mateos Opublikowano 13 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 (edytowane) Jak to zrobić żeby podczas zacieranie młóto nie zbijało się na FD i nie zatykało cyrkulacji? Proponuję kupić 3szt. trójniki miedziane, 4szt. kolanko, 4szt. rurki miedzianej(dobrać odpowiednią długość). Polutować to w kształt połączonych ze sobą liter T, środkowe kolanko środkowym króćcem ma być skierowane do góry (zostanie podłączony wężyk silikonowy doprowadzający brzeczkę) , na końcach rurek dolutować kolanka skierowane wylotem do góry. Konstrukcję zatapiamy w młócie, wypływająca brzeczka z czterech kolanek nie pozwala na zbijanie się młóta. Zdjęcie poglądowe: Edytowane 14 Listopada 2012 przez mateos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atebo Opublikowano 15 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 (edytowane) Od rana kolejny teścik zacierania. - przy odwrotnej cyrkulacji wszystko OK - zacieranie z mieszadłem - raz przytkało (mieszadło 2cm nad sitem) Wnioskuję że miałem troszkę za drobno ześrutowany słód (dużo mąki). Następne uwarzę na grubiej ześrutowanym i będę coś więcej wiedział. Na filmikach youtube z warzenia jednak mieszadeł na zaciernym w HERMS-ie raczej nie spotykam -a FD mają często mniejszą ilością szczelin. Wniosek- skoro u nich to działa to trzeba dopracować szczegóły podoświadczać i wkońcu zadziała. Po zacieraniu pod sitem miałem papkę z drobin młóta wypełniającą całą przestrzeń. Co ciakawe nie zasysał ich odpływ umieszczony pod sitem w dnie kega. Edytowane 15 Listopada 2012 przez Atebo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 22 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Cześć. Kolejne pytanie. Jak to zrobić żeby podczas zacieranie młóto nie zbijało się na FD i nie zatykało cyrkulacji? Zacierać od 64 °C wzwyż. I to okazało się być prawdą w moim przypadku, ześrutowałem nieco drobniej i zrobiłem przerwę białkową, której zazwyczaj nie robię. Całkowity brak cyrkulacji po 10min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 22 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Cześć. Przecież bym Ci nie kłamał. To prawda o której nikt głośno nie mówi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 22 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 No to ja się ujawniłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 22 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 a weź tu pszenicę uwarz z ferulikową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 22 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 (edytowane) Cześć a weź tu pszenicę uwarz z ferulikową. Pszenicę to bym kombinował tak: ilośc wody liczona na cały zasyp, ale w 40 °C wsypany tylko pszeniczny, tak rzadki zacier nie powinien się zbić. Po podniesieniu do 64°C wsypana reszta słodów. No chyba że ktoś jak ja ostatnio będzie warzył z 80% pszenicy Edytowane 22 Listopada 2012 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 22 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 a weź tu pszenicę uwarz z ferulikową. Co prawda rzadko warzę piwa pszeniczne, ale będę miał obawy. Można zawsze zrobić dekokcje, dojść do 64 a potem już normalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 22 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 bez łuski z jęczmienia zrobi się korek na filtrze a nie złoże filtracyjne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atebo Opublikowano 22 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 A u mnie dzisiaj Herms zadziałał jak należy. Troszkę grubiej ześrutowany słód 6 godzinek pracy i 50l IPA w fermentatorach. Ostatnia dostawa ze Strzegomia trafiła mi się chyba za drobno ześrutowana tochę łuski i prawie sama mąka. Pora więc rozejrzeć się za śrutownikiem i wtedy jak za drobno ześrutuję to będę mieć do siebie pretensje. Czy są jakieś przeciwskazania aby w Hermsie na czas zacierania używać mieszadła i cyrkulować przy tym brzeczke. A do wysładzania już normalnie bez mieszadła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 22 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 (edytowane) Myślę, że trochę przesadzacie z tym zapychaniem sita. Mam za sobą sporo warek uwarzonych na hermsie, z różnym zasypem i różnie zacierane. Są warki gdzie zasyp idzie do wody o temperaturze niecałych 40 stopni i dawało radę. http://www.piwo.org/...__20#entry77526 Są warki z zasypem w większości pszenicznym i też dało radę. http://www.piwo.org/...wia/#entry55767 Najważniejsze to odpowiednio ześrutowany słód, i właściwie dobrany przepływ przez wymiennik. No może czasami trzeba ruszyć wiosłem i zamieszać. Jak znajdę więcej czasu, przerobię swoją kadź zacierną tak, bym mógł cyrkulować brzeczkę w dwie strony. Będę mógł wówczas porównać oba sposoby, albo zacierać z cyrkulacją z dołu do góry a podnosząc temperaturę do wygrzewu odwrócić cyrkulację. Edytowane 22 Listopada 2012 przez zbynekkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 24 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2012 Znalazłem taki schemat browaru, z racji tego że jestem początkującym proszę bardziej wprawionych kolegów o wytłumaczenie jak przebiega proces warzenia krok po kroku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 24 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2012 Herms, nie Hermes. Wszystko masz opisane poniżej. http://www.piwo.org/...czym-to-polega/ http://www.wiki.piwo..._-_RIMS_i_HERMS Wątki połączone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 24 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2012 Hermes to był w Grecji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 24 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2012 A a panowie w taki dzień jak dzisiaj po staremu przy kompie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 24 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2012 Znalazłem taki schemat browaru, z racji tego że jestem początkującym proszę bardziej wprawionych kolegów o wytłumaczenie jak przebiega proces warzenia krok po kroku. Zapraszamy do piaskownicy, tam kolega dowie się wiele ciekawych rzeczy. No i tradycyjnie, czytać, czytać, czytać... Ten dział jest do dyskusji o sprzęcie nie do nauki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 24 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2012 Ja połączyłem nowy wątek kolegi Franc (w piaskownicy) z tym istniejącym (sprzęt), żeby nie tworzyć wielu poświęconych tym samym kwestiom i zagadnieniom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez Opublikowano 7 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Jakie są wasze doświadczenia związane z zagęszczaniem zacieru w HERMS'ie poniżej poziomu 1/3 ?? Kilka opinii w tym wątku mówi, że rozrzedzenie zacieru 1/4 1/5 zapobiega przytykaniu, ale jak się nad tym zastanawiam, to dochodzę do wniosku, że w HERMS'ie nie powinno to mieć znaczenia. W końcu czy naleję 10 czy 20 litrów wody do 5kg słodu, to i tak warstwa filtracyjna ułoży się tej samej grubości i woda będzie miała do pokonania ten sam opór (niezależnie od ilości wody). W HERMS'ie zacieru nie mieszamy, więc ilość wody znajdująca się ponad śrutą nie powinna mieć dużego znacznia (poza ciut większym naciskiem na złoże). Pytam, bo chcę z kadzi zaciernej 50L wycisnąć wybicie na poziomie 80L i wychodzi mi, że przy rozrzedzeniu 1/3 osiągnę tylko nieco ponad 10 blg Musiałbym nalewać mniej wody do dużej ilości ziarna, żeby się zmieścić w 50L i zaczynam się zastanawiać, czy nie szukać większego zbiornika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 7 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Tu w grę wchodzi także lepkość zacieru szczególnie w temp 50-64 stC. Tak więc w przypadku zasypu 1/3 będzie większa lepkość i może być problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_80 Opublikowano 7 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Robiłem u siebie ostatnio Portera bałtyckiego. Wyszło 25L 25blg ale oczywiście rozcieńczyłem do 22blg. Zacier był bardzo gęsty cały czas mieszany przez mieszadło ale mimo to nic się nie zatykało. Można było jeszcze zwiększyć objętość zacieru. Nie pamiętam tylko ile dałem wody. Słodu było ok 11kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez Opublikowano 8 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 Ostatnio tradycyjnie na mieszadle robiłem zasyp 12kg i nie było problemów przy rozcieńczeniu ok. 1/3. Tyle tylko, że aby wyszło mi wybicie 80L to musiałbym sypać bardziej w okolicach 15kg Nie planowałem też mieszadła w HERMS'ie ale w sumie mogę zaadoptować to które teraz używam. Lepkości nie brałem pod uwagę i cały mój misterny plan w pi__u Najwyżej będę sypał cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Czy mogę zastosować mniejszy keg do HLT tzn np. HLT 30 litrów. LT 50 litrów BK 50 litrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Pewnie, że możesz. 30L pasuje do tych dwóch pozostałych wręcz idealnie, bo tyle mniej więcej wody do wysładzania będziesz potrzebował żeby wypełnić 50L BK. W RIMS taki HLT zastąpiony jest przez ogrzewacz przepływowy i działa, więc jego pojemność może być jeszcze mniejsza. Tyle że wtedy cyrk przy wasładzaniu byś miał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 To mam jeszcze jedno pytanie czy zamiast kegów mogę użyć naczyń wykonanych z miedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 możesz jeżeli będziesz dbał o miedź lub nie dbasz o zdrowie zobacz ostatnie posty w tym temacie http://www.piwo.org/topic/6858-budowa-pol-automatycznego-browarku/page__st__80#entry204453 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się