jesss Opublikowano 25 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2009 Witam :-) Nowy jestem wiec przywitac sie nalezy (zwlaszcza, ze na PW juz zaatakowalem niektorych). Jak na razie w "wiadrze" stoi produkt z puszki (Brewmaker Pilsner Lager... he he... lager - ale czlowiek uczy sie cale zycie) ale spokojnie, spokojnie... jak piwni bogowie (oraz malzonka i dwojka ciekawskich smykow - to ciutke bardziej konfliktowe towarzystwo z praca w kuchni w mieszkaniu) pozwola to i cos powazniejszego sie wyprodukuje ;-). Jak na poczatek to oczywiscie udalo mi sie chyba ciut sie pospieszyc - z burzliwej zlalem na cicha 6-tego dnia (juz nic sie nie dzialo)... i dopiero sprawdzilem BLG... bylo 5 (z poczatkowych 12,5). Stoi na cichej od soboty. W rurce ani bulgniecia (ale wiem, ze niby za bardzo nie musi). Zakladam, ze zejdzie jeszcze troche to BLG? Jesli zejdzie do 4 (sprawdze w sobote) to rozumiem, ze mozna butelkowac? Tylko ile wtedy sypnac cukru (tzw. piwowarskiego)? Czy 4 g na butelke czy mniej? No... to sie przywitalem w rozszerzonym stylu :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 25 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2009 Jak na poczatek to oczywiscie udalo mi sie chyba ciut sie pospieszyc - z burzliwej zlalem na cicha 6-tego dnia (juz nic sie nie dzialo)... i dopiero sprawdzilem BLG... bylo 5 (z poczatkowych 12,5). Stoi na cichej od soboty. W rurce ani bulgniecia (ale wiem, ze niby za bardzo nie musi). Zakladam, ze zejdzie jeszcze troche to BLG? Jesli zejdzie do 4 (sprawdze w sobote) to rozumiem, ze mozna butelkowac? Tylko ile wtedy sypnac cukru (tzw. piwowarskiego)? Czy 4 g na butelke czy mniej? Witaj. Coś jest nie halo, bo brewkity to nawet do 1°Blg potrafią zejść, więc 4°Blg to dużo za dużo, żeby butelkować. Powiedzmy, że przy trzech byłoby w miarę bezpiecznie, ale z surowcem do refermentacji bym nie szalał. W jakiej temp. fermentujezs? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 25 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2009 Witam. Jak Kopyr pisze trzeba czekać, a potem mierzyć °Blg. W piwowarstwie czas leczy rany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jesss Opublikowano 25 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2009 (edytowane) Temperatura 21-22 °C - nizej niestety nie daje sie zejsc w tym bloku. Fermentacja przebiegala bardzo ladnie (ze tak powiem). Wystartowalo po ok. 6 h. Potem bulgot non-stop (fermentator stoi w sypialni wiec bylo dosyc zabawnie w "najgoretszym" momencie fermentacji ;-) ). Postawione bylo w niedziele. W piatek byly jeszcze pojedyncze bulgotniecia rano ale wieczorem juz cisza. W nocy z piatku na sobote - nic. W sobote przelalem na cicha po poludniu bo nic sie nie dzialo przez caly dzien. Smakowo przy przelewaniu na cicha bylo niezle - znaczy nie smakowalo zle (nie bylo zadnych "atrakcji" opisywanych na forum typu smak/zapach mokrej szmaty itp). Aha... przy mierzeniu BLG w menzurce powstala calkiem ladna piana. <edit> PS - tak, tak... wiem z tym czekaniem :-). Chleb pieke z zakwasu, wedlinki z szynkowara robie czasem... czekanie wystepuje. Tylko czasem czekanie mnie przerasta ;-D </edit> Edytowane 25 Listopada 2009 przez jesss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micruz Opublikowano 25 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2009 Witam serdecznie. Ja mam problem z czekaniem jak już warka zabutelkowana....tak człowieka korci..ale walczę i jak dotąd daję radę.... Najgorzej mi idzie z moim bożonarodzeniowym...stoi to już i stoi....ale na szczęście święta niedługo . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 25 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2009 Cześć witam. :) Dopuściłem się uwarzenia paru(nastu) piw z konserwy, ale do "aż 5°Blg" nie zeszło mi nigdy. Zawsze było to od 1-2,5°Blg proponuję sprawdzić prawidłowość wskazań balingometru,na wodzie o temp. 20°C musi być 0°Blg . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jesss Opublikowano 25 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2009 Sprawdzalem (to pierwsza rzecz sie pobawic nowa zabawka)... ale sprawdze jeszcze raz... rano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 25 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2009 Witaj na forum. Może wkrótce również w realu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 26 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 Witam, życzę samych udanych warek. Piszesz, że w czasie pomiaru Blg w menzurce była piana, przypuszczam, iż nie odgazowałeś wcześniej piwa przez co otrzymałeś zawyżony wynik pomiaru. Gaz w piwie uniemożliwia dokonanie prawidłowego pomiaru, zmienia gęstość, ponadto pęcherzyki gazu przyklejają się do aerometru unosząc go do góry. Przed ponownym pomiarem odgazuj piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 26 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 Piszesz, że w czasie pomiaru Blg w menzurce była piana, przypuszczam, iż nie odgazowałeś wcześniej piwa przez co otrzymałeś zawyżony wynik pomiaru. Gaz w piwie uniemożliwia dokonanie prawidłowego pomiaru, zmienia gęstość, ponadto pęcherzyki gazu przyklejają się do aerometru unosząc go do góry. Przed ponownym pomiarem odgazuj piwo. Bogdan dobrze gada, trzeba odgazować piwo przed pomiarem. Też kiedyś o tym pisałem. PS jesss było by fajnie gdybyś używał polskich znaków :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 26 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 i ja witam i powodzenia życzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jesss Opublikowano 26 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 Dzięki wielkie za pomysły i rady! No tak... o tym gazie nawet nie pomyslalem :-/ Jutro sprawdzę i jak jest OK to rozlewam do butelek. Nie chcę bez potrzeby otwierać wiaderka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 26 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 (edytowane) Witam cię mnie na dwa zestawy wesowe (bez użytku cukru) żaden nie zszedł poniżej 4°Blg trzeci z cukrem właśnie ratuje i powiem krótko kaszana Na pewno znajdziesz tu na Fo. wiele pożytecznych informacji wiele odpowiedzi a nawet jak będzie trzeba to i wsparcie. Życzę ci aby każda twoja kolejna warka była bardziej wysmaczona od poprzedniej sory koledzy ale zawartość gazu może rożnie wpływać na pomiar w zależności od ilości CO2 jak jest go mało to wynik °Blg będzie zawyżony a jak będzie dużo gazu to zaniżony Edytowane 26 Listopada 2009 przez szamankfc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jesss Opublikowano 27 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 (edytowane) No i zmierzyłem... właściwie zero różnicy. 1.020 OG-FG czyli jakieś 5 BLG. Może ciut mniej. W smaku jak odgazowane, dosyć mocne (chociaż może nie mocne) piwo. Takie co po imprezie rano się niechcący człowiek napije. Nie ma smaku kwasu. Jest dosyć nagazowane. Cały czas jeszcze je bełtam w kufelku do pełniejszego odgazowania i cały czas powstaje nowa piana (coraz mniejsza). Hmm... zastanawiam się ile dać materiału do refermentacji i czy już rozlewać. Na ile temperatura (mam 21 stopni w pokoju) wpływa na wskazanie aerometru (wyskalowanego do 20°C )? Mała korekta... teraz zmierzyłem jeszcze raz i jest jednak ciut poniżej 1.020 - tak 1.018. Edytowane 27 Listopada 2009 przez jesss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 27 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Może załóż swoje warzenie. A póki co to i ja z OT: Tu masz kalkulatorek: http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?11772513#tag Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jesss Opublikowano 27 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Tak... chyba będzie trzeba założyć wątek o warzeniu. Co do kalkulatorka to na razie nie wiem do końca jak działa :-(. A w każdym razie jak może on mi pomóc w sytuacji gdy mam 4,5 BLG (pewnie bliżej 5 niż 4,5) i myślę czy rozlewać. Zaraz spróbuję doczytać ciutkę - może to mi coś wyjaśni :-). No i czego odpowiednikiem jest "cukier piwowarski" Young's w tym zestawieniu: Corn Sugar, Cane Sugar, Dried Malt Extract, Honey (znaczy wiem, że nie miodem :-) )? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymin72 Opublikowano 27 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Może załóż swoje warzenie.A póki co to i ja z OT: Tu masz kalkulatorek: http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?11772513#tag Warto byłoby zapodać małą instrukcję obsługi tego kalkulatorka. Szczególnie dla ludków nie znających języków obcych oraz tych co początkują w tej dziedzinie !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jesss Opublikowano 27 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Ano by warto. Niby wszystko rozumiem językowo ale mam problem ze zrozumieniem "technologicznym" ;-) Znalazłem taką wypowiedź na forum przy okazji podobnego pytania: 2,4g/but wydaje się być wartością bezpieczną (tyle też podpowiada kalkulator), ale jeśli jest w dalszym ciągu wysoka gęstość (>=4-5°Blg), to ja bym jeszcze zmniejszył. I właśnie dlatego się ciut drapię po łbie bo na razie dla mnie jest ciut niejasne ile np. zmniejszyć tą dawkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 27 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Warto byłoby zapodać małą instrukcję obsługi tego kalkulatorka. Szczególnie dla ludków nie znających języków obcych oraz tych co początkują w tej dziedzinie !!! Było A tak na poważnie, to chętnie odpowiem na każde pytanie. Pod warunkiem oczywiście, że znam na nie odpowiedź Cukier Young's - pierwsze słyszę... Mogę jedynie spekulować, że to suchy ekstrakt. Ale nie ufajcie spekulacjom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 27 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Warto byłoby zapodać małą instrukcję obsługi tego kalkulatorka. Szczególnie dla ludków nie znających języków obcych oraz tych co początkują w tej dziedzinie !!! Było A tak na poważnie' date=' to chętnie odpowiem na każde pytanie. Pod warunkiem oczywiście, że znam na nie odpowiedź Cukier Young's - pierwsze słyszę... Mogę jedynie spekulować, że to suchy ekstrakt. Ale nie ufajcie spekulacjom.[/quote'] Young's to firma w Anglii. Zapewne ich mieszanka, lub mogą to być takie dropsy do wrzucenia bezpośrednio do butelki. Coopers ma też takie, ale raczej nie dostępne w Polsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jesss Opublikowano 27 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 (edytowane) No to jest taki cukier. Chyba jak glukoza (przynajmniej jeśli dobrze pamiętam). Nazywa się to cukier piwowarski / winiarski. Takie coś: http://www.homebrewkits.co.uk/product_535-6-143_Brewing-Sugar.htm. Myślę, że można by to policzyć jak glukozę. Tylko nadal nie wiem ile ;-) Właśnie znalazłem na forum: Cukier piwowarski (Brewing Sugar) 1 kg Pełny opis: Dobra i ekonomiczna alternatywa do brewkitów zamiast cukru białego (sacharozy). Zawiera glukozę oraz maltodekstrynę. Glukoza jest cukrem prostym łatwo przyswajalnym przez drożdże natomiast maltodekstryna to cukier, który nie jest fermentowany. W efekcie poprawia parametry (smak, pianę) gotowego piwa. Edytowane 27 Listopada 2009 przez jesss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jesss Opublikowano 27 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 I wyczytałem: Brewing Sugar is an excellent alternative to cane sugar used at the same rate. Dextrose contributes a smoothness to your beer unlike cane sugar which lends a cidery flavour. To wyjaśnia jak kalkulatora użyć :-). No i można wprowadzić teoretycznie jakąś poprawkę co do ilośći... chociaż nijak nie wiem jaką na razie :-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 29 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2009 Warto byłoby zapodać małą instrukcję obsługi tego kalkulatorka. Szczególnie dla ludków nie znających języków obcych oraz tych co początkują w tej dziedzinie !!! Było [...] Tu kolega wyjaśnia conieco: http://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=840907&postcount=21 No to teraz niezły OT się robi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 29 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2009 Dziwnie ten kalkulator pokazuje - w beersmith nagazowanie weizena to 2,5-2,9, w tym 3,6-4,5. A to daje różnicę między 180 a 280 g cukru? W innych gatunkach - jest porównywalnie, w tym dziwna różnica (właśnie rozlałem weizena, wg BS) pzd flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 29 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2009 Dziwnie ten kalkulator pokazuje - w beersmith nagazowanie weizena to 2,5-2,9, w tym 3,6-4,5. A to daje różnicę między 180 a 280 g cukru?W innych gatunkach - jest porównywalnie, w tym dziwna różnica (właśnie rozlałem weizena, wg BS) pzd flood Ufff. Nigdy nie pamiętam, żeby na to zwrócić uwagę. Dzięki Flood. To prawda. W przypadku weizen'ów kalkulator doradza zrobienie rozrywkowego piwa! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się