 24 °P i ~20 l stoutu 13 °P (po gotowaniu). Mam gar 50-litrowy, a zacierałem w 30 litrach wody i brzeczka przednia poszła na RISa, a wysłodziny na stout. Miejsca niby jeszcze trochę miałem w garze, ale jakby było więcej zacieru, to by już trochę niewygodnie się mieszało. Na Twoim miejscu wrzuciłbym ~15 kg słodu i zatrał to w ~30 l wody (na pewno odpuściłbym sobie płatki, a reszta wedle uznania). Ja zasyp miałem taki (słodów ciemnych miałem ~17%, a wrzuciłem je na jakieś ostatnie 20 minut): - pale ale - 5 kg - monachijski II - 5 kg - pszeniczny - 1 kg - caramunich II - 1 kg - palony jęczmień - 0,6 kg - carafa II - 0,6 kg - pszeniczny czekoladowy - 0,6 kg - caraaroma - 0,6 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 28 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 Nadal nie wiem w czym fermentacja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erixo2 Opublikowano 28 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 (edytowane) Też planuję pierwszego RISa. 2x zacieranie 12kg słodu w garze ~50L. Filtracja na 2 wiadra z sraczwężykami. Do fermentacji ~25l ~30BLG na świeżą podwójną dawkę gęstwy US05/WLP099 Edytowane 28 Czerwca 2015 przez erixo2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 28 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 a niskie temperatury do fermentacji takich mocarzy to wszyscy mają tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erixo2 Opublikowano 28 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 a niskie temperatury do fermentacji takich mocarzy to wszyscy mają tak? W piwinicy max 18C przy najwiekszych upalach, w drugim miesiacu fermentacji pewnie i tak bede podnosil do ~20C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chelseaman96 Opublikowano 28 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 W piwnicy przy 20 stopniach dzisiaj mam 12 stopni, wiec o temperature się nie martwię.Mam dwa balony 12 i 25 litrów więc miałem plan w nich leżakować, a burzliwą przeprowadzić w dwóch wiadrach od BA. Do tego filtracja sraczwężykiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet666 Opublikowano 28 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 Filtrację da się nawet i na jednym fermentorze przeprowdzić. Przynajmniej mnie się udało. Zrobiłem tak, że do fermentora 30 l ze sraczwężykiem wlałem co się zmieściło, spuściłem od razu mętną brzeczkę do kolejnego fermentora, dolałem z gara znowu do fermentora z wężykiem i tak aż przelałem z gara wszystko. Potem przefiltrowałem tę mętną brzeczkę do trzeciego fermentora i zacząłem wysładzanie. Nawet nie musiałem specjalnie długo czekać na ułożenie się złoża, bo prawie od razu leciał kryształ. A młóta miałem prawie cały fermentor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chelseaman96 Opublikowano 28 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 Dobra, zmodyfikowałem zasyp i wyszło mi coś takiego: pale ale 6,0 kgmonachijski 4,0 kgjeczmień palony 1 kgcaraaroma 0,75 kgcaramunich II 0,75 kgsłód pszeniczny 1 kgcarafa I 0,6 kgsłód wędzony 1 kgżytni czekoladowy 1kg W sumie 16 kg zasypu, z czego 16% to słody ciemne, 9,5% karmelowe. Niby za dużo ciemnych ale można zaszaleć chyba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 Ryś im prostszy tym lepszy. Ja bym optował za opcją minimum - pale, brown and black. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 28 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 (edytowane) BTW co sądzicie o zadaniu THG do RIS'a. Wówczas mielibyśmy coś a'la Belgian Imperial Stout. Mam akurat na stanie i korcie mnie żeby fermentować na nich RIS'a. Na burzliwą planuje zadać drożdże szampańskie. Ktoś kombinował na ww. zestawie ? Edytowane 28 Czerwca 2015 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 29 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zadawałem drożdże belgijskie do piwa, niby to były tylko drożdże gozdawy, ale efekt uważam za ciekawy. Belgia ujawnia się głównie jako wiśnia w smaku i aromacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 29 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2015 A po co na burzliwą drożdże szampanskie? Nie lepiej od razu thg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 29 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2015 A po co na burzliwą drożdże szampanskie? Nie lepiej od razu thg? Co by dojadły lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 29 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2015 To chyba na cichą? Thg niby mają wyższa odporność na alk. Do tego pod koniec fermentacji zwykle dojadane są cukry złożone, trójcukry.nie podejrzewam żeby szampanskie je lepiej szamały niż piwne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 29 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2015 Sorki, na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 29 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2015 (edytowane) No to tak, wtedy nawet jak nie pomogą to nie zaszkodzą a a nóż dojedzą coś wbrew teorii Edytowane 29 Czerwca 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 29 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2015 BTW co sądzicie o zadaniu THG do RIS'a. Ja właśnie rozpędzam swoje THG i jak rozmyślam żeby ich użyć do RISa lub Barleywine jak się napędzą. Wielkie umysły myślą podobnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 29 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2015 Wielkie umysły myślą podobnie Co racja to racja Mi zostały THG po kilku belgach. Szkoda wylewać A nóż coś ciekawego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się